ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα «αποκαλυπτήρια» της λυπητερής

ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα «αποκαλυπτήρια» της λυπητερής

Αντίστροφη μέτρηση για την «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ξεκινούν με τα «ραβασάκια» του νέου ΕΝΦΙΑ.

Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τις παρεμβάσεις που έγιναν σε δυο κλιμάκια του βασικού φόρου και το αυξημένο κατά 50.000 ευρώ αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού.

Επιπλέον, θα γίνει διασταύρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις για να ελεγχθούν αν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή ακόμη και να έχουν πλήρη απαλλαγή.

Το υπουργείο Οικονομικών θα «αποκαλύψει» τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έως τα μέσα Σεπτεμβρίου και όχι στο τέλος Αυγούστου όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια.  

Με αυτόν τον τρόπο όμως οι ιδιοκτήτες ακινήτων με το που θα πάρουν το εκκαθαριστικό του φόρου στα χέρια τους θα διαπιστώσουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση μέσα σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, εκατομμύρια νοικοκυριά την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να εξοφλήσουν και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Τα φετινά ραβασάκια του φόρου ακινήτων θα είναι φουσκωμένα για σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενους. 

Από τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες προκύπτει ότι:

- Τα ίδια ποσά ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι θα πληρώσουν 6 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων.
- Μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση πέρυσι υπολογίζεται ότι θα πληρώσουν 2 στους 10 φορολογούμενους. Για τους περισσότερους από αυτούς, περίπου 890.000 η μείωση θα είναι έως 50 ευρώ.

Για περισσότερους από 200.000 το εκκαθαριστικό θα είναι βαρύ αφού θα περιλαμβάνει έξτρα φόρο που θα υπερβαίνει ακόμη και τα 200 ευρώ. 

0 Σχόλια