Τρόμος στη Βρετανία από τη νέα υπόθεση Σκριπάλ

Τρόμος στη Βρετανία από τη νέα υπόθεση Σκριπάλ | Newsit.gr

Η ίδια ουσία, το Νοβιτσόκ, που δηλητηρίασε τον Ρώσο πρώην κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Γιούλια είναι εκείνη που "έστειλε" στο νοσοκομείο ένα ζευγάρι Βρετανών. Είχαν επισκεφτεί το Σάλσμπερι (σ.σ. όπου έγινε η επίθεση στους Σκριπάλ) το Σαββατοκύριακο και τώρα δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Η 44χρονη Ντον Στέρτζες και ο 45χρονος Τσαρλς Ρόουλι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Γουίλτσιρ. Το ζευγάρι των Βρετανών εκτέθηκε στο νευροπαραλητικό παράγοντα Νοβιτσόκ, την ίδια ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην (κατά τους Βρετανούς) απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια τον περασμένο Μάρτιο στο Σάλσμπερι.

Στέρτζες και Ρόουλι βρέθηκαν αναίσθητοι, το περασμένο Σάββατο, σε σπίτι στο Έιμσμπερι, σε μικρή απόσταση από το Σάλσμπερι. Αρρώστησαν λίγη ώρα αφού επισκέφτηκαν την πόλη όπου δέχτηκαν την επίθεση οι Σκριπάλ. Είχαν πάει σε πάρκο κοντά στο σημείο όπου βρέθηκαν αναίσθητοι ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας και η κόρη του, ενώ η 44χρονη μένει πολύ κοντά στο εστιατόριο όπου είχαν φάει οι Σκριπάλ πριν καταρρεύσουν σε παγκάκι.
Ψάχνουν την… πηγή της νέας υπόθεσης Σκιπάλ

Περισσότεροι από 100 άνδρες της αντιτρομοκρατικής έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και έχουν αποκλείσει όλα τα σημεία που επισκέφτηκε το ζευγάρι. Στόχος να εντοπίσουν το που πήγαν και τι έκαναν ο 44χρονος και η 45χρονη. Δεν αποκλείεται το ζευγάρι να «έπεσε» πάνω σε κάποιο δοχείο που είχε χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά Νόβιτσοκ ή σε κάποια σύριγγα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στους Σκριπάλ.

Ο τρόμος για τις βρετανικές αρχές είναι μήπως έχουν εκτεθεί κι άλλοι πολίτες στη νευροπαραλυτική ουσία. Φιλικό πρόσωπο του ζευγαριού δήλωσε ότι άρχισε να μην αισθάνεται καλά αφού ακούμπησε ένα αντικείμενο σε πάρκο στο Σάλσμπερι.

Αν και επισήμως η βρετανική αστυνομία δεν συνδέει τα δυο περιστατικά, την απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ (για την οποία το Λονδίνο κατηγόρησε τη Ρωσία) και την αδιαθεσία των δυο Βρετανών. Ωστόσο, το γεγονός πως η ουσία εξαιτίας της οποίας δίνουν μάχη για τη ζωή τους οι δυο Βρετανοί είναι ο Ναβιτσόκ προκαλεί, εκτός από ερωτήματα και… τρόμο.
Διαβεβαιώσεις

Η επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Βρετανίας προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες. Διαβεβαίωσε ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό παραμένει χαμηλός. «Ως η επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας θέλω να διαβεβαιώσω την κοινή γνώμη ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός», τόνισε.

0 Σχόλια