Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Πότε ξαναχτυπά Αττική κι Εύβοια - Σαρώνει το ανατολικό Αιγαίο - Τι είναι κλειστό σήμερα στη χώρα



Ηδη στο ανατολικό Αιγαίο βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη κακοκαιρία και υπάρχει ισχυρή σύσταση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, αλλά κι εργασιών στην ύπαιθρο - Πότε ξαναχτυπά ο Μπάλλος Αττική κι Εύβοια, τι λειτουργεί σήμερα στη χώρα


Μπορεί στο λεκανοπέδιο της Αττικής να ξημέρωσε με ήλιο, ωστόσο, η κακοκαιρία Μπάλλος δεν έχει ξεμπερδέψει ακόμα με την Αττική, αλλά και την Εύβοια. 

Οπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, το απόγευμα θα χτυπήσει νέο σύστημα καταιγίδων που θα δημιουργήσει προβλήματα, πριν αρχίσει το βαρομετρικό να κινείται οριστικά προς τα ανατολικά.

Ηδη πάντως, στο ανατολικό Αιγαίο υπάρχει μεγάλη κακοκαιρία σε εξέλιξη και υπάρχει ισχυρή σύσταση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, αλλά κι εργασιών στην ύπαιθρο. Την ίδια ώρα, ο Μπάλλος συνεχίζει να πλήττει το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Το χαμηλό βαρομετρικό που εκτείνεται από τη νότια Ιταλία μέχρι και την Τουρκία, θα συνεχίσει τις επόμενες ώρες πλήττοντας το Ιόνιο και γενικά τα Επτάνησα, τα δυτικά ηπειρωτικά, τη δυτική Στερεά, καθώς και τη δυτική Πελοπόννησος.

Η κακοκαιρία θα αρχίσει να εξασθενεί από το βράδυ στα δυτικά τμήματα της χώρας και θα επιμείνει στην ανατολική Θράκη, την ανατολική Στερεά και το ανατολικό Αιγαίο και γενικότερα στα ανατολικά παράλια της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Και το Σάββατο αναμένεται να είναι άστατος ο καιρός, ενώ η βελτίωση θα αρχίσει να φαίνεται από την Κυριακή, οπότε και το φαινόμενο θα κινηθεί ανατολικότερα.

Ανοιξε ο Κηφισός και η παραλιακή


Εξάλλου, τα ξημερώματα της Παρασκευής τα φαινόμενα από την κακοκαιρία «Μπάλλος» ήταν ισχυρότατα ωστόσο σταδιακά υποχώρησαν με αποτέλεσμα να δοθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο, στην κυκλοφορία δρόμοι που είχαν κλείσει προληπτικά. Έτσι μετά τις 6:30 το πρωί κανονικά διέρχονται τα αυτοκίνητα τόσο από τη Λεωφόρου Κηφισού, που αποτελεί τον κεντρικότερο άξονα στην Αττική αλλά και πιο επίφοβο λόγω του ποταμιού, όπως και η Λεωφόρος Ποσειδώνος.

Νωρίτερα, είχε αρχίσει και πάλι η κυκλοφορία στην Πειραιώς -από την Πέτρου Ράλλη ως και τη Χαμοστέρνας- που ήταν κλειστή λόγω νερού. Παράλληλα αποκαταστάθηκαν και τα προβλήματα στην επαρχιακή οδό Μεγάρων - Αλεποχωρίου στη θέση Λούμπα, αλλά και στην οδό Αρίωνος με τη Μαραθώνος στο Πικέρμι.

Η προληπτική απαγόρευση διέλευσης όλων των ΙΧ οχημάτων τόσο στον Κηφισό όσο και στην παραλιακή ήταν ένα από τα βασικά μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Μπάλλος». Το αρχικό πλάνο της Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως οι συγκεκριμένοι δρόμοι θα ανοίξουν στις 08:00 ωστόσο αποδόθηκαν γρηγορότερα στην κυκλοφορία.

Από εκεί και πέρα έχει αποφασιστεί μία σειρά από μέτρα και συγκεκριμένα:


  • Κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Ενθαρρύνεται η τηλε-εργασία σε όλο τον ιδιωτικό τομέα στην Αττική
  • Κλειστά τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο, Ικαρία, καθώς και σε Αττική, Εύβοια και Χαλκιδική.
  • Κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑΜΕΑ σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σάμο, Ικαρία.
  • Αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση των φαινομένων.

Κλειστά σχολεία και δικαστήρια


Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, αναστέλλονται οι εργασίες όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής για σήμερα Παρασκευή 15.10, λόγω των αιφνιδίων και έντονων καιρικών φαινομένων, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος». Από την αναστολή εργασιών εξαιρούνται οι υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, καθώς επίσης και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα.

Παράλληλα, κλειστά για λόγους ασφαλείας των μαθητών θα παραμείνουν τα σχολεία σήμερα Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, σε Αττική, Εύβοια και Χαλκιδική.

Κλειστές και οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην Αττική


Η κακοκαιρία θα δημιουργήσει προβλήματα στη διάρκεια της σημερινής ημέρας και στον αθλητισμό! Όπως γίνε γνωστό, με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην Αττική, που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, θα λειτουργήσουν σήμερα Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, μόνο με προσωπικό ασφαλείας, λόγω των αναμενόμενων έντονων καιρικών φαινομένων. Ως εκ τούτου, δεν θα επιτρέπεται σε αυτές η είσοδος αθλούμενων πολιτών.

Με προσωπικό ασφαλείας τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στην Αττική


Πρόβλημα θα υπάρχει και με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τα οποία ουσιαστικά θα υπολειτουργήσουν. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ:

Θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας από τις 9.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ. για έκτακτα μόνον περιστατικά τα ακόλουθα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ:

Αμπελοκήπων (Λ.Αλεξάνδρας 175), τηλ επικοινωνίας 2106412135
Ομόνοιας (Αγ.Κωνσταντινου 16) , τηλ επικοινωνίας 2105213685-686
Κεντρικό (Απ. Παύλου 12, Μαρούσι), τηλ επικοινωνίας 210 8110686

0 Σχόλια