Εκλογές: Ποιες περιφέρειες σπάνε – Σε πόσες θα είναι πλέον υποψήφιοι οι πολιτικοί αρχηγοί

Εκλογές: Ποιες περιφέρειες σπάνε – Σε πόσες θα είναι πλέον υποψήφιοι οι πολιτικοί αρχηγοί | Newsit.gr

Ευνοημένοι θα είναι οι αρχηγοί των κομμάτων από τις αλλαγές που επιφέρει η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την τριχοτόμηση της Β' Αθηνών και τη διχοτόμηση της Περιφέρειας Αττικής για τις προσεχείς εκλογές. Διαβάστε αναλυτικά:
Ειδικότερα, με την τροπολογία Σκουρλέτη που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή προβλέπεται κατάτμηση της Β’ Αθηνών σε τρεις τομείς και της Περιφέρειας Αττικής σε δύο: τον Ανατολικό και το Δυτικό και μάλιστα από τις αμέσως επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές προκηρυχθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός των παραπάνω αλλαγών, η προτεινόμενη τροπολογία δίνει τη δυνατότητα πλέον στους αρχηγούς των κομμάτων να είναι υποψήφιοι σε τρεις περιφέρειες αντί για δύο που ισχύει σήμερα.

Στον Β1 τομέα της Β’ Αθηνών θα ανήκουν οι Δήμοι: Χαλάνδρι Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Ιωνία, Αγία Παρασκευή, Νέο Ηράκλειο, Παπάγου – Xολαργός, Πεντέλη, Λυκόβρυση – Πεύκη, Βριλήσσια, Μεταμόρφωση, Φιλοθέη – Ψυχικό, Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα και Γαλάτσι.

Στο Β2 τομέα θα ανήκουν οι δήμοι: Περιστέρι, Ίλιον, Αιγάλεω, Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα.

Στο Β3 τομέα θα ανήκουν οι δήμοι: Καλλιθέα, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Άγιος Δημήτριος, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Άλιμος, Μοσχάτο – Ταύρος και μεταφέρονται από τον κεντρικό τομέα οι Δήμοι: Ηλιούπολη, Ζωγράφου, Βύρωνας, Δάφνη – Υμηττός και Καισαριανή.

Στο Δυτικό τμήμα της Περιφέρειας Αττικής που δημιουργείται, και θα εκλέγει 4 βουλευτές, θα ανήκουν οι Δήμοι: Φυλή, Μέγαρα, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα. Οι υπόλοιποι Δήμοι θα ανήκουν στον Ανατολικό.

Εκλογές: Οι πρώτες πολιτικές αντιδράσεις για το νέο εκλογικό χάρτη

Η ΝΔ δηλώνει ότι προτίθεται να υπερψηφίσει την τροπολογία για τη Β’ Αθήνας, υπό την προϋπόθεση ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα φέρει ως τροπολογία την ψήφο των ομογενών, με την κυβέρνηση, όμως, να το μεταθέτει για το μέλλον.

Έντονη διαφωνία και προβληματισμό εξέφρασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης με το σπάσιμο της Β’ Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής, όπως και με την απλή αναλογική στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Κατσίκης σε αντίθεση με τον εισηγητή των ΑΝΕΛ, εξέφρασε στην επιτροπή της Βουλής την διαφωνία του με τις δύο ρυθμίσεις της κυβέρνησης, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους… στην συγκυβέρνηση.

Υποστήριξε πως, η περιφέρεια Αττικής την οποία εκπροσωπεί, με τις δύο κατατμήσεις σε Ανατολική Περιφέρεια και Δυτική από 15 βουλευτές που εκλέγονται σήμερα εκεί συνολικά, στο εξής θα αναδεικνύονται και από τις δύο νέες περιφέρειες 14 βουλευτές, δηλαδή ένας λιγότερος. Μια περιφέρεια μεγαλύτερη σε πληθυσμό από την Αχαΐα θα εκλέγει έναν λιγότερο βουλευτή.

Αντίθετα υπέρ της κυβερνητικής τροπολογίας τάχθηκε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Γιάννης Ραγκούσης.

0 Σχόλια