Αρχαιολόγοι στο Περού ανακάλυψαν υπόγειες στοές κάτω από ναό 3.000 ετών


Έχουν βρεθεί τουλάχιστον 35 υπόγειες στοές που συνδέονται μεταξύ τους στον ναό που είναι μνημείο της UNESCO


Δίκτυο υπόγειων στοών κάτω από έναν ναό 3.000 ετών στις περουβιανές Άνδεις, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι.

Ο ναός Τσαβίν ντε Χουάνταρ, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των Άνδεων, αποτελούσε κάποτε θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Τα υπόγεια περάσματα εντοπίστηκαν νωρίτερα τον Μάιο και, εξαιτίας των χαρακτηριστικών τους, πιστεύεται ότι χτίστηκαν πριν από τις δαιδαλώδεις στοές του ναού, σύμφωνα με τον Τζον Ρικ, αρχαιολόγο του πανεπιστημίου Στάνφορντ, ο οποίος συμμετείχε στην ανασκαφή.

Σε υψόμετρο 3.200 μέτρων, έχουν βρεθεί τουλάχιστον 35 υπόγειες στοές που συνδέονται μεταξύ τους και χτίστηκαν μεταξύ 1.200 και 200 π.Χ. στους πρόποδες των Άνδεων.

«Είναι μια διαφορετική μορφή κατασκευής. Έχει χαρακτηριστικά από παλαιότερες περιόδους που δεν έχουμε δει ποτέ σε στοές», είπε ο Τζον Ρικ.

Ο ναός, που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1985, αποτέλεσε έμπνευση για τους επικεφαλής της ομώνυμης επιχείρησης του περουβιανού στρατού που κατασκεύασε ένα δίκτυο σηράγγων για τη διάσωση 72 ανθρώπων οι οποίοι κρατούνταν όμηροι από αντάρτες του Επαναστατικού Κινήματος Τουπάκ Αμάρου (MRTA) στην κατοικία του Ιάπωνα πρεσβευτή στη Λίμα το 1997.

0 Σχόλια