To Eurogroup ετοιμάζει το «Μνημόνιο» μετά το Μνημόνιο

lagarde-tsakalotos-1

Στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου θα φτάσουν οι διαφωνίες για το εάν πρόκειται να ισχύσουν οι ψηφισμένες περικοπές των συντάξεων.

Μετά το πολιτικό αλαλούμ που ξεκίνησε με τις δηλώσεις Μοσκοβισί και Κατρούγκαλου ότι «με ένα νόμο» η κυβέρνηση θα ακυρώσει τις περικοπές που η ίδια έφερε και ψηφίστηκαν στη Βουλή, το ζήτημα επανέρχεται στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup θα διαμορφωθεί κείμενο με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας η χώρα, προκειμένου να ισχύσει η συμφωνία για το χρέος.

Και ενώ για άλλη μια φορά η κυβέρνηση εχθές απέρριψε την πρόταση νόμου της αντιπολίτευσης να ακυρώσει τις περικοπές, την ίδια στιγμή «κλείνει το μάτι» στους συνταξιούχους ότι μπορεί να μην ισχύσουν.

Ωστόσο η πολιτική ατζέντα αλλάζει στις 12 Ιουλίου εφόσον, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup θα συμφωνηθεί οριστική λίστα για την πρώτη μεταμνμονιακή αξιολόγηση από τους θεσμούς. Τότε θα κριθεί και η τύχη των συντάξεων καθώς στο προηγούμενο Eurgroup της 21ης Ιουνίου η κυβέρνηση κατέθεσε ένα γενικόλογο κείμενο 2 σελίδων που μπήκε σαν παράρτημα του κοινού ανακοινωθέντος, περιλαμβάνοντας όμως μόνον ήσσονος σημασίας δεσμεύσεις (πχ ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ως το 2020) χωρίς ρητή αναφορά στις περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο.

Εκεί θα φανεί και εάν οι εξαγγελίες Τσίπρα-Τσακαλώτου-Μοσκοβισί υποκρύπτουν κάποια μεταξύ τους «μυστική διπλωματία», ή αν πράγματι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν δεχθεί αλλαγές στα άρτι ψηφισθέντα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο του Eurogroup θα συζητηθεί και η ανακοινωθείσα αναβολή για 6 μήνς των αυξήσεων ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Και αυτό γιατί αν και την ανακοίνωσε βαρύγδουπα ο Έλληνας πρωθυπουργός («για όσο διαρκεί η κρίση και για όσο είμαι πρωθυπουργός»), δεν υπάρχει σχετική απόφαση του Eurogroup ή της Συνόδου Κορυφής, για να ακυρωθεί μνημονιακό μέτρο που έχει ήδη συμφωνηθεί και ψηφιστεί.

Ωστόσο, ακόμα και αν θεωρηθεί μονομερής ενέργεια εκ μέρους της Κυβέρνησης, μάλλον αποκλείεται να υπάρξουν αντιδράσεις, τόσο για πολιτικούς λόγους (για να μη χαλάσει η φιέστα που στήθηκε στις 21 Ιουνίου) αλλά και επειδή αφορούν ευπαθείς κατοίκους νησιών που έχουν πληγεί από σεισμούς και μεταναστευτικό, ενώ και το δημοσιονομικό κότος της παροχές θεωρείται αστείο (16 εκατομμύρια ευρώ όλα κι όλα για εφέτος).

0 Σχόλια