Η κακοκαιρία άφησε νεκρούς σε τρεις περιοχές: Νέα Πλάγια, Νέα Ποτίδαια και Σωζόπολη

Αποτέλεσμα εικόνας για χαλκιδικη θεομηνία

Οι εικόνες που μεταφέρουν όσοι έζησαν τις τραγικές στιγμές στη Χαλκιδική προκαλούν σοκ!
Δεν θα μπορούσε κανείς ούτε να φανταστεί όσα έζησαν οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Χαλκιδικής το βράδυ της Τετάρτης μέσα στο κατακαλόκαιρο. Εξι άνθρωποι νεκροί, πολλοί τραυματίες και ολόκληρα χωριά να αντιμετωπίζουν τεράστιες καταστροφές. Σε πολλά σημεία, οι εικόνες παραπέμπουν σε περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφικό σεισμό.

Η κακοκαιρία άφησε νεκρούς σε τρεις περιοχές: Νέα Πλάγια, Νέα Ποτίδαια και Σωζόπολη. 




Τραγωδία στη Νέα Πλάγια - Το παιδί πέταξε στον αέρα!


Μία γυναίκα 54 ετών από τη Ρουμανία και ο 8χρονος γιος της σκοτώθηκαν σε ταβέρνα στη Νέα Πλάγια. Οι δυο τους κάθονταν στα τραπεζάκια στην παραλία, τα οποία ήταν κάτω από κιόσκι. Ο δυνατός αέρας το παρέσυρε με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί η γυναίκα. Το παιδάκι αντέδρασε γρήγορα στην καταστροφή και προσπάθησε να σωθεί. Καθώς έτρεξε όμως να γλιτώσει, ο αέρας το σήκωσε ψηλά και το πέταξε με δύναμη στην απέναντι τζαμαρία της ταβέρνας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί!

Φωτογραφίες από το κιόσκι και την ταβέρνα


Η περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα είναι ανατριχιαστική: «Ήταν τόσο μεγάλη η σφοδρότητα του ανέμου εκείνη τη στιγμή που έριξε τα δέντρα, έριξε το σκέπαστρο της ταβέρνας και καταπλάκωσε τους ανθρώπους. Κάποιους καταφέραμε να τους απεγκλωβίσουμε, αλλά για την άτυχη γυναίκα χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε δοκούς για να σηκώσουμε το σκέπαστρο και δυστυχώς ήταν μάταιη η προσπάθειά μας. Το παιδί, το πήρε ο άνεμος και το σήκωσε κυριολεκτικά. Το πέταξε στην απέναντι τζαμαρία του καταστήματος, δεν ήταν μέσα στην ταβέρνα εκείνη τη στιγμή. Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε στα μάτια μας, ήταν τραγικές οι εικόνες πραγματικά. Μετά έμαθα ότι το παιδάκι είχε πεθάνει στο νοσοκομείο».

Σοκαρισμένος εμφανίστηκε σε δημοσιογράφους κάτοικος της Χαλκιδικής ο οποίος ήταν επίσης στην ίδια ταβέρνα. «Δεν καταλάβαμε τίποτα. Τρέξαμε, βγάλαμε όσους μπορουσαμε, είχαμε καμιά 10αρια τραυματίες. Τη γυναίκα δεν μπορούσαμε να τη βγάλουμε» είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την ίδια οι άνεμοι ήταν τόσο σφοδροί ώστε «σήκωσε κιόσκια από άλλα καταστήματα και τα έφερε εδώ».


Νεκροί είναι επίσης ένας Ρώσος πατέρας και ο μόλις δύο ετών γιος του, που περνούσαν σε περιοχή που είχε δέντρα στη Νέα Ποτίδαια. Ο τυφώνας παρέσυρε ό,τι δέντρο βρήκε μπροστά του. Ένα από αυτά καταπλάκωσε τον άτυχο τουρίστα από τη Ρωσία και το παιδάκι του.

«Όλα έγιναν ξαφνικά (...), κάποια στιγμή ξεκίνησαν όλοι να τρέχουν, στην αρχή κάποιοι πίστευαν ότι είναι αστείο» υπογραμμίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το χτεσινό ξέσπασμα της κακοκαιρίας στη Χαλκιδική, επισκέπτρια από το Κισινάου της Μολδαβίας, που χθες το βράδυ έζησε εφιαλτικές στιγμές στη Νέα Ποτίδαια, όπως και όλοι οