Φυλή Marubo του Αμαζονίου: Από τις χάντρες και τα καθρεφτάκια στο ίντερνετ και στο πορνό...


Απομακρυσμένη φυλή απέκτησε ίντερνετ και εθίστηκε στο πορνo 

 «Σας παρακαλώ μη μας το κόψετε»

Μια απομακρυσμένη φυλή απέκτησε πρόσβαση στο ίντερνετ για πρώτη φορά και πέρα από τα θετικά αποτελέσματα, υπήρξαν και αρνητικά που έφερε το διαδίκτυο, όπως ότι οι ντόπιο εθίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στο πορνό.

Ο 40χρονος Enoque Marubo κατάγεται από τη φυλή Marubo του Αμαζονίου που εντοπίζεται σε διάσπαρτους οικισμούς στον ποταμό Itui στη Βραζιλία. Μιλώντας στους New York Times εξήγησε ότι στο παρελθόν ταξίδεψε στην Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου, όπου είδε πόσο ανεπτυγμένες ήταν οι δυτικές κοινωνίες.

Έτσι, ήρθε σε επαφή με ακτιβιστές που εργάζονται για την ανάπτυξη του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και κατάφερε να εξασφαλίσει 20 μονάδες Starlink του Έλον Μασκ, χάρη στην Αμερικανίδα φιλάνθρωπο Allyson Reneau.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η φυλή του απέκτησε πρόσβαση στο διαδίκτυο, με τα μέλη της να μπορούν να περιηγηθούν για δύο ώρες το πρωί και πέντε ώρες το απόγευμα και όλη την ημέρα τις Κυριακές.

Αμέσως τα οφέλη έγιναν αισθητά, αφού οι ιθαγενείς απέκτησαν πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της αερομεταφοράς, ενώ πριν χρειαζόταν μέρες για να φτάσει ένα ελικόπτερο στο σημείο. Παράλληλα, ανακάλυψαν ότι μπορούσαν πλέον να έρθουν σε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά τους άμεσα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Εντούτοις, η χρήση του ίντερνετ συνοδεύτηκε και από αρνητικές συνέπειες, όπως ότι οι ντόπιοι εθίστηκαν στο Instagram και ιδιαίτερα στο πορνό, με νέους άντρες και γυναίκες να ξοδεύουν ώρες στέλνοντας προσωπικές τους φωτογραφίες σε αγνώστους. Επίσης, αρκετοί έπεσαν θύματα διαδικτυακής απάτης και άλλοι αρνήθηκαν να δουλέψουν.

«Άλλαξε τη ρουτίνα τόσο πολύ που ήταν επιζήμιο. Στο χωριό αν δεν κυνηγάς, δεν ψαρεύεις και δεν φυτεύεις, δεν τρως», είπε ο Alfredo Marubo, μέλης της φυλής.

Ο αρχηγός Tsainama Marubo είπε πως «όταν έφτασε (το διαδίκτυο), όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Αλλά τώρα, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Οι νέοι έχουν τεμπελιάσει λόγω του διαδικτύου. Μαθαίνουν τους τρόπους των λευκών ανθρώπων». Αναγνώρισε όμως και τα οφέλη που απέκτησε η φυλή του, αναφέροντας στους δημοσιογράφους: «Σας παρακαλώ μη μας κόψετε το διαδίκτυο».

0 Σχόλια