Γερμανία: Σε τεντωμένο σκοινί λόγω του μεταναστευτικού: Τελεσίγραφο τριών ημερών στη Μέρκελ από τον Ζέεχοφερ

merkel_arthroo

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία μετά το τελεσίγραφο που έστειλε ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εσωτερικών της Μέρκελ, Χορστ Ζέεχοφερ, ότι έχει τρεις ημέρες να αλλάξει τις αποφάσεις της για το μεταναστευτικό.

Ο Ζέεχοφερ, όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας, αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή μέσα στις επόμενες 72 ώρες, τότε θα υποβάλει την παραίτηση του τόσο από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών όσο και από τη θέση του επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Αυτό που ζητά ο Ζέεχοφερ είναι να επιβληθούν μονομερή μέτρα ελέγχου στα σύνορα της Γερμανίας προκειμένου να μειωθούν οι αφίξεις μεταναστών στη χώρα με την Μέρκελ να επιμένει ότι πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για το θέμα.

Ο επικεφαλής του CSU επιβεβαίωσε το τελεσίγραφο με δηλώσεις του έξω από τα κεντρικά του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες-CDU): «Ναι θα παραιτηθώ και από τις δύο θέσεις και αυτό θα γίνει σε τρεις ημέρες».

Στο μεταξύ, ο πόλεμος νεύρων συνεχίζεται στους κόλπους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης καθώς πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση της Κ.Ο των Χριστιανοδημοκρατών και των Βαυαρών εταίρων τους, των Χριστιανοκοινωνιστών, δεν θα πραγματοποιηθεί. 

«Στροφή» Ζεεχόφερ με προειδοποίηση

«Tελευταία παραχώρηση», διαμήνυσε λίγο αργότερα, ο Χορστ Ζεεχόφερ, στους Χριστιανοδημοκράτες, ορίζοντας το νέο ραντεβού της Κ.Ο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης για σήμερα στις 17.00 μ.μ, παρά την αρχική ματαίωση. Ο Βαυαρός εταίρος της Μέρκελ και υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας δίνει νέα διορία στη καγκελάριο επισημαίνοντας πώς αυτή θα είναι η τελευταία προσπάθεια για να τα βρουν τα δύο κόμματα. 

Εκτός από την Μέρκελ, τον Ζέεχοφερ θέλουν να μεταπείσουν και από το κόμμα του, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριοος έκανε λόγο για μια πολύ σοβαρή κατάσταση μιλώντας σε στελέχη του κόμματός της. 

Το στίγμα της άποψης της πλευράς Μέρκελ για το προσφυγικό έδωσε η ΓΓ του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ δηλώνοντας από το Βερολίνο ότι «το μονομερές κλείσιμο των συνόρων στα σύνορα θα έστελνε, κατά την άποψή μας, το λάθος μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους μας».

Στους κόλπους του κόμματος της Μέρκελ, τα περισσότερα στελέχη όπως και ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Bundestag,Χανς Πέτερ Φρίντριχ διερωτώνται αν η Γερμανίδα καγκελάριος θα θυσιάσει τον Βαυαρό εταίρο της. 

Τρίβουν τα χέρια τους οι πράσινοι

Στο μεταξύ, οι Πράσινοι τρίβουν τα χέρια τους βλέποντας να μαίνεται η κρίση στους κόλπους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. 

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουμε με τους Χριστιανοδημοκράτες», όπως υποστηρίζει ο συμπρόεδρος του κόμματος, Ρόμπερτ Χάμπερτ.

Τα 2/3 των Γερμανών στηρίζουν Μέρκελ στο προσφυγικό 

Δημοσκόπηση του RTL/n-tv έδειξε ότι , η στάση του Ζεεχόφερ δεν είναι αρεστή στους Γερμανούς.Μόνο το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα ΑfD βγάζει το... καπέλο στον Βαυαρό υπουργό Εσωτερικών με το 88% να στηρίζει την κίνησή του να μην εγκρίνει την ευρωπαική λύση και να απειλεί με παραίτηση.

