Η μητέρα του ηγέτη της Αλ Κάιντα σπάει τη σιωπή της: «Ο γιος μου, Οσάμα Μπιν Λάντεν»

osama_bin_laden

«Η ζωή μου ήταν δύσκολη γιατί ήταν πολύ μακριά μου» δηλώνει η μητέρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Άλια Γκανέμ, στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε στο βρετανικό Guardian, 17 χρόνια μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη. 

Η συνέντευξη έγινε στο σπίτι της οικογένειας, μια πολυτελή βίλα στη Σαουδική Αραβία, ενώ στο πλευρό της Άλια Γκανέμ ήταν τα δύο αδέρφια του άλλοτε επικεφαλής της αλ Κάιντα και ο δεύτερος σύζυγός της. 

«Στην αρχή ήταν ένα πολύ καλό παιδί. Ήταν ντροπαλός και καλός φοιτητής. Όλα αυτά μέχρι τα 20 του όταν και γνώρισε μερικούς ανθρώπους που του έκαναν πλύση εγκεφάλου» επισημαίνει η μητέρα του. 

Για πολλά χρόνια ήταν μακριά της, ωστόσο, όπως λέει, δεν γνώριζε ότι ο γιος της έγινε τρομοκράτης. Όταν το έμαθε, αναστατώθηκε. 

«Αναστατωθήκαμε όλοι. Δεν ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο. Για ποιο λόγο να τα καταστρέψει όλα;» αναρωτιέται η μητέρα του. 

Τον είδα τελευταία φορά το 1999

Η Άλια Γκάνεμ, πάνω από 75 ετών, θυμάται την τελευταία φορά που τον είδε, το 1999, στην πόλη Κανταχάρ στο Αφγανιστάν, όπου ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε εγκατασταθεί και κατάστρωνε τα σχέδιά του. 

«Ήταν πολύ χαρούμενος που μας είδε. Έσφαξε ένα ζώο, κάλεσε τους πάντες και έκανε γιορτή» ανακαλεί στη μνήμη της. 

«Ζει σε άρνηση για τον Οσάμα»

Μετά από πολύωρη συνέντευξη, η Άλια Γκάνεμ άφησε τον δημοσιογράφο για να ξεκουραστεί, ενώ μαζί του έμειναν οι γιοι της. 

Όπως παραδέχονται, «έχουν περάσει 17 χρόνια και ακόμα ζει σε μια άρνηση για τον Οσάμα». 

«Τον αγαπούσε τόσο πολύ και γι' αυτό αρνείται να τον κατηγορήσει. Αντ' αυτού, επικρίνει τους γύρω του. Γνώριζε μόνο την καλή πλευρά του, αυτή που ξέραμε και μεις. Ποτέ δεν έμαθε τον τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν» επισημαίνει ο Αχμάντ. 

Ο άλλος του αδερφός, ο Χασάν υποστηρίζει ότι πριν κάνει όλα όσα έκανε, ήταν περήφανος για τον Οσάμα. 

«Με δίδαξε πάρα πολλά. Αλλά δεν νομίζω ότι είμαι πλέον περήφανος.Έφτασε να γίνει σούπερ σταρ παγκοσμίως και όλα αυτά για το τίποτα», σημειώνει. 


«Γνωρίζαμε από την αρχή ότι ήταν ο Οσάμα»

Από την πρώτη στιγμή του χτυπήματος στους δίδυμους πύργους, τα αδέρφια γνώριζαν ποιος ήταν ο υπεύθυνος. 

«Ήμουν σοκαρισμένος. Ήταν ένα πολύ περίεργο συναίσθημα. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι ήταν ο Οσάμα. Σήμερα, από τους νεότερους μέχρι τους μεγαλύτερους, όλοι αισθανόμαστε ντροπή γι' αυτόν» λέει ο Αχμάντ. 

Άλλωστε, αν και είχε φύγει από τη Σαουδική Αραβία, πολλοί θεωρούν ότι είχε την οικονομική στήριξη του κράτους. Μάλιστα, επικαλούνται το γεγονός ότι οι 15 από τους 19 αεροπειρατές των επιθέσεων στις ΗΠΑ προέρχονταν από τη Σαουδική Αραβία. Τα γεγονότα αυτά έχουν στρέψει νομικά πολλές οικογένειες των θυμάτων κατά της Σαουδικής Αραβίας. 

Άδεια για τη συνέντευξη έδωσε ο διάδοχος του χρόνου 

Η έγκριση για την πρώτη συνέντευξη της οικογένειας του Μπιν Λάντεν έδωσε ο πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου, Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ. 

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο του Guardian, Μάρτιν Τσούλοβ, που πήρε τη συνέντευξη, επτά χρόνια μετά το θάνατό του, γίνεται μια προσπάθεια να φανεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ως ένας «τρελός» τρομοκράτης και όχι ένας πράκτορας της Σαουδικής Αραβίας. 

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, ο διάδοχος του θρόνου επιδιώκει να εγκαθιδρύσει έναν μετριοπαθή ισλαμισμό και να εκσυγχρονίσει τις δομές της Σαουδικής Αραβίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσεται η πρόσφατη άρση της απαγόρευσης στις γυναίκες να οδηγούν στους δρόμους της χώρας καθώς και περαιτέρω περιορισμών γύρω από το δημόσιο βίο στη χώρα. 

Ο γιος του Μπιν Λάντεν ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του 

Όμως, ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Χάμζα, φαίνεται ότι ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του. Ο ίδιος φημολογείται ότι ζει στο Αφγανιστάν. 

Πέρυσι, οι ΗΠΑ τον ανακήρυξαν «παγκόσμιο τρομοκράτη», καθώς θεωρούν ότι διεκδικεί τη θέση του νέου ηγέτη της Αλ Κάιντα. 
«Αν είχα τον Χάμζα μπροστά μου τώρα, θα του έλεγα: Ο Θεός να σε βοηθήσει. Σκέψου δύο φορές τι πας να κάνεις. Μην επαναλάβεις τα βήματα του πατέρα σου. Θα βγάλεις φρικιαστικά πράγματα μέσα από τη ψυχή σου», λέει ο Χασάν, εμφανώς απογοητευμένος για τον ανιψιό του.

0 Σχόλια