Η «εποχή του παγκόσμιου βρασμού» είναι εδώ: Ο φετινός Ιούλιος είναι οριστικά ο θερμότερος στην Ιστορία του πλανήτη


Τέσσερις ημέρες προτού καν εκπνεύσει, ο φετινός Ιούλιος είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα καταγραφεί ως ο θερμότερος μήνας στην (καταγεγραμμένη) μετεωρολογική ιστορία του πλανήτη, λένε οι επιστήμονες.


Ήταν τόσο ζεστός ο τρέχων μήνας που οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι το ρεκόρ του 2019 θα καταρριφθεί, ακόμη και αν απομένουν αρκετές μέρες για να ολοκληρωθεί.

Υπάρχουν μάλιστα ορισμένοι ειδικοί που πιστεύουν ότι ο φετινός Ιούλιος μπορεί να είναι ο θερμότερος μήνας των τελευταίων 120.000 ετών.

Η θερμότερη ημέρα του κόσμου σημειώθηκε στις 6 Ιουλίου και οι θερμότερες 23 ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ υπήρξαν όλες αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Η προσωρινή μέση θερμοκρασία τους για τις πρώτες 25 ημέρες του φετινού Ιουλίου είναι 16,95 βαθμοί Κελσίου, μέσος όρος πολύ πάνω από τους 16,63 C που ήταν η μέση θερμοκρασία για ολόκληρο τον Ιούλιο το 2019.

Ο Δρ Karsten Haustein από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας υπολόγισε ότι ο Ιούλιος του 2023 θα είναι 1,3-1,7 C πάνω από τις μέσες θερμοκρασίες του Ιουλίου που κατεγράφοντο πριν από την ευρεία χρήση ορυκτών καυσίμων. Η πιθανότερη εκτίμηση είναι περίπου αύξηση κατά 1,5C. Είναι σίγουρος ότι ακόμα κι αν οι τελευταίες μέρες είναι πιο δροσερές, το περιθώριο λάθους είναι ήδη επαρκές για να κάνει τον Ιούλιο τον πιο θερμό στην Ιστορία.

«Όχι μόνο θα είναι ο θερμότερος Ιούλιος, αλλά και ο θερμότερος μήνας από την άποψη της απόλυτης μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας», δήλωσε.

«Μπορεί να χρειαστεί να γυρίσουμε χιλιάδες, αν όχι δεκάδες χιλιάδες χρόνια πίσω για να βρούμε παρόμοιες θερμές συνθήκες στον πλανήτη μας».

Σχεδόν ταυτόχρονα ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωνε: Η εποχή της παγκόσμιας υπερθέρμανσης έχει τελειώσει και μπαίνουμε στην εποχή του παγκόσμιου βρασμού.

Γιατί γίνονται αυτά τα ρεκόρ;


Οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων από ανθρώπινες δραστηριότητες είναι αυτές που κυρίως ευθύνονται για τα σημερινά επίπεδα θέρμανσης.

Εκτός από τη συνεχιζόμενη επίδραση των αερίων του θερμοκηπίου, υπάρχει και η αυξανόμενη επίδραση του μετεωρολογικού συστήματος El Niño – ένα φυσικό γεγονός κατά το οποίο οι ωκεανοί θερμαίνονται στον ανατολικό Ειρηνικό και απελευθερώνουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Αυτό είναι πιθανό να ωθήσει τις θερμοκρασίες ακόμη υψηλότερα και μπορεί να καταστήσει το 2023 ή το 2024 το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, επειδή οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεν έχουμε ακόμη δει τις πλήρεις επιπτώσεις του.

Με πληροφορίες από BBC

0 Σχόλια