Ξεπέρασαν τους 400.000 οι νεκροί εξαιτίας του κορονοϊου στη Βραζιλία


Πρώτα κρούσματα της «ινδικής παραλλαγής» στη Γαλλία- Μαύρα ρεκόρ σε Κολομβία και Κούβα

Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη το όριο των 400.000 θανάτων ασθενών με την COVID-19, καθώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 3.001 άνθρωποι, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των θυμάτων να φθάσει τους 401.186 νεκρούς μέχρι εδώ.

Το ίδιο διάστημα στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά σχεδόν 70.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 – επακριβώς 69.389 –, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ξεπερνά τους 14,5 εκατ., πάντα σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Σε απόλυτα μεγέθη η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Γαλλία: Πρώτα κρούσματα της «ινδικής παραλλαγής»


Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας διέγνωσαν τα πρώτα κρούσματα του B.1.617, του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού το οποίο αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία –όπου εξαπλώνεται με τρομακτικό ρυθμό αυτόν τον μήνα –, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Ένα πρώτο κρούσμα, μια γυναίκα που ζει στη νοτιοδυτική Γαλλία και ταξίδεψε στην Ινδία, επιβεβαιώθηκε χθες, σύμφωνα με το υπουργείο. Άλλα δύο πρόσωπα, που επίσης ταξίδεψαν πρόσφατα στην Ινδία, διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί από την επιλεγόμενη ινδική παραλλαγή του SARS-CoV-2 στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Κολομβία: Πάνω από 500 οι θάνατοι και 17.300 κρούσματα σε 24 ώρες


Στην Κολομβία διαπιστώθηκαν χθες Πέμπτη οι θάνατοι 505 ασθενών με την COVID-19 σε 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, με άλλα λόγια καταγράφηκε ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επικράτεια της χώρας, που είναι το τρέχον διάστημα αντιμέτωπη με 3ο κύμα μολύνσεων.

Το όριο των 400 θανάτων ξεπεράστηκε για πρώτη φορά τη 19η Απριλίου στη χώρα όπου ο SARS-CoV-2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά την 6η Μαρτίου. Και πλέον, την τελευταία εβδομάδα, τα τραγικά ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο.

Ως εδώ, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 73.230 ανθρώπους στην Κολομβία, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 2.841.934 κρούσματα του SARS-CoV-2 (+17.308 σε 24 ώρες) στο κράτος των περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία των κυριότερων αστικών κέντρων, όπως η πρωτεύουσα Μπογοτά, που έχει κηρυχθεί σε συναγερμό, παραμένουν υπό μεγάλη πίεση.

Οι αρχές, σύμφωνα με τις οποίες η νέα έξαρση των μολύνσεων οφείλεται στις συγκεντρώσεις του Πάσχα των καθολικών (τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου), έχουν επιβάλει νέα περιοριστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και lockdowns κάθε Σαββατοκύριακο.

Το 2ο κύμα είχε εκδηλωθεί μετά τις γιορτές του τέλους της χρονιάς.

Κούβα: Ρεκόρ 18 θανάτων και πάνω από 1.100 κρούσματα σε 24 ώρες


Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν οι θάνατοι 18 ασθενών με την COVID-19, αριθμού άνευ προηγουμένου, ενώ το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.149 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 632 νεκρούς επί συνόλου 105.661 μολύνσεων.

«Οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν ότι είμαστε αναγκασμένοι να προστατευόμαστε ολοένα περισσότερο για να αποτρέπουμε τις μολύνσεις», τόνισε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του κουβανικού υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν.

Η Αβάνα – 16 από τους 18 θανάτους, 758 κρούσματα σε 24 ώρες – παραμένει το επίκεντρο της κρίσης στη χώρα. Ο δείκτης επίπτωσης στην πρωτεύουσα και τα περίχωρά της, που έχει φθάσει τα 432,5 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, είναι ο υψηλότερος σε όλη την Κούβα.

Η Κούβα είναι αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού από τον Ιανουάριο, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν επιβάλει οι αρχές.

Πάντως ο δείκτης των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 κατά κεφαλήν στη χώρα παραμένει πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ η επιδημιολογική κατάσταση δεν συγκρίνεται με αυτή σε άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Στην Αβάνα, το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται για την έναρξη μαζικής ανοσοποίησης με την αξιοποίηση δύο υποψήφιων εμβολίων που αναπτύχθηκαν εγχωρίως. Τα υποψήφια εμβόλια, το Soberana 2 και το Abdala, βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός εβδομάδων.

Μεξικό: 529 θάνατοι και σχεδόν 4.000 κρούσματα σε 24 ώρες


Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 3.990 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 529 ασθενείς με την COVID-19.

Κατά τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 216.447 νεκρούς επί συνόλου 2.340.934 μολύνσεων.

Όμως ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στον κόσμο –πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Βραζιλίας– είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Στα τέλη Μαρτίου, επικαιροποιημένα κυβερνητικά στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα έδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι από όσους καταγράφονται.

Λίβανος: Πάνω από 1.300 κρούσματα, 25 θάνατοι σε 24 ώρες


Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.336 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 525.577.

Οι θάνατοι άλλων 25 ασθενών με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 7.249 νεκρούς ως αυτό το στάδιο στην αραβική χώρα που παραλύει οικονομικοπολιτική κρίση.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου ο δείκτης θετικότητας των τεστ PCR (σ.σ. αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης ή μοριακών τεστ) ανέρχεται στο 11%.

Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης έναντι του νέου κορονοϊού στον Λίβανο αναμένεται να επιταχυνθεί τον μεθεπόμενο μήνα. Οι αρχές αναμένουν να παραλάβουν τον Ιούνιο ποσότητες δόσεων των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca.

0 Σχόλια