Τι μαγειρεύουμε στις διακοπές;


Μερικές εύκολες καλοκαιρινές συνταγές


Σαλάτες, ζυμαρικά, ιδέες με λαχανικά ή με θαλασσινά, κεφτεδάκια… Συνταγές που χωράνε άνετα στο κουζινάκι των διακοπών. Με τα υλικά και τη χαλαρή διάθεση του Αυγούστου.

Το λάπτοπ επιτέλους κλειστό και τα εισιτήρια κλεισμένα. Ήρθε η ώρα για βουτιές και κρύες μπίρες, για εκείνα τα βιβλία που μάζευαν σκόνη όλη τη χρονιά, για περιπέτειες και πεζοπορίες προς εκείνη την τέλεια παραλία ή για μεσημεριανούς ύπνους με soundtrack τα τζιτζίκια.

Επειδή αναπόφευκτα όλες αυτές οι βουτιές θα φέρουν και πείνα, μαζέψαμε μερικές από τις αγαπημένες μας, εύκολες και γρήγορες συνταγές που μας αρέσει να φτιάχνουμε στις διακοπές. 

Δροσερές σαλάτες, χορταστικές μακαρονάδες που γίνονται στο άψε σβήσε, ομελέτες και άλλα νόστιμα πιάτα με λίγα υλικά και ακόμα λιγότερη προσπάθεια λύνουν με συνοπτικές διαδικασίες το θέμα του φαγητού. 

Σταρ είναι φυσικά οι φανταστικές πρώτες ύλες της εποχής: ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια αλλά και πεπόνια, καρπούζια, σύκα… όλα στην πιο ωραία τους στιγμή. Με το μαγιό η μαγειρική είναι πιο διασκεδαστική.

Γαρίδες ψητές στο τηγάνι, τέλειες

Γαρίδες ψητές στο τηγάνι, είναι ζουμερές, έξοχες και με την αίσθηση του ψητού.


Παίρνουμε τις γαρίδες ξεπαγωμένες, και τις ακουμπάμε στο ξύλο κοπής με τα πόδια προς τα κάτω. Κρατάμε σταθερά τη γαρίδα με το ένα χέρι και με το άλλο κάνουμε μια τομή με μικρό κοφτερό μαχαίρι από τον αυχένα της (εκεί όπου ενώνεται με το κεφάλι) μέχρι την ουρά. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι σταθερές, αργές και σε ευθεία, ώστε η κάθε γαρίδα να κοπεί εντελώς στη μέση, σε δύο κομμάτια.




Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο στην κομμένη πλευρά τους, στη σάρκα δηλαδή. Αλείφουμε με λάδι και ένα αντικολλητικό τηγάνι, κατά προτίμηση σχαροτήγανο.


Το βάζουμε να κάψει σε δυνατή φωτιά και ξαπλώνουμε τις κομμένες γαρίδες στη σειρά, με τη σάρκα προς τα πάνω. Τις πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε το ξύσμα λάιμ και το εστραγκόν και τις ψήνουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι η γκρίζα σάρκα τους γίνεται ολόλευκη.


Τις βγάζουμε όσο είναι ζεστές σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη ξύσμα λάιμ και σκορπίζουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αν θέλουμε, συμπληρώνουμε με λίγα ντοματίνια, κομμένα στη μέση. Σερβίρουμε τις γαρίδες αμέσως.



Είναι ζουμερές, έξοχες και με την αίσθηση του ψητού.

  • 15' προετοιμασία
  • 5' ψήσιμο
  • Σύνολο: 20'

Υλικά Μερίδες: 24 μεγάλες γαρίδες τζάμπο, ξεπαγωμένες
ελαιόλαδο

  • αλάτι και πιπέρι
  • 1/3 κουτ. γλυκού ξύσμα λάιμ
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξερό εστραγκόν
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • λίγα ντοματίνια, κομμένα στη μέση

Διαδικασία

  1. Παίρνουμε τις γαρίδες και τις ακουμπάμε στο ξύλο κοπής με τα πόδια προς τα κάτω.
  2. Κρατάμε σταθερά τη γαρίδα με το ένα χέρι και με το άλλο κάνουμε μια τομή με μικρό κοφτερό μαχαίρι από τον αυχένα της (εκεί όπου ενώνεται με το κεφάλι) μέχρι την ουρά.
  3. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι σταθερές, αργές και σε ευθεία, ώστε η κάθε γαρίδα να κοπεί εντελώς στη μέση, σε δύο κομμάτια.
  4. Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο στην κομμένη πλευρά τους, στη σάρκα δηλαδή
  5. Αλείφουμε με λάδι και ένα αντικολλητικό τηγάνι, κατά προτίμηση σχαροτήγανο.
  6. Το βάζουμε να κάψει σε δυνατή φωτιά και ξαπλώνουμε τις κομμένες γαρίδες στη σειρά, με τη σάρκα προς τα πάνω.
  7. Τις πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε το ξύσμα λάιμ και το εστραγκόν και τις ψήνουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι η γκρίζα σάρκα τους γίνεται ολόλευκη.
  8. Τις βγάζουμε όσο είναι ζεστές σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη ξύσμα λάιμ και σκορπίζουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  9. Αν θέλουμε, συμπληρώνουμε με λίγα ντοματίνια, κομμένα στη μέση.
  10. Σερβίρουμε τις γαρίδες αμέσως.
Μυστικά

Η συνταγή φτιάχνεται με κάθε είδους γαρίδες, απλώς οι τζάμπο έχουν όγκο και είναι ψωμωμένες. Το ατού τους είναι ότι, όταν ψήνονται με το κέλυφος, διατηρούν τον όγκο τους. Αν τις ψήσουμε καθαρισμένες, θα τον χάσουν εντελώς και θα στεγνώσουν, θα μείνουν σχεδόν οι μισές. Αν επιλέξουμε μικρότερες όμως, τις ψήνουμε εντελώς καθαρισμένες, έως 1 λεπτό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 157

Καλαμαράκια τηγανητά με μπαχαράτο σιμιγδάλι


Λαχταριστά και μυρωδάτα καλαμαράκια τηγανητά, με τραγανή κρούστα από μπαχαράτο σιμιγδάλι. Απίθανος μεζές!

  • 30' προετοιμασία
  • 10' τηγάνισμα
  • Σύνολο: 40'

Υλικά Μερίδες: 4 
  • 1 κιλό καλαμαράκια, καθαρισμένα
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού καλαμποκάλευρο ψιλό
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα καλαμαράκια τηγανητά με μπαχαράτο σιμιγδάλι κάνουμε ως εξής: Ξεπλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα καλαμαράκια. Τα κόβουμε σε λωρίδες ή ροδέλες.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο, το σιμιγδάλι, τα μπαχαρικά, το ξύσμα και αλατοπίπερο.
  3. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 3-4 εκ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά (αν έχουμε θερμόμετρο μαγειρικής, θα πρέπει να δείξει 180-190°C).
  4. Περνάμε τα καλαμαράκια από το μείγμα παναρίσματος, τινάζουμε ελαφρά για να φύγει η περίσσεια και τα τηγανίζουμε σε δόσεις, για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η κρούστα τους.
  5. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά.
Μυστικά

Δεν πετάμε τίποτα: Όσο στεγνό μείγμα παναρίσματος περισσέψει, δεν το πετάμε! Προσθέτουμε λίγο νερό, ανακατεύοντας, μέχρι να φτιάξουμε έναν μέτριο χυλό. Στο λάδι που τηγανίσαμε τα καλαμαράκια, ρίχνουμε κουταλιές από τον χυλό και τηγανίζουμε, μέχρι να γίνουν ωραίες, ρόδινες τηγανίτες!

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.

Καρμπονάρα με θαλασσινά

0 Σχόλια