Έλληνες Στρατιωτικοί: Δεν έχει τελειώσει η μετάθεσή τους στην Τουρκία

Έλληνες Στρατιωτικοί: Δεν έχει τελειώσει η μετάθεσή τους στην Τουρκία | Newsit.gr

Δεν έχουν ολοκληρωθεί όπως φαίνεται τα απαραίτητα βήματα για την μετάθεση των Άγγελων Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη στην Τουρκία.

Κατά πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η αποστολή του σχετικού διαβιβαστικού από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων. 

Σε αυτήν αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την υπηρεσία στην οποία θα επιλεγεί τελικώς να τοποθετηθούν. Δηλαδή εάν θα πρόκειται για την Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, για τα Προξενικά Γραφεία σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αδριανούπολη ή για το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο. 

Σε κάθε περίπτωση η αποστολή του ελληνικού αιτήματος τελεί υπό την έγκριση των διπλωματικών αρχών της γείτονος, καθώς η Τουρκία ως διαπιστεύτρια χώρα μπορεί να θέσει βέτο στην σχετική μετακίνηση. Άλλωστε όπως τόνιζε στο OnAlert υψηλόβαθμη πηγή αυτή η ενδεχόμενη άρνηση μπορεί να στηριχθεί ακόμη και σε ένα νομιμοφανές αιτιολογικό, το οποίο για παράδειγμα μπορεί να στηριχθεί στην αρχή της αμοιβαιότητας. 

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη περψηφίστηκε από την Βουλή, η τροπολογία που ορίζει ότι σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία εν καιρώ ειρήνης τελούν σε καθεστώς κράτησης σε χώρα της αλλοδαπής θα τους καταβάλλεται ειδική αποζημίωση εξωτερικού, που αφορά στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελο Μητρετώδη που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. 

0 Σχόλια