Η Hürriyet θυμήθηκε τώρα την άσκηση «Πυρπολητής» και κάνει... μαθήματα ιστορίας!

2400824

Όλα τα τουρκικά μέσα αναφέρθηκαν στην «προκλητική» στάση των Ελλήνων, που... τόλμησαν να κάνουν άσκηση κοντά στα εδάφη της Τουρκίας.

Η διακλαδική άσκηση «Πυρπολητής», που διεξήχθη την Τετάρτη από τις 5.00 το πρωί, μετά από εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Πάνου Κάμμένου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου, Αποστολάκη, προκάλεσε οργή στις τάξεις των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, που αναφέρθηκαν στην Ελλάδα με πομπώδεις τίτλους που μιλούσαν για προκλήσεις, για προσπάθεια των Ελλήνων να ανεβάσουν τη θερμοκρασία στην περιοχή και διάφορα τέτοια. 

Η μεγάλη τουρκική εφημερίδα Hürriyet ανακάλυψε «πρόκληση», δύο μέρες μετά. Σε θέμα που προβάλλεται πρώτο στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας γίνεται αναφορά στην άσκηση «Πυρπολητής», τι αυτή περιλαμβάνει, αλλά και... μάθημα ιστορίας, που φυσικά με την τουρκική τακτική, αποκρύπτει την αλήθεια και δημιουργεί εντυπώσεις, ώστε οι Τούρκοι πολίτες να μη μάθουν τι πραγματικά συνέβη.


Η εφημερίδα αναφέρει ότι το 1821, στις «εξεγέρσεις ανεξαρτησίας», που ξεκίνησαν στην Ελλάδα, υπήρξαν αρκετές μάχες σε ξηρά και θάλασσα. «Εκείνη την περίοδο, οι περισσότεροι πειρατές στο Αιγαίο ήταν Έλληνες. Εκείνη την περίοδο οι Έλληνες πειρατές κατάφεραν σημαντικά πλήγματα στο τουρκικό ναυτικό. Η σημαντικότερη επίθεση έγινε στο λιμάνι του Ναυαρίνου. Το τουρκικό ναυτικό ήταν αγκυροβολημένο, μεταφέροντας τρόφιμα στους στρατιώτες που είχαν αποσταλεί για να καταστείλουν τις εξεγέρσεις. Στις 20 Οκτωβρίου 1827, του Τουρκο-αιγυπτιακό ναυτικό καταστράφηκε από ένα αναπάντεχο συμβάν. Περίπου 60 πλοία του τουρκο-αιγυπτιακού στόλου κάηκαν μέσα σε λίγες ώρες. 6.000 Τούρκοι και Αιγύπτιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 4.000 τραυματίστηκαν».

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, οι Τούρκοι αναγνώστες αντιμετωπίζονται, ως συνήθως, ως απλοί δέκτες προπαγάνδας χειρίστου είδους, αφού η εφημερίδα αποκρύπτει με χοντροκομένο τρόπο το γεγονός ότι πρώτα οι Αιγύπτιοι πυροβόλησαν λέμβο με λευκή σημαία και σκότωσαν άπαντες επάνω, ενώ στη συνέχεια οι Τούρκοι πυροβόλησαν εν ψυχρό τον Έλληνα αγγελιοφόρο του ναυάρχου Κόδρινγκτον, που επέστρεφε, έχοντας μεταφέρει μήνυμα προς τον Αιγύπτιο ναύαρχο. Έτσι αυτές οι άνανδρες επιθέσεις του Τουρκο-αιγυπτιακού ναυτικού, αναφέρονται απλά ως «αναπάντεχο γεγονός». 

Φυσικά το γεγονός ότι ο συμμαχικός στόλος με επικεφαλής, τον αντιναύαρχο Κόδριγκτον, τον υποναύαρχο Δεριγνύ και τον υποναύαρχο Χέιδεν, την 20η Οκτωβρίου 1827, μπήκαν στο λιμάνι της Πύλου θέλοντας να σταματήσουν τη δράση του, γεννημένου στην Καβάλα, Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, επίσης δεν αναφέρεται και δίνεται η εντύπωση στον Τούρκο αναγνώστη ότι οι «Έλληνες πειρατές» και μία... αόρατη δύναμη κατέστρεψαν τον οθωμανικό στόλο.

About xfm.gr

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.