Η ΕΕ θα εισάγει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, βγάζοντας από το κάδρο Κύπρο και Ελλάδα; Γιατί; Το podcast της 20ης Ιουνίου 2022

Στην πολιτική και τη ζωή τίποτα δε συμβαίνει από μόνο του και τίποτα δεν προκαλείται τυχαία. Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι οι επιλογές του χθες. 


Είναι ενέργειες και παραλείψεις που διαμόρφωσαν τις σημερινές συνθήκες. Και αν θέλουμε να έχουμε ένα ευοίωνο αύριο, τότε θα πρέπει τώρα να είμαστε προσεκτικοί αποφεύγοντας όσα λάθη του παρελθόντος διαμόρφωσαν μια ζοφερή εικόνα. 

Από τη στιγμή που τις τύχες της χώρας τις έχει αναλάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουμε υποστεί διαρκείς προκλήσεις και δεν λάβαμε ΠΟΤΕ έμπρακτη στήριξη από τους συμμάχους μας. 

Υπάρχουν ευθύνες και οι υπεύθυνοι που γιγάντωσαν την Τουρκία αντί να απολογηθούν, είτε για τις επιλογές τους, είτε την ανεπάρκειά τους, αποδίδουν στον εαυτό τους το ρόλο του θεματοφύλακα της Ειρήνης στον κόσμο. 


Ρωτάει λοιπόν ο Μιχάλης Ιγνατίου μέσα από το Hellas Journal:


Έχουν καταλάβει στην Αθήνα και τη Λευκωσία τη σημασία της συμφωνίας του Ισραήλ και της Αιγύπτου με την Ε.Ε. για το φυσικό αέριο; Το μείζον ερώτημα, υπό το φως της συμφωνίας για τη μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ε.Ε., είναι που βρίσκεται η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, αν και δεν τόλμησε να προχωρήσει σε έρευνες, πόσο μάλλον σε εξόρυξη του φυσικού της πλούτου, πιθανότατα θα ευεργετηθεί από τη συμφωνία εάν αποφασιστεί η κατασκευή αγωγού από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη που αναγκαστικά θα πρέπει να περάσει από ελληνικό έδαφος. 

 Η Κύπρος, που διαθέτει κάποιες καλές ποσότητες, κωλυσιεργεί εκτός αν συμβαίνουν πράγματα στο παρασκήνιο, που δεν τα γνωρίζουμε. Μακάρι να συμβαίνουν και ας μην τα μάθουμε ποτέ. Αλλά, έχοντας ως δεδομένη την εξαιρετική σχέση της Λευκωσίας με την Ιερουσαλήμ, ο κάθε καλόπιστος πολίτης δικαιούται να αναρωτηθεί για τους λόγους για τους οποίους η Κύπρος δεν προστέθηκε στο κάδρο... 

0 Σχόλια