Σμαραγδής: Στα τέλη του φθινοπώρου τα πρώτα γυρίσματα για τον «Καποδίστρια»


Οι επαφές του σκηνοθέτη σε Ναύπλιο, Κέρκυρα, Μάνη και Ύδρα

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την ταινία «Καποδίστριας» του Γιάννη Σμαραγδή ο οποίος συνεχίζει πιστός στο πνεύμα των ταινιών που έχει δημιουργήσει μέχρι τώρα όπως «Καλή σου νύχτα, κυρ Αλέξανδρε» (Παπαδιαμάντης), Καβάφης, El Greco, Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι (για τον ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη) και η πολυβραβευμένη διεθνώς ταινία Καζαντζάκης, οι οποίες έχουν ως άξονα το ελληνικό αίσθημα και το παλίμψηστο του Ελληνικού πολιτισμού.

Μια ταινία συμφιλιωτική και αισιόδοξη που θα ορά ευεργετικά προς το μέλλον με την επιθυμία πως θα είναι έτοιμη να προβληθεί στην επέτειο των 200 χρόνων από την εθνεγερσία των προγόνων μας και την ελπίδα ότι θα είναι αληθινά χρήσιμη για τις ψυχές των Ελλήνων, αναδεικνύοντας το μεγαλείο του μεγάλου Έλληνα και πατριώτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Εν όψει των μελλοντικών γυρισμάτων στην Ελλάδα ο Γιάννης Σμαραγδής επισκέφτηκε τους χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν γυρίσματα στο Ναύπλιο, στην Κέρκυρα, την Αίγινα, την Ύδρα, τη Μάνη.

Το ενθαρρυντικό και αισιόδοξο είναι ότι σε όλες τις περιοχές που εμφανίστηκε ο σκηνοθέτης για την προεργασία της ταινίας ανιχνεύοντας τους χώρους των γυρισμάτων, γνώρισε θερμή υποδοχή τόσο από τις τοπικές Αρχές όσο και από τους απλούς ανθρώπους που του μετέφεραν με ιδιαίτερη θέρμη την αισιόδοξη αναμονή τους για την ταινία, η οποία πριν καν γυριστεί, εισπράττει ενθουσιώδεις χαρακτηρισμούς.

«Επιθυμούμε μια ταινία συμφιλιωτική και αισιόδοξη»

Στην πρόσφατη συνάντηση του Γιάννη Σμαραγδή με τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο, ήταν παρών και ο Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσίας στο Ναύπλιο Κωνσταντίνος Δέδες. Συζητήθηκαν οι τρόποι που μπορεί να συμβάλλει ο Δήμος στα γυρίσματα της ταινίας στην πόλη του Ναυπλίου, όπου κατέχει ξεχωριστή θέση στην ταινία.

Μετά τη θερμή συνάντηση, ο Γιάννης Σμαραγδής δήλωσε στα ΜΜΕ:

«Ο λόγος της επίσκεψής μου είναι η μέλλουσα ταινία ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ. Θέλω να σας πω ότι μέσα στο τελευταίο διάστημα είναι η δεύτερη φορά που συναντιέμαι με τον Δήμαρχο Ναυπλιέων και είμαι περιχαρής γι’ αυτό, διότι και την πρώτη φορά που μου έκανε την τιμή στο Διεθνές Φεστιβάλ που διοργανώνεται εδώ να με βραβεύσει, αλλά και τώρα διαισθάνομαι έναν άνθρωπο ο οποίος είναι του ιδίου αισθήματος, με την ίδια αγάπη για ό,τι μας γέννησε, την πατρίδα μας, τον Ελληνισμό αλλά και τον Καποδίστρια που μας πλούτισε με το ήθος του και το θεμελιώδες έργο του στις απαρχές της Ελεύθερης Ελλάδος.

Εμείς επιθυμούμε να κάνουμε μια ταινία συμφιλιωτική και αισιόδοξη. Διότι ένας λαός όπως είμαστε εμείς που έχει τριπλό πολιτισμό, η μοναδική χώρα στον κόσμο που το έχει επιτύχει, έχουμε ευθύνες για το μέλλον μας. Και το μέλλον το δικό μας, του Ελληνισμού και των παιδιών μας είναι να συμφιλιωθούμε. Είναι να φύγουμε από τους διχασμούς. Ο Καποδίστριας είναι το μοναδικό πρόσωπο που μπορεί, αν τον ακολουθήσουμε, να μας οδηγήσει στα ανώτερα και υψηλότερα φρονήματα των Ελλήνων από τότε που υπάρχει Ελληνισμός και πολιτισμός».

Στην ερώτηση «Πότε μπορούμε να περιμένουμε ολοκληρωμένο το αποτέλεσμα;» ο διάσημος σκηνοθέτης απάντησε «Αυτή τη στιγμή είμαστε στην αναζήτηση των κεφαλαίων για την ολοκλήρωση του προϋπολογισμού της ταινίας. Ο εγκλεισμός λόγω του κορωνοϊού, όπως παντού, μας πήγε πίσω όμως πιστεύω ότι θα αρχίσουμε τα γυρίσματα περί τα τέλη του φθινοπώρου από την Ελλάδα και θα ακολουθήσουν τα γυρίσματα στη Ρωσία και την Ελβετία, ώστε στο τέλος του ’21 να είναι έτοιμη η ταινία. Υπολογίζουμε να γίνουν τρεις πρεμιέρες συγχρόνως: στην Ελλάδα, στη Μόσχα και στη Γενεύη της Ελβετίας».



Κατά την συνάντησή τους, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσίας στο Ναύπλιο Κωνσταντίνος Δέδες, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής. 


Κατά την συνάντησή τους, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσίας στο Ναύπλιο Κωνσταντίνος Δέδες, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής. Συνάντηση με την Δήμαρχο Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου

Ο σκηνοθέτης κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα, στο γενέθλιο νησί του Καποδίστρια, συναντήθηκε με τη Δήμαρχο Κερκύρας Μερόπη Υδραίου, η οποία ενθουσιωδώς δήλωσε: «Υπάρχουν άνθρωποι, που είναι χαρά και τιμή να τους υποδεχόμαστε στην πόλη μας, όπως είναι ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής», τόνισε η Δήμαρχος.

«Ο Δήμος μας θέλει να προσελκύσει ποιοτικές κινηματογραφικές παραγωγές, όπως αυτή για τον Ιωάννη Καποδίστρια, από τη συζήτηση διαπίστωσα ότι ο σκηνοθέτης, έχει ασχοληθεί σε βάθος και επί πολύ καιρό με τον Καποδίστρια, το αναμενόμενο αποτέλεσμα, είμαι σίγουρη ότι θα είναι εξαιρετικό». 

Η Δήμαρχος Κερκύρας Μερόπη Υδραίου με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή

0 Σχόλια