Φονικός καύσωνας σαρώνει την Ευρώπη: Δύο νεκροί στην Ισπανία - Αναμένονται θερμοκρασίες ρεκόρ


Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία, εξαιτίας του κύματος καύσωνα που επικρατεί στη νότια Ευρώπη. 

Δύο θάνατοι αποδόθηκαν σε θερμοπληξία αυτή την εβδομάδα στην Ισπανία, όπου το κύμα καύσωνα εντείνεται, έγινε σήμερα, Παρασκευή (03/08/2018) γνωστό από τις Αρχές της περιφέρειας της Μούρθια (νοτιοανατολική Ισπανία).

Αυτά τα πρώτα θύματα του καύσωνα είναι ένας 40χρονος εργάτης νιγηριανής καταγωγής, ο οποίος εργαζόταν την Τρίτη σε εργοτάξιο αυτοκινητοδρόμου κοντά στη Μούρθια, και ένας 78χρονος συνταξιούχος που φρόντιζε το περιβόλι του στη Μούρθια και άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη (02/08/2018) στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε η περιφερειακή υπηρεσία υγείας.

Νεκροτομή που έγινε την Πέμπτη στον εργάτη «επιβεβαίωσε πως πέθανε από θερμοπληξία, αν και διαπιστώθηκε μια προϋπάρχουσα παθολογία υπέρτασης η οποία μπορεί να συνέβαλε στον θάνατό του», αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του νοσοκομείου Βασίλισσα Σοφία της Μούρθια.

Σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή, η υπόθεση του θανάτου λόγω θερμοπληξίας του 78χρονου συνταξιούχου δεν έχει επιβεβαιωθεί, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη νεκροτομή.

Θερμοκρασίες ρεκόρ

Η σημερινή ημέρα αναμένεται ότι θα είναι μια από τις πιο ζεστές του καλοκαιριού στην Ισπανία, με θερμοκρασίες που μπορεί να φθάσουν τους 40 βαθμούς στη Μαδρίτη, τους 42 στη Σεβίλλη στην Ανδαλουσία (νότια), τους 43 στην Κάθερες και τους 44 στην Μπανταχόθ στην Εξτρεμαδούρα (νοτιοδυτική Ισπανία), σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Παράλληλα, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για τις επόμενες ημέρες σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, καθώς αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα.

Οι χώρες της Μεσογείου έχουν εκδώσει αυστηρές προειδοποιήσεις,καθώς ο καύσωνας που πλήττει την Ευρώπη έχει... εκτοξεύσει τις θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για θερμοκρασίες ρεκόρ και σύμφωνα με το BBC, απειλείται το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των 48 βαθμών Κελσίου που κατέχει η Αθήνα τον Ιούλιο 1977. Σε Ισπανία και Πορτογαλία, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, η θερμοκρασία σε ορισμένα τμήματα των δύο αυτών χωρών μπορεί να καταρρίψει το ευρωπαϊκό ρεκόρ 41 ετών.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας εξέδωσε προειδοποίηση μέχρι τουλάχιστον και την Κυριακή στην οποία αναφέρει ότι ο καύσωνας στα νοτιοδυτικά θα είναι «ιδιαίτερα έντονος και θα έχει διάρκεια».

Η πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα, η οποία παρέχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων Meteoalarm έχει ήδη εκδώσει «κόκκινη προειδοποίηση» (πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου) που χαρακτηρίζει πολύ επικίνδυνη την κατάσταση για τις ανθρώπινες ζωές, για το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας Πορτογαλίας και για την επαρχία Μπανταγιόζ στην Ισπανία.

Συναγερμός και στην Πορτογαλία

Το εθνικό ρεκόρ για την Πορτογαλία είναι 47,4 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε το 2003 στην περιοχή Αλεντέχο στα νότια. Στην Ισπανία, το αντίστοιχο καταγράφηκε μόλις πέρυσι τον Ιούλιο και είναι 47,3.

«Η Παρασκευή και το Σάββατο εκτιμάται ότι θα είναι οι θερμότερες ημέρες με μια πραγματικά μεγάλη πιθανότητα να καταρριφθούν τα ρεκόρ», ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία Meteogroup, η οποία μάλιστα επισημαίνει την πιθανότητα κατά 40% να καταρριφθεί το ρεκόρ της Αθήνας των 48 βαθμών και κατά «25-30% πιθανότητα να καταρριφθεί το αντίστοιχο πανευρωπαϊκό ρεκόρ».

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Πορτογαλίας ανέφερε ότι ακόμη και κατά τις νυχτερινές ώρες οι θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας αναμένεται να παραμείνουν στους 25 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Από τις αρχές του χρόνου, ο καιρός στην Πορτογαλία ήταν αρκετά δροσερός και υγρός σε σχέση με πολλά άλλα τμήματα της Ευρώπης, αλλά η κυβέρνηση έχει λάβει αυστηρά μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν οι φωτιές του 2017 που στοίχισαν τη ζωή σε 114 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εξέδωσε προειδοποίηση για «κατάσταση συναγερμού» αυξάνοντας τα επίπεδα της ετοιμότητας στην πυροσβεστική, την αστυνομία και την υπηρεσία πρώτων βοηθειών μέχρι τις 6 Αυγούστου. Επίσης απαγόρευσε στους πολίτες να ανάβουν φωτιές και περιόρισε την πρόσβαση στα δάση.

Επίσης η κυβέρνηση εγκαινίασε ένα σύστημα προειδοποίησης με γραπτό μήνυμα στο κινητό, το οποίο θα ενημερώνει τους πολίτες για τυχόν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Μετά την τραγωδία του περασμένου χρόνου, η οποία σημειώθηκε στη διάρκεια υπερβολικής ξηρασίας, η κυβέρνηση προσέλαβε εκατοντάδες επαγγελματίες πυροσβέστες και αύξησε δραματικά τους ελέγχους. Τον περασμένο χρόνο, οι πολύνεκρες πυρκαγιές είχαν οδηγήσει στην παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών.

Σε επιφυλακή και η Ιταλία

Στην Ιταλία έχει σημάνει συναγερμός στα κεντρικά και βόρεια της χώρας, καθώς λόγω ζέστης εγκυμονούν κίνδυνοι για την υγεία πολιτών και τουριστών σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρώμη, η Φλωρεντία και η Βενετία.

Πάντως οι προγνώσεις των ειδικών, θέλουν το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ιταλία να υποχωρεί, με ισχυρές καταιγίδες να αναμένονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. 

Ο Σάκης Αρναούτογλου είχε προειδοποιήσει για τον καύσωνα

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου ήταν ο μοναδικός στη χώρα μας που είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για το επερχόμενο ιστορικό κύμα καύσωνα στην Ευρώπη. 

Μάλιστα, καλούσε τους πολίτες να επικοινωνήσουν με γνωστούς ή φίλους που βρίσκονται στην Ιβηρική Χερσόνησο για να τους ενημερώσουν για τις ακραίες καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

0 Σχόλια