Τρίτη, 8 Μαΐου 2018

Λαγκάδα, περιήγηση στην «άγνωστη» ομορφιά της Αμοργού

Λαγκάδα, περιήγηση στην «άγνωστη» ομορφιά της Αμοργού

Είναι απολύτως ταυτισμένη με τη θάλασσά της, τους ανθρώπους της, τα ολόλευκα εκκλησάκια της με πρωταγωνίστρια τη Χοζοβιώτισσα. Όμως ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς στο νησί αυτό του Αιγαίου δεν είναι πάνω στη θάλασσα. Είναι η γραφική Λαγκάδα, σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από τη Χώρα.

Τα παραδοσιακά λευκά σπίτια της αναπτύσσονται πάνω από την πεδιάδα, ανάμεσα σε χαράδρες και βουνοπλαγιές, και τα όμορφα σοκάκια της προσκαλούν τους επισκέπτες να γνωρίσουν μία από τις «άγνωστες» καλλονές της Αμοργού. Είναι πάνω στο βουνό αλλά μπορεί κανείς εύκολα να φτάσει στη θάλασσα, είτε με μεταφορικό μέσο είτε από το παλιό μονοπάτι, που οδηγεί στο λιμάνι.

Σημείο αναφοράς είναι ο δρόμος της κεντρικής πλακόστρωτης πλατείας, κι από εκεί δρομάκια και σκαλοπάτια οδηγούν στην καρδιά του χωριού. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το Φαράγγι του Αρακλού, όπου κάποτε έτρεχαν τα νερά του ποταμού. Το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας ήταν καταφύγιο από πειρατές και η θέα του είναι εκθαμβωτική, ενώ σημαντική είναι επίσης η παλιά εκκλησία της Πανωχωριανής. Πίσω από τα βουνά της Λαγκάδας βρίσκεται το Βυζαντινό Μοναστήρι του Ιωάννη του Θεολόγου κι ακόμα πιο βόρεια το ιστορικό εκκλησάκι του Σταυρού.
ΛΑΓΚΑΔΑ ΑΜΟΡΓΟΣΛΑΓΚΑΔΑ ΑΜΟΡΓΟΣΛΑΓΚΑΔΑ ΑΜΟΡΓΟΣΛΑΓΚΑΔΑ ΑΜΟΡΓΟΣΛΑΓΚΑΔΑ ΑΜΟΡΓΟΣΛΑΓΚΑΔΑ ΑΜΟΡΓΟΣΛΑΓΚΑΔΑ ΑΜΟΡΓΟΣ