Stanislav Petrov - Ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο από πυρηνικό ολοκαύτωμα


Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1983 ο Στάνισλαβ Πέτροφ είχε βάρδια στο κέντρο ελέγχου της βάσης Serpukhov-15. Δουλειά του ήταν να ελέγχει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης βαλλιστικών πυραύλων στο Οκο της Σοβιετικής Ένωσης. Οι σχέσεις ΗΠΑ ΕΣΣΔ είναι στο χειρότερο σημείο δεκαετιών μετά την κατάρριψη ενός κορεατικού επιβατικού αεροσκάφους 3 εβδομάδες νωρίτερα.

Ξαφνικά ο πίνακας ελέγχου έδειξε εκτόξευση ενός Αμερικανικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) και αμέσως μετά άλλων 5. Το τηλέφωνο αμέσως χτύπησε και η Σοβιετική ανώτατη ηγεσία με το δάχτυλο στην σκανδάλη ζήτησε επιβεβαίωση. Ο Στάνισλαβ για μερικά δευτερόλεπτα δίστασε και μετά απάντησε ότι το σύστημα έκανε λάθος και δεν έρχονταν καμία επίθεση.

Είχε δίκιο. Οι 30 ξεχωριστές δικλείδες ασφαλείας του αυτοματοποιημένου συστήματος προειδοποίησης μπερδεύτηκαν όλες από μια σπάνια διάθλαση του φωτός σε σύννεφα στην ανώτερη ατμόσφαιρα...

Μόλις είχε σώσει τον κόσμο από πυρηνική καταστροφή. Πόσο σκληρός καριόλης πρέπει να είσαι για να πάρεις μια τέτοια απόφαση όταν τα πάντα σε πιέζουν να κάνεις το αντίθετο? Το περιστατικό δημοσιοποιήθηκε τη δεκαετία του 90' και ο Πέτρωφ απόλαυσε μια μικρή περίοδο δημοσιότητας. Έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 2017 σε ηλικία 77 χρονών.

0 Σχόλια