Η λιτή γοητεία της Δονούσας

Η λιτή γοητεία της Δονούσας

Ανατολικά της Νάξου και βόρεια της Αμοργού βρίσκεται η Δονούσα, το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων, με όνομα που χρονολογείται από τα χρόνια της αρχαιότητας.

Απομεινάρια οικισμών δείχνουν πως το νησί είχε κατοικηθεί από τα γεωμετρικά χρόνια, ενώ η μυθολογία λέει πως στη Δονούσα έκρυψε την Αριάδνη ο Διόνυσος, για να μην τη βρει ο Θησέας.

Το πετρώδες έδαφός της σχηματίζει μια ατελείωτη δαντέλα κόλπων, με ανάμεσά τους μικρές αμμουδιές, φιλόξενες για να απολαύσει ο επισκέπτης τη θάλασσα και το ήπιο τοπίο των Κυκλάδων.

Το μεγαλύτερο χωριό είναι ο Σταυρός ή Κάμπος, που είναι και το λιμάνι του νησιού, στη νοτιοδυτική πλευρά του. Στα ανατολικά βρίσκεται το εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού, στο οποίο οφείλει ο οικισμός το όνομά του. Γραφικές είναι επίσης η Μερσίνη, η Καλοταρίτισσα και η Χαραυγή.

Το νησί θα το γυρίσετε όλο πολύ εύκολα, η έκτασή του είναι άλλωστε μόλις 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το δύσκολο είναι να καταφέρει κανείς να «ξεκολλήσει» από τις παραλίες, τον Κέδρο, τον Σταυρό ή το Λιβάδι. Τα γαλανά διάφανα νερά λειτουργούν σαν μαγνήτης και καθηλώνουν όποιον επισκέπτεται τη Δονούσα στην ανόθευτη, ακόμα, γοητεία της και τη συναρπαστική απλότητά της.

0 Σχόλια