Τα δύο τρίτα των Γερμανών (69%), όπως και η Άνγκελα Μέρκελ θέλουν μια ευρωπαϊκή λύση. Το 49% των υποστηρικτών των Χριστιανοκοινωνιστών «CSU» στηρίζει τη Μέρκελ και το 48% για τον Υπουργό Εσωτερικών. Την ευρωπαική συμφωνία για το προσφυγικό στηρίζει το 83% των Χριστιανοδημοκρατών «CDU», το 85% των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) , το 95% των Πρασίνων,το 79% της Αριστεράς και το το 66% των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Πολιτικός αναβρασμός στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης 

Kαζάνι που βράζει ο πολιτικός κόσμος στη Γερμανία καθώς τις τελευταίες ώρες έχει ξεσπάσει λεκτικός πόλεμος με τους ηγέτες των κομμάτων να σχολιάζουν δριμύτατα την απειλή περί παραίτησης του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας από την ηγεσία του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών αλλά και το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών.

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα (ΑfD) θεωρεί πώς η απειλή περί παραίτησης του Χριστιανοκοινωνιστή, Χορστ Ζεεχόφερ, είναι ένας καθαρά τακτικός ελιγμός.

«Αντί το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών να εγκρίνει την παραίτηση του Ζεεχόφερ από την ηγεσία του κόμματος,ψάχνει για άλλοθι, προκειμένου να μην αναστατώσει την "παράλογη καγκελάριο" Άνγκελα Μέρκελ», επισημαίνει το πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματος, Αλις Βάιντελ. 

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU),Γιούλια Κλόκνερ, αναφέρει ότι η ηγεσία του CDU θα υποστηρίξει την Άνγκελα Μέρκελ. "Η καγκελάριος έχει καλά επιχειρήματα", λέει πριν από μια συνάντηση των εκτελεστικών οργάνων του κόμματος.

Την ίδια ώρα,το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, ο τρίτος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, επικρίνει τις κινήσεις των Χριστιανοκοινωνιστών.
Ο Κάρστερν Σνάιντερ, επικεφαλής της Κ.Ο του SPD, δήλωσε ότι, με αφορμή τη διαμάχη για την πολιτική ασύλου σε ολόκληρη την ΕΕ υπάρχει «μεγάλη επιβάρυνση για τη δημοκρατία στη Γερμανία». 

«Είμαι κάπως τρομαγμένος με αυτό που συμβαίνει », λέει ο Σνάιντερ στο γερμανικό δίκτυο «ZDF» επικρίνοντας τις ενέργειες των Χριστιανοκοινωνιστών.

«Στην απομόνωση της Γερμανίας λόγω "περιφερειακών εκλογών της Βαυαρίας" δεν θα αναμιχθεί το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.Το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών ενεργεί ανεύθυνα»,προσθέτει.

Φράνσις Φουκουγιάμα για Mέρκελ: «Έχει βυθίσει την Ευρώπη σε μία σοβαρή κρίση»

«H Mέρκελ έχει βυθίσει την Ευρώπη σε μία σοβαρή κρίση»,όπως λέει χαρακτηριστικά ο Φράνσις Φουκουγιάμα, ο Αμερικανός συγγραφέας που εξέφρασε με τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ την ευφορία και την αίσθηση της νίκης στη Δύση σε θεωρητικό επίπεδο με «Το Τέλος της ιστορίας», ένα βιβλίο που σχολιάστηκε ιδιαίτερα την εποχή εκείνη σε σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Bild», o Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας τόνισε ,μεταξύ άλλων, ότι με την πολιτική της στο προσφυγικό, η Γερμανίδα καγκελάριος προκάλεσε μεγάλη κρίση στην γηραιά ήπειρο και πλέον οι Γερμανοί πολιτικοί αντιδρούν με την στρατηγική της.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές έτοιμοι για συμβιβασμό; 

Ο Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ δήλωσε σήμερα το το πρωί πώς το κόμμα του είναι έτοιμο να συμβιβαστεί με το κόμμα της Μέρκελ. 
«Ο Χορστ μας εξέπληξε χθες πάρα πολύ»(ζητώντας μας να εγκρίνουμε την παραίτησή του από επικεφαλής του κόμματος και από το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών. 
"Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε, έτσι πρέπει να κάνουμε στην πολιτική», δήλωσε ο Σέντερ στην εφημερίδα «Passau».

0 Σχόλια