90% του πληθυσμού ελεφάντων έχει χαθεί τα τελευταία 40 χρόνια: Η Τανζανία αναλαμβάνει δράση

Η προστασία των ελεφάντων σε ένα μέρος μεγαλύτερο από ολόκληρη την Ελβετία δεν αποτελεί εύκολη αποστολή.

Το καταφύγιο άγριας ζωής “Selous Game Reserve” της Τανζανίας βρισκόταν επί ολόκληρες δεκαετίες σε κίνδυνο και ο πληθυσμός του μειωνόταν συνεχώς. Σχεδόν το 90% των ελεφάντων έχει χαθεί τα τελευταία σαράντα χρόνια.

«Η Τανζανία έχει προσβληθεί ανησυχητικά από το φαινόμενο του λαθροκυνηγιού που έχει χτυπήσει την αφρικανική χερσόνησο εδώ και δέκα χρόνια» αναφέρει στο CNNi ο Bas Huijbregts, υπεύθυνος για τα είδη της Αφρικής στον WWF.

Στο πλαίσιο προσπάθειας για λύση στο πρόβλημα, ένα νέο πρότζεκτ παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση της Τανζανίας σε συνεργασία με την WWF, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο σχέδιο επίλυσης του προβλήματος εξαφάνισης των ελεφάντων που έχει δημιουργηθεί έως τώρα στη χώρα.

Ελέφαντες υπό παρακολούθηση

Το πρότζεκτ θα διαρκέσει δώδεκα μήνες και σχεδόν εξήντα ελέφαντες αναμένεται να φορέσουν ειδικό κολλάρο.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι να βοηθηθεί το προσωπικό ασφαλείας του πάρκου ώστε να γίνει πιο εύκολη η προστασία των ελεφάντων αλλά και να αυξηθεί ξανά ο πληθυσμός τους. Οι φύλακες θα είναι πλέον σε θέση να εντοπίσουν και να ταυτοποιήσουν τους ελέφαντες του καταφυγίου και να ανταποκρίνονται άμεσα σε περίπτωση που αυτοί βρεθούν σε κίνδυνο.

Οι ελέφαντες θα φορούν ειδικά κολλάρα, μέθοδος η οποία αποτελεί έναν καθιερωμένο πλέον τρόπο για να εντοπίζονται διάφορα ζώα και για να ενδυναμώνονται οι προσπάθειες για την προστασία των ζών που βρίσκονται σε κίνδυνο, ειδικά σε μεγάλης έκτασης περιοχές.

«Τα ζώα δεν μπορούν να προστατεύονται μόνο με τη φυσική παρουσία των φυλάκων» δηλώνει ο Huijbregts.

Το λαθροκυνήγι


Οι περισσότεροι λαθροκυνηγοί θέλουν τους ελέφαντες για το ελεφαντόδοντο. Η κατάσταση στο πάρκο της Τανζανίας έχει φτάσει σε ανησυχητικό σημείο και για τον λόγο αυτό, το 2014 η UNESCO το κατέταξε στη λίστα της «Παγκόσμιας Κληρονομιάς που βρίσκεται σε κίνδυνο».

Μέσα σε σαράντα χρόνια ο αριθμός των ελεφάντων έχει πέσει από τις 110.000 στις 15.200…

Το καταφύγιο “Selous Game Reserve” ελπίζει και να προσεγγίσει τουρίστες.

About xfm.gr

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.