Απεικόνιση της NASA δείχνει 30 χρόνια ανόδου της στάθμης των θαλασσών


Από τότε που ξεκίνησε η δορυφορική παρατήρηση


Η NASA παρακολουθεί τη στάθμη των θαλασσών εδώ και τρεις δεκαετίες μέσω δορυφόρων και τώρα έδωσε στη δημοσιότητα μία οπτική απεικόνιση της στάθμης. 

Σύμφωνα με το Scientific Visualization Studio της NASA, από το 1993 έως το 2022 το επίπεδο της θάλασσας αυξήθηκε κατά 9 εκατοστά. Κάτι που μπορεί να μην ακούγεται πολύ, μόλις το μήκος μίας παλάμης, αλλά όταν οι αλλαγές αυτές απεικονίζονται ως νερό σε ένα φινιστρίνι πλοίου, τότε το νιώθει κανείς πιο πραγματικό.

Η απεικόνιση σχεδιάστηκε για να λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα κύκλο, χρησιμοποιώντας την οπτική μεταφορά του να κοιτάει κανείς από το φινιστρίνι ενός πλοίου και να βλέπει χρόνια ανόδου της στάθμης της θάλασσας να περνούν. Όταν το βλέπει κανείς σε 4Κ τηλεόραση 85 ιντσών, τα νούμερα μετρήσεων στο βίντεο αντιστοιχούν στον πραγματικό κόσμο.


Από το 1993, τα επίπεδα της θάλασσας μετρούνται από δορυφόρους που στέλνουν σήματα μικροκυμάτων στην επιφάνεια του ωκεανού και μετρούν το χρόνο που χρειάζεται για να επιστρέψουν. Έτσι, οι ερευνητές μπορούν να υπολογίσουν και να παρακολουθήσουν το ύψος της επιφάνειας της θάλασσας.

Έχουμε αυτήν την ξεκάθαρη εικόνα της πρόσφατης ανόδου της στάθμης της θάλασσας και μπορούμε να προβλέψουμε καλύτερα κατά πόσο και πόσο γρήγορα οι ωκεανοί θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξανόμενες θερμοκρασίες στο βόρειο Ατλαντικό.

Ο βόρειος Ατλαντικός ποτέ δεν ήταν τόσο ζεστός τόσο νωρίς, με ένα μαζικό θαλάσσιο καύσωνα να επικρατεί σε εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια του ωκεανού. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς τα συστήματα θα γίνουν πιο ασταθή και απρόβλεπτα και θα βλάψουν περισσότερους με χαοτικούς τρόπους.

0 Σχόλια