Η ιστορία του πιο γνωστού τραγουδιού που έγινε σύνθημα στα γήπεδα

Η ιστορία του πιο γνωστού τραγουδιού που έγινε σύνθημα στα γήπεδα

Όλοι ξέρετε το σκοπό. Μάλλον δεν ξέρετε τα λόγια του τραγουδιού, αλλά είναι πολύ πιθανό η ομάδα που υποστηρίζετε να το έχει μετατρέψει σε σύνθημα. Πρόκειται για τον πιο γνωστό σκοπό που ακούγεται στα γήπεδα, κυρίως της Αγγλίας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Αν και πολλοί του έχουν αλλάξει τους στίχους, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και με βρισιές, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για χριστιανικό ύμνο, που τραγουδήθηκε πρώτα από τους Αφροαμερικανούς. Ανήκει σε μια σειρά παραδοσιακών τραγουδιών που ονομάζονται «spirituals», που μεταδίδονταν από στόμα σε στόμα και έιχαν σκοπό να μεταδώσουν τις αξίες της χριστιανικής πίστης. Ο τίτλος του είναι «When the Saints Go Marching In».

Αυτό το παραδοσιακό άσμα, όπως χιλιάδες άλλα, μεταφέρθηκε στην jazz και η πιο γνωστή ηχογράφηση του ήταν εκείνη του Louis Armstrong το 1938. Η ακριβής του προέλευση δεν είναι γνωστή αλλά υπολογίζεται να έκανε την εμφάνισή του στις αρχές του 20ου αιώνα. Ηχογραφήθηκε την δεκαετία του 1920 πολλές φορές από gospel χορωδίες με τις πρώτες εκδοχές να είναι αρκετά πιο αργές, αλλά όσο τα χρόνια περνούσαν αποκτούσε όλο και περισσότερο ρυθμό και πιο γρήγορο τέμπο.

Το τραγούδι γενικά είναι συνδεδεμένο με την Νέα Ορλεάνη και παρόλο που είναι παραδοσιακό, κάποιοι συνθέτες προσπάθησαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά του. Από τον Louis Armstrongκαι μετά, το έχουν τραγουδήσει μεγάλα ονόματα, όπως ο Bing Crosby, η Etta James, ο Elvis Presley, ο Woody Guthrie, η Judy Garland και αρκετοί άλλοι.

Φυσικά, είναι το αγαπημένο σύνθημα των οπαδών της Southampton που έτσι κι αλλιώς έχουν το παρατσούκλι «The Saints», ενώ οι φίλοι της Liverpool αντικαθιστούν το «Saints» με τη λέξη «Reds» και οι φίλοι της Tottenham με τη λέξη «Spurs», με πολλές ομάδες να ακολουθούν. Στην Ελλάδα το έχουν τραγουδήσει οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, ενώ κι άλλες ελληνικές ομάδες το έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς.

Πάντως αν θέλετε να ξέρετε, οι παραδοσιακοί στίχοι παραπέμπουν στην Αποκάλυψη, έχοντας εικόνες από το ομώνυμο βιβλίο του Ιωάννη, το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης.

0 Σχόλια