0 Διευθυντής σχολείου στον Τύρναβο: Πώς σώσαμε τους μαθητές από τον σεισμό της Ελασσόνας

Καρέ-καρέ ο διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Γρηγόρης Λέτσιος περιγράφει πως σώθηκαν οι 63 μαθητές αλλά και την επόμενη μέρα στο Δαμάσι Τυρνάβου

Το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, από τον σεισμό στην Ελασσόνα, η γη ξαφνικά άρχισε να χορεύει κάτω από τα πόδια των κατοίκων του Τυρνάβου όταν ο διευθυντής του Δημοτικού σχολείου στο Δαμάσι, Γρηγόρης Λέτσιος, πετάχτηκε από το γραφείο του και βούτηξε χωρίς δεύτερη σκέψη στις αίθουσες του σχολείου βγάζοντας με ψυχραιμία τους 63 μαθητές  από το κτίριο που κατέρρεε. 

Για λίγα δευτερόλεπτα και μέχρι να βγάλει τους μαθητές του σχολείου έξω και να βεβαιωθεί ότι όλοι οι συνάδελφοι του είναι καλά ο Γρηγόρης Λέτσιος πήγε και… ήρθε στον «άλλο κόσμο» πολλές φορές. «Ένα κοριτσάκι από το φόβο και το σοκ έκλαιγε και δεν κουνιόταν από τη θέση του. Το σήκωσα και το έβγαλα σιγά σιγά έξω στην αυλή. Μετρηθήκαμε στον προαύλειο χώρο, ήμασταν όλοι παρόντες μαθητές και συνάδελφοι χωρίς να υπάρξει γρατσουνιά σε κανένα. Και αυτό είναι το ευτύχημα μέσα σε όλη την ατυχία. Είμαι 32 χρόνια στην υπηρεσία. Δεν έχω φοβηθεί ποτέ. Φοβήθηκα, όμως, από το σεισμό».

Αυτή τη βδομάδα θα έφτανε στο σχολείο η παραγγελία με τα όργανα φυσικής

Μία μέρα μετά ο ίδιος αισθάνεται χαρούμενος που σώθηκαν τα παιδιά και οι συνάδελφοι, αλλά λυπημένος που πήγαν χαμένοι μέσα σε 30 δευτερόλεπτα οι κόποι 10 χρόνων. Τόσα χρόνια χρειάστηκε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου στο Δαμάσι για να μετατρέψει το πέτρινο σχολείο σε ένα πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα. «Ήταν ένα κόσμημα για το δήμο μας». Ο ίδιος δεν αισθάνεται ήρωας. «Κάναμε απλά το καθήκον μας, τίποτα παραπάνω» λέει. Τραγική ειρωνεία; Αυτή την βδομάδα θα έφτανε η παραγγελία 1.500 ευρώ με όργανα φυσικής για τους μικρούς μαθητές.

Καρέ-καρέ ο διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Γρηγόρης Λέτσιος περιγράφει πως σώθηκαν οι 63 μαθητές αλλά και την επόμενη μέρα στο Δαμάσι Τυρνάβου

Καρέ - καρέ πως σώθηκαν οι μαθητές από τον σεισμό

Προς το τέλος της πέμπτης διδακτικής ώρας στις 12:20 μ.μ. το πέτρινο κτίριο άρχισε να κουνιέται συθέμελα δεξιά και αριστερά πάνω-κάτω με τρομερό θόρυβο. «Η ψευδοροφή του σχολείου κατέπεσε στο δάπεδο αυτομάτως μέσα σε δευτερόλεπτα. Εγώ από το γραφείο που ήμουν στο ισόγειο βρέθηκα στον πρώτο όροφο χωρίς να καταλάβω ενώ τα αντικείμενα μου έπεφταν δεξιά και αριστερά οι μεσοτοιχίες και τα επιχρίσματα κατέρρεαν» θυμάται μιλώντας στο ethnos.gr o Γρηγόρης Λέτσιος.

Έψαχνα με φωνές και με τα χέρια κάτω από τα θρανία για εγκλωβισμένους μαθητές 

Μόλις σταμάτησε ο σεισμός μετά από αρκετά δευτερόλεπτα ακούγονταν στους διαδρόμους του σχολείου μόνο κλάματα και φωνές. «Επικρατούσε απόλυτο σκοτάδι από το σύννεφο σκόνης που είχε δημιουργηθεί και δεν έβλεπες απολύτως τίποτα. Με τις φωνές μου προσπαθούσα να τους ηρεμήσω να τους πως να βγουν με τάξη και με ασφάλεια έξω. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα πέρασα από όλες τις τάξεις ψάχνοντας με τα χέρια μου και με τις φωνές μου θρανίο-θρανίο μήπως υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος. Ένα κοριτσάκι από το φόβο και το σοκ έκλαιγε και δεν κουνιόταν από της θέση του. Το σήκωσα και το έβγαλα σιγά σιγά έξω στην αυλή». Τα παιδιά ηρέμησαν όταν βγήκαν έξω στον ελεύθερο χώρο. Λίγα λεπτά αργότερα οι γονείς έφτασαν στο σχολείο και πήραν τα παιδιά τους.  

Καρέ-καρέ ο διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Γρηγόρης Λέτσιος περιγράφει πως σώθηκαν οι 63 μαθητές αλλά και την επόμενη μέρα στο Δαμάσι Τυρνάβου

Χάσαμε το κόσμημα του δήμου μας σε 30 δευτερόλεπτα 

Στο πέτρινο κτίριο στεγάζονται δύο αίθουσες δασκάλων και δύο αίθουσες διδασκαλίας. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν άλλες τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας. Αν και το πετρόκτιστο σχολείο θεμελιώθηκε το 1938 βρίσκονταν σε πολύ καλή κατάσταση και δεν αντιμετώπιζε, σύμφωνα με τον κ. Λέτσιο, πρόβλημα στατικότητας. «Ήταν καλοδιατηρημένο. Είχαμε ένα πρότυπο σχολείο με όλα τα σύγχρονα μέσα». Διέθετε διαδραστικούς πίνακες, αίθουσα υπολογιστών, φυσικής και κάθε τάξη είχε προτζέκτορες και ο τελευταίος ελαιοχρωματισμός έγινε πριν δύο χρόνια, σημειώνει με καμάρι ο διευθυντής από το Αργυροπούλι Τυρνάβου. 

202103031913192666.jpg

Η επόμενη μέρα στο σχολείο του ΝΑΤΟ - Κρατάμε την υπόσχεση του πρωθυπουργού 

Μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου το σχολείο είναι προς κατεδάφιση, καθώς δεν είναι πλέον λειτουργικό. Οι εκτεταμένες ζημιές καθιστούν δύσκολη και την επισκευή του. Την Πέμπτη μηχανικοί της Πολιτείας θα πραγματοποιήσουν αυτοψία στο σχολικό συγκρότημα προκειμένου να χαρακτηρίσουν την δομική του κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας ζήτησε ήδη από την Πολιτεία να χρησιμοποιηθεί το σχολείο του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στην περιοχή και ανήκει στο ΓΕΕΘΑ. Το συγκεκριμένο σχολείο δεν λειτουργεί και θα μπορούσε να μεταφερθούν εκεί οι μαθητές μέχρι να κατασκευαστεί το νέο σχολείο. «Μέσα στην ατυχία αφού δεν είχατε θύματα θα είστε κερδισμένοι και θα έχετε σύντομα καινούργιο σχολείο μας είπε ο πρωθυπουργός και μεις κρατάμε την υπόσχεσή του».

Οι ασκήσεις προσομοίωσης στο σχολείο

Μόλις χτύπησε ο Εγκέλαδος τα παιδιά εφάρμοσαν το σχέδιο που είχαν διδαχθεί κατά γράμμα σε αυτές τις περιπτώσεις και μπήκαν κάτω από τα θρανία τους χωρίς να βγουν έξω πανικόβλητα. Τελευταία άσκηση σε περίπτωση σεισμού είχε πραγματοποιηθεί στο σχολείο πριν περίπου ένα μήνα. Λόγω των μέτρων του κορονοϊού το κάθε παιδί είχε το δικό του θρανίο και είχε την ευχέρεια να προστατευθεί.

ethnos.gr

0 Σχόλια