Ποια είναι τα 3 oφέλη της συμβίωσης των παιδιών σας με γάτα



Μία από τις συνηθέστερες καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς σε μία οικογένεια, είναι όταν τα παιδιά αρχίσουν να ζητούν επιτακτικά κάποιο κατοικίδιο.


Οι περισσότεροι το σκέφτονται σαν έναν μπελά που φορτώνεται στο σπίτι και αν τα μέλη της οικογένειας, ιδιαιτέρως τα παιδιά, είναι έτοιμα για μία τέτοια ευθύνη, από τη στιγμή που και οι γονείς είναι άπειροι στη συμβίωση με κάποιο ζωάκι.

Σε μία τέτοια περίπτωση η επιλογή μιας μικρής γατούλας θεωρείται ιδανική, καθώς συνήθως είναι αρκετά πιο εύκολη η φροντίδα της σε σχέση με τους σκύλους, ενώ τα οφέλη που θα βιώσουν τα παιδιά στη συμβίωσή τους είναι πολλαπλά και υπερτερούν των δυσκολιών που τυχόν θα αντιμετωπίσετε.


1. Διδάσκουν σημαντικά μαθήματα ζωής


Οι γάτες διδάσκουν την ευθύνη στα παιδιά με πολλούς τρόπους, ενώ ταυτόχρονα εκείνα ανταμείβονται με ένα χαρούμενο γατάκι που γουργουρίζει από ευχαρίστηση κοντά τους. Σπουδαία μαθήματα ζωής που μπορεί να δοθούν είναι η διαχείριση του χρόνου, η δέσμευση, η καθαριότητα και η ανατροφή.
Από τον καθαρισμό της άμμου στην “τουαλέτα” και το τάισμα, μέχρι την αφιέρωση χρόνου για παιχνίδι και αλληλεπίδραση, τα παιδιά σας θα μάθουν τόσα πολλά από την καθημερινότητα με μια γάτα. Αυτά είναι μαθήματα ζωής που θα κουβαλήσουν μαζί τους μέχρι την ενηλικίωση.

2. Οφέλη ψυχικής υγείας


Υπάρχουν άπειρες μελέτες που ενισχύουν συνεχώς την άποψη πως η συμβίωση με κατοικίδιο προσφέρει πολλά οφέλη στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Η παροχή συνεχούς συντροφιάς, η μείωση του στρες και του άγχους της καθημερινότητας και κυρίως η αγάπη που προσφέρεται, βελτιώνουν τη διάθεση του καθενός, ιδιαιτέρως ενός παιδιού που μπορεί να περνάει κάποια δύσκολη ή στρεσογόνα κατάσταση, ενώ είναι δεδομένη η βοήθεια που λαμβάνει ένα νευροδιαφερετικό παιδί στις κοινωνικές συναναστροφές του, την παροχή άνεσης, τον καθησυχασμό και στην τήρηση μιας ρουτίνας.
Ένα παιδί που είναι νευροδιαφορετικό έχει εγκέφαλο που λειτουργεί διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Δεν είναι συχνά για τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού ή εκείνα με ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) να θεωρούνται νευροδιαφορετικά και μπορεί απλώς να δυσκολεύονται να εκφραστούν ή να αλληλεπιδράσουν με άλλους ανθρώπους, αλλά το να τους αφήσουν να αγαπήσουν και να φροντίσουν ένα κατοικίδιο μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στη ζωή τους.

3. Οφέλη σωματικής υγείας


Στην περίπτωση που στην οικογένεια υπάρχει σκύλος, τα σωματικά οφέλη είναι εμφανή, αφού και μόνο οι δύο, τρεις βόλτες κάθε μέρα και το περπάτημα, είναι ικανά για τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης.
Όμως και οι γάτες προσφέρουν στα παιδιά σημαντικά σωματικά οφέλη, καθώς θεωρούνται σπουδαίοι θεραπευτές. Έρευνες έχουν αποδείξει πως ο ήχος του γουργουρίσματος της γάτας μπορεί να θεραπεύσει τα οστά και να βοηθήσει στην γρηγορότερη επούλωση τραυμάτων. Ταυτόχρονα, οι γάτες βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και καθιστούν λιγότερο πιθανή την ανάπτυξη αλλεργιών.

Τα πολλαπλά οφέλη της συμβίωσης με μία γάτα, είναι αρκετά ώστε η απόφαση υιοθέτησης να γίνει με τη συνεισφορά των παιδιών. Συζητήστε το μαζί τους, διαλέξτε έπιπλα και πράγματα με τα παιδιά και αφήστε τα να διαλέξουν εκείνα το νέο μέλος της οικογένειας που θα ζήσουν μαζί για τα επόμενα αρκετά χρόνια της ζωής τους.

0 Σχόλια