Οι γυναίκες δέχτηκαν μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία απ` ότι οι άνδρες


Το πλήγμα για τις γυναίκες είναι μεγαλύτερο μέσα στην πανδημία σε σχέση με τους άνδρες, όσον αφορά στις απώλειες θέσεων εργασίας. Η απασχόληση των ανδρών, σε αντίθεση με εκείνη των γυναικών, είναι πολύ πιθανό να επανέλθει στα επίπεδα του 2019 όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε πως οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να απολυθούν ή να μειωθεί το ωράριο εργασίας τους, σε περιόδους οικονομικών, κοινωνικών και υγειονομικών περιορισμών, κυρίως σε τομείς όπως τα ξενοδοχεία, οι κατασκευές και η εστίαση.

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν υποστεί απώλεια εισοδήματος αλλά και απλήρωτη εργασία.

«Παρότι η προβλεπόμενη ανάπτυξη θέσεων εργασίας το 2021 για τις γυναίκες υπερβαίνει την αντίστοιχη των ανδρών, δεν θα είναι ωστόσο αρκετή για να επαναφέρει τις γυναίκες στα επίπεδα απασχόλησης προ πανδημίας», αναφέρει σε έκθεση η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Μεταξύ του 2019 και του 2020, εξαλείφθηκε το 4,2% της απασχόλησης των γυναικών, μια απώλεια που αντιπροσωπεύει 54 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Στους άνδρες το ποσοστό έφτασε το 3%, το οποίο αντιπροσωπεύει 60 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Ωστόσο, ο αριθμός των εργαζόμενων γυναικών θα είναι κατά 13 εκατομμύρια μικρότερος σε σχέση με το 2019, ενώ ο αριθμός των ανδρών θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2019. «Μόνο το 43,2% των γυναικών παγκοσμίως σε ηλικία εργασίας θα απασχολείται το 2021, συγκριτικά με το 68,6% των ανδρών σε ηλικία εργασίας», τονίζει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Η μεγαλύτερη μείωση στην απασχόληση των γυναικών έχει συμβεί στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, με το ποσοστό να φτάνει το 9,4% και τις προβλέψεις να είναι άκρως δυσοίωνες για την εργασία των γυναικών στην περιοχή.

0 Σχόλια