Coca Cola: Κόκκινοι αγιοβασίλιδες, ναρκωτικά, πόλεμοι και φάρμακο για τις γαστρεντερίτιδες


Η Κοκα-Κόλα εφευρέθηκε τον 19ο αιώνα από τον Αμερικάνο Τζόν Πέμπερτον και τα πρώτα 40 χρόνια στα βασικά συστατικά της ήταν και η κοκαϊνη!


Ο Τζον, γύρω στο 1860, είχε πολεμήσει στον αμερικάνικο εμφύλιο πόλεμο από τον οποίο είχε τραυματιστεί σοβαρά στο στήθος. 

Για την ανακούφισή του πόνου του χορηγούσαν μορφίνη (ισχυρό αναλγητικό ναρκωτικό), στην οποία όμως είχε εθιστεί! Ο Πέμπερτον λοιπόν, ως φαρμακοποιός, ήθελε να φτιάξει κάτι που να μπορεί να παίρνει σαν μια εναλλακτική της μορφίνης. 

Φτιάχνει λοιπόν ένα αλκοολούχο ποτό που λεγόταν “Γαλλική κόκα του Πέμπερτον”!

Το 1866, λίγα χρόνια αργότερα, ο Πέμπερτον παρουσιάζει στην αγορά μια μη-αλκοολούχα έκδοσή του ποτού αυτού, με την ονομασία Κόκα-Κόλα!

Όταν η Κόκα-Κόλα βγήκε στην αγορά διαφημιζόταν σαν ένα “μη-αλκοολούχο κοκτέιλ”. Επίσης, πουλιόταν και σαν μη συνταγογραφούμενο φάρμακο που μπορούσε να θεραπεύσει πολλές αρρώστιες, τον εθισμό στη μορφίνη, τη δυσπεψία, νευρικές διαταραχές, πονοκεφάλους, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ!

Τα 2 βασικά συστατικά της Κόκα-Κόλα όταν βγήκε στην αγορά ήταν η καφεΐνη ΚΑΙ Η ΚΟΚΑΙΝΗ! 

Σκεφτείτε λίγο πως ο Πέμπερτον, αναγκάστηκε να αφαιρέσει το αλκοόλ από τη συνταγή του γιατί είχε βγει μια νομοθεσία που απαγόρευε τα αλκοολούχα, αλλά το ότι είχε κοκαΐνη μέσα ήταν φουλ κομπλέ για κάποιο λόγο!

Από εκεί εξάλλου πήρε και το όνομά της! Το “κόκα”, από το φυτό από το οποίο παρασκευάζεται η κοκαΐνη και το “κόλα” από τους “ξηρούς καρπούς κόλα” από τους οποίους παρασκευάζεται η καφεΐνη της.

Το 1904 όμως, οι κοκα κόλες ξεκίνησαν να παρασκευάζονται χωρίς καθόλου κοκαΐνη επειδή άρχισε  να στιγματίζεται κοινωνικά και να αναγνωρίζεται ως σκληρό ναρκωτικό!

Η εταιρία της Κόκα-Κόλα βέβαια ήθελε να σταματήσουν οι συζητήσεις γύρω από την αμφιλεγόμενη αυτή φάση! Βγήκε λοιπόν και είπε μετά από μερικά χρόνια πως το “Κόκα-Κόλα” είναι απλά ένα φαν όνομα που δε σημαίνει κάτι και πως δε λέγεται έτσι από την κοκαΐνη!

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΗ! 

Προφανώς, τα συστατικά της είναι γνωστά (το αντίθετο δε θα επιτρεπόταν κιόλας, πρέπει να ξέρουμε τι πίνουμε), αλλά η φόρμουλα της είναι επτασφράγιστο μυστικό! Για να το πω απλά: μπορεί να ξέρουμε όλ@ τα υλικά του μουσακά, αυτό δε σημαίνει πως μπορούμε και να τον φτιάξουμε χωρίς συνταγή!

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΊ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ;

Γενικά πολλοί λένε πως ο Άι Βασίλης ήταν πράσινος αλλά η Κόκα-Κόλα έβγαλε κάποτε ένα κόκκινο Άι Βασίλη σε μια διαφήμιση της και από τότε έμεινε. Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια! Το κόνσεπτ “Αί Βασίλης με κόκκινη φορεσιά” υπήρχε από πριν σαν εικόνα, απλά η κόκα κόλα τον έκανε δημοφιλή!

0 Σχόλια