Home » » Εποχικές αλλεργίες: 7 κοινά αλλά παράδοξα αλλεργιογόνα που σίγουρα αγνοείτε

Εποχικές αλλεργίες: 7 κοινά αλλά παράδοξα αλλεργιογόνα που σίγουρα αγνοείτε

Εποχικές αλλεργίες: 7 κοινά αλλά παράδοξα αλλεργιογόνα που σίγουρα αγνοείτε (φωτο)

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από εποχικές αλλεργίες.

Έντονη καταρροή, φαγούρα στα μάτια, κούραση, κακός ύπνος είναι μερικά από τα συμπτώματα των αλλεργιών της άνοιξης.

Τα συμπτώματα γίνονται ακόμη πιο έντονα τις ημέρες που υπάρχει πολλή γύρη στην ατμόσφαιρα.

Ακόμη και αν καταφέρετε να κλειστείτε αυτές τις μέρες στο σπίτι σας πάντως, τα κοινά αλλεργιογόνα μπορεί να βρίσκονται μέσα και γύρω από αυτό, πυροδοτώντας τα βασανιστικά συμπτώματα.

Η καλύτερη άμυνα είναι να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Οι ειδικοί συστήνουν τη λήψη αντιαλλεργικών δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της περιόδου των αλλεργιών, η οποία τοποθετείται γύρω στα μέσα με τέλη Μαρτίου.

Δείτε επτά κοινά αλλά παράδοξα αλλεργιογόνα που δεν σας αφήνουν να σηκώσετε κεφάλι από το φτάρνισμα και τα άλλα συμπτώματα της αλλεργίας.
  1. Αλκοόλ: Προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και επιτρέπει την αυξημένη ροή αίματος που επιβαρύνει περαιτέρω τους φραγμένους λόγω συμφόρησης ρινικούς κόλπους. Παράλληλα, αυξάνει τα επίπεδα της φλεγμονής στον οργανισμό. Τα χειρότερα ποτά είναι το κόκκινο κρασί και η μπύρα, επειδή είναι πλούσια σε ισταμίνες, χημικές ουσίες που προκαλούν καταρροή και φτάρνισμα.
  2. Τροφές: Φρούτα και λαχανικά όπως σέλινο, ροδάκινα, ντομάτες, πεπόνια, μπανάνες, κολοκυθάκια, κεράσια και καρότα, είναι πιθανό να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ή να προκαλέσουν φαγούρα στο στόμα και το λαιμό. Επειδή τα ένοχα συστατικά βρίσκονται στο περίβλημα των φρούτων, είναι προτιμότερο να τα τρώτε ξεφλουδισμένα.
  3. Αποσυμφορητικά: Κάποια σκευάσματα, όπως αυτά που περιέχουν οξυμεταζολίνη, συρρικνώνουν τα διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία στους ρινικούς κόλπους και σας βοηθούν να αναπνέετε καλύτερα. Δεν πρέπει όμως να τα χρησιμοποιείτε πάνω από τρεις συνεχόμενες ημέρες γιατί θα έχετε αντίθετο αποτέλεσμα. Προτιμήστε ένα αντιισταμινικό (όπως διφαινυδραμίνη ή σετιριζίνη) για την ανακούφιση της βουλωμένης μύτης, σε συνδυασμό με κάποιο στεροειδές ρινικό σπρέι (όπως φλουτικαζόνη ή βουδεσονίδη). Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον αλλεργιολόγο σας.
  4. Ντους: Τα μικροσκοπικά σωματίδια κολλούν στο δέρμα και τα μαλλιά στη διάρκεια της μέρας, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε κολλώδη προϊόντα όπως τζελ ή σπρέι. Μέχρι να πάτε για ύπνο, είστε γεμάτοι από τέτοιους ερεθιστικούς παράγοντες από την κορυφή μέχρι τα νύχια, με αποτέλεσμα στον ύπνο σας να ταλαιπωρείστε περισσότερο απ’ ότι στη διάρκεια της ημέρας. Κάνετε μπάνιο το βράδυ για να απομακρύνετε τα αλλεργιογόνα και αποφεύγετε τα κολλώδη προϊόντα.
  5. Κρεβάτι: Η γύρη και τα αλλεργιογόνα παγιδεύονται στα σεντόνια σας, ειδικά αν υπάρχει και κατοικίδιο στο σπίτι. Μην στρώνετε το κρεβάτι σας (όσο περίεργο και αν ακούγεται, σχετική έρευνα έδειξε ότι όταν στρώνετε το κρεβάτι, παγιδεύονται οι ένοχες ουσίες), μην μπαίνετε με τα παπούτσια στο σπίτι, πλένετε τα σεντόνια σε υψηλές θερμοκρασίες για να σκοτώσετε τα ακάρεα και χρησιμοποιείτε υποαλλεργικά καλύμματα για να μειώσετε την έκθεση στα αλλεργιογόνα.
  6. Φακοί επαφής: Τα ¾ των χρηστών φακών επαφής παραπονούνται για ερεθισμούς που σχετίζονται με αλλεργίες. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι οι φακοί αποτελούν μαγνήτη για τα σωματίδια γύρης, τα οποία παγιδεύονται στα μάτια σας. Τις ημέρες της έντονης γυρεοφορίας, προτιμήστε τα γυαλιά σας.
  7. Φυτά εσωτερικού χώρου: Περίπου το 78% των ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα είναι αλλεργικοί σε τουλάχιστον ένα κοινό φυτό εσωτερικού χώρου (φίκος, κισσός, γιούκα κλπ.). Λουλούδια με πολλή γύρη, όπως μαργαρίτες, ηλίανθοι κλπ., μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα.
Share this article :

Δεν υπάρχουν σχόλια: