Κατρακυλά η παγκόσμια αγορά των premium smartphones

Σχετική εικόνα

Σχεδόν 20% έπεσαν οι αποστολές premium iPhone το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Ισχυρές πιέσεις προς τα κάτω δέχεται το τμήμα των premium smartphone, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των αποστολών της Apple.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς που δημοσιεύει η Counterpoint για το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι αποστολές των έξυπνων τηλεφώνων της Apple έχουν μειωθεί κατά 20% σε ετήσια βάση το α 'τρίμηνο του 2019, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 8% και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης. 

Ωστόσο, αν η Apple χάνει έδαφος, η Samsung κερδίζει μερίδιο. Κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου, η Samsung κατέληξε να έχει μερίδιο το ένα τέταρτο σχεδόν των πωλήσεων του κλάδου παγκοσμίως, το υψηλότερο μερίδιο που είχε το τελευταίο διάστημα. Σε αυτό βέβαια συνέβαλαν και οι τρεις συσκευές αντί για δύο που παρουσίασε για πρώτη φορά η εταιρεία, καλύπτοντας όλο το εύρος των υψηλών τιμών. Στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ Apple και Samsung στις premium συσκευές βοήθησαν και οι σημαντικές αλλαγές στον σχεδιασμό καθώς και τα αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά της σειράς Galaxy S10. 

Στην πτωτική πορεία των αποστολών iPhone συνέβαλε και η συνεχώς αυξανόμενη τάση των χρηστών να κρατούν τα iPhones τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πλέον ο κύκλος αντικατάστασης των iPhones ξεπερνά τα τρία χρόνια, κατά μέσο όρο, από τα δύο χρόνια που ήταν στο παρελθόν. Σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιξε και η υποτονικότητα της κινεζικής αγοράς, η οποία σύμφωνα τουλάχιστον με τους αναλυτές της Counterpoint ήταν υπεύθυνη για το 50% της πτώσης.

Παρά τις συνεχείς πιέσεις που δέχεται ο κλάδος,αναλυτές και κυρίαρχοι παίκτες της αγοράς εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην εμπορευματοποίηση του 5G, τονίζοντας ότι μόλις ισχύσει αυτό οι πωλήσεις των premium συσκευών θα αυξηθούν. Αυτό βέβαια δεν αναμένεται να συμβεί πριν το 2020, ενώ ακόμα και τότε κανείς δεν γνωρίζει να θα είναι έτοιμο το δίκτυο ώστε να ωθήσει τους καταναλωτές να στραφούν σε κινητά κατάλληλα για ταχύτητες πέμπτης γενιάς. 


Ανοδικά τουλάχιστον στο πρώτο τρίμηνο κινήθηκε και η Huawei, χάρη στην υψηλής ποιότητας φωτογραφική μηχανή, στην τεχνολογία AI που διαθέτει ενσωματωμένη στα νεά μοντέλα αλλά και στην ποιότητα κατασκευής. Σύμφωνα με τα στοιχεία μάλιστα η κινεζική εταιρεία ξεπέρασε την Apple και μετατράπηκε στον κορυφαίο παίκτη της κινεζικής αγοράς smartphone. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας των premium συσκευών συνεισέφερε στο 18% των αποστολών smartphone της Huawei. Η τάση ωστόσο αναμένεται να ανατραπεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, μετά και την απαγόρευση συνεργασίας της εταιρείας με αμερικανικές εταιρείες που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, στα πλαίσια του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών. Ένα το επεισόδια δεν έχει ευτυχές τέλος για την κινεζική εταιρεία αναμένεται να εκτοξεύσει τον προυπολογισμό της για έρευνα κι ανάπτυξη και οι Samsung και Apple να κερδίσουν από το κενό που θα δημιουργηθεί στην αγορά μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα. 

Να υπενθυμίσουμε ότι ο χώρος των premium συσκευών εξακολουθεί να παραμένει ο πιο δύσκολος για τις νέες εταιρείες να εισχωρήσουν, καθώς απαιτεί ένα πολύ ισχυρό εμπορικό σήμα το οποίο μπορεί να δικαιολογεί μερικώς την τιμή των συσκευών. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τρεις πρώτοι παίκτες συγκεντρώνουν μερίδιο 88% της συνολικής αγοράς. 

Ωστόσο ένας από τους παίκτες κινητών τηλεφώνων που κατάφεραν να εισχωρήσουν στην premium κατηγορία είναι η OnePlus, η οποία διατήρησε την θέση της στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως χάρη στο OnePlus 6T, το οποιο κατέκτησε την Δυτική Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική αλλά και την Ινδία στην κατηγορία των premium τηλεφώνων.

0 Σχόλια