Δεν άνοιξε την επιχείρηση του ένας στους τέσσερις ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ (video)


Με νέα μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα η εστίαση άνοιξε ξανά και έφερε αισιοδοξία στους επιχειρηματίες που βίωσαν πρωτόγνωρες συνθήκες καθώς αναγκάστηκαν να κρατήσουν κατεβασμένα τα ρολά τους για όλους αυτούς τους μήνες.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ανησυχία και άγχος πλημμυρίζει τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και δεν γνωρίζουν πότε θα ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά τους. Ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες, δεν κατάφεραν να ανοίξουν και συνεχίζουν να διατηρούν κλειστά τα καταστήματά τους.

Μιλώντας στο Open o Γιώργος Κουράσης, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων, σημείωσε ότι ο κόσμος το διήμερο που πέρασε επέλεξε να επισκεφτεί κυρίως τα ουζερί και μετά τα εστιατόρια. Ο ίδιος τόνισε ότι η κίνηση θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη ωστόσο έπαιξε ρόλο το ωράριο απαγόρευσης αλλά και η μη χρήση μουσικής.

Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ έκανε λόγο για ενθαρρυντικά μηνύματα από την πρεμιέρα του ανοίγματος της εστίασης. Όπως τόνισε, η κίνηση ήταν αυξημένη σε περιοχές που βρίσκονταν κοντά στη θάλασσα: «Πήγαμε ιδιαίτερα καλά σε περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα. Εκεί είχαμε μεγάλη παρουσία πελατών, αλλά και σε άλλες περιοχές με πληρότητα περίπου στο 60%». Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, δεν ήταν λίγοι οι επιχειρηματίες που επέλεξαν να μην ανοίξουν προς το παρόν λόγω έλλειψης ρευστότητας, κάτι που τους εμποδίζει να εφοδιάσουν τα καταστήματά τους και να ανοίξουν ξανά αφού η πλατφόρμα ενίσχυσης για την εστίαση δεν έχει ανοίξει ακόμα. Η έκτακτη ενίσχυση από το Υπουργείο Ανάπτυξης για να εφοδιαστούν τα καταστήματα μετά από τόσους μήνες που παρέμειναν κλειστά και χωρίς έσοδα αναμένεται να ανοίξει μετά το άνοιγμα της εστίασης… Μέχρι το τέλος του μήνα πιθανότατα οι επιχειρηματίες που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα  να λάβουν την κρατική ενίσχυση που τους έταξε η κυβέρνηση.

Απαντώντας στην ερώτηση για την απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση, ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι «είναι ένα κομμάτι των επιχειρήσεών μας και αυτό δημιουργεί προβλήματα στη βιωσιμότητα μας. Ελπίζω να λυθεί και αυτό την επόμενη εβδομάδα».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης σε άρθρο του σημειώνει ότι το εμπόριο μέχρι σήμερα έχασε 10 δισ. ευρώ, ενώ η εστίαση 4 δισ. ευρώ και ότι πρέπει να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού προκειμένου να μην χαθούν άλλα 15 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Στο άρθρο του υπογραμμίζει ότι το Πάσχα οι εποχικές πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 30% σε σχέση με τον τζίρο που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικά το άρθρο του:

Η «Μεγάλη Εβδομάδα» και τέταρτη κατά σειρά επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου ήταν η πιο δραστήρια σε αγοραστική κίνηση, με τη χρήση βεβαίως των δύο μεθόδων αγορών του click in και click away. Από τη Μεγάλη Τετάρτη που καταβλήθηκε το δώρο του Πάσχα σε 1,2 εκατ. εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, παρατηρήθηκε αισθητή διαφορά στη ζήτηση επί τρεις μέρες και μια ικανοποιητική αύξηση των πωλήσεων στην αγορά.

‘Άλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της Μεγάλης Εβδομάδας ήταν ο υπερδιπλασιασμός του μέσου όρου της ημερήσιας επισκεψιμότητας πελατών στα εμπορικά καταστήματα από πέντε σε άνω των δέκα. Οι ελκυστικές τιμές και γενναίες προσφορές προς τους καταναλωτές ήταν το καλύτερο πασχαλινό δώρο από τους εμπόρους στους πελάτες τους για να ανταποκριθούν στις οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις των ημερών. Οι περιορισμοί των «κλικ αγορών» έχουν κουράσει εμπόρους και καταναλωτές, με αποτέλεσμα οι εποχικές πωλήσεις να έχουν καθηλωθεί σε χαμηλά επίπεδα, αλλά σίγουρα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι, που η μόνη διέξοδος για αγορές στο αυστηρό lockdown ήταν το διαδίκτυο.

Οι εποχικές πωλήσεις συγκριτικά με το 2019 και το 1,5 δισ. ευρώ που συνήθως κυμαίνεται ο τζίρος της πασχαλινής αγοράς τα τελευταία 10 χρόνια, πριν το 2020, ήταν μειωμένες κατά 30% σύμφωνα και με τα πρώτα στοιχεία. Οι απώλειες του λιανεμπορίου τις περιόδους των lockdown είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις λιανικής να αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη ρευστότητας, εκ των οποίων 1 στις 2 να έχουν ταμειακά διαθέσιμα για ένα μόλις μήνα, γι αυτό η Επιστρεπτέα 7 και οι εισπράξεις από τη πασχαλινή αγορά ήταν μια σημαντική ανάσα. Ας μην ξεχνάμε πως οι απώλειες στο κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων το α’ τετράμηνο του 2021 συνέχισαν να είναι μεγάλες και υπολογίζονται κοντά στα 9 δις ευρώ, εάν κρίνουμε από τα στοιχεία των 4,8 δισ. ευρώ του α’ διμήνου. Οι «μισάνοικτες» επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου έχασαν σε μηνιαία βάση κατά μέσο όρο το 30%, του τζίρου τους, ενώ οι επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας το 48% των εποχικών τους εσόδων.

Οι τεράστιες απώλειες τζίρου των 42 δις ευρώ του 2020, δεν μπορούν να ανακτηθούν και των 9 δισ. ευρώ του 2021 επίσης δεν μπορούν να αναπληρωθούν, αλλά τουλάχιστον μπορούν να σταματήσουν εδώ. Μέχρι σήμερα εκτιμάται πως το εμπόριο έχασε 10 δισ. ευρώ, ενώ η εστίαση 4 δισ. ευρώ και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως αυτά χάθηκαν οριστικά. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά ώστε να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού για να μην χαθούν, άλλα 15 δισ. ευρώ φέτος. Μετά την Ανάσταση της Ορθοδοξίας, η «Ανάσταση» της επόμενης μέρας της πανδημίας, που θέλουμε να δούμε είναι κοντά και θα επιδιώξουμε να τη διαχειριστούμε με την αξιοποίηση των μέτρων στήριξης και τις απαραίτητες «φοροανάσες» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα πασχαλινά μέτρα που ανακοινώθηκαν διατηρούν τις ελπίδες μας για μία μεταπασχαλινή επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς άλλους περιορισμούς. Οι επιχειρήσεις αναμένουν πλέον το καθολικό άνοιγμα του εμπορίου, μετά και το άνοιγμα της εστίασης από τις 3 Μαΐου, αλλά και του τουρισμού στις 15 Μαίου, που θα ενεργοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις για να μας οδηγήσουν στο «καλοκαίρι» της οικονομίας μας. Το ζητούμενο μετά το Πάσχα είναι να λειτουργήσουν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες κανονικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού και της αυτοδιάγνωσης, ώστε να σταματήσει η «αιμορραγία» της οικονομίας και βεβαίως με αφετηρία τον πασχαλινό τζίρο του εμπορίου και το άνοιγμα της εστίασης να οδηγηθεί η αγορά στην δική της οικονομική ανάσταση.

newsbreak.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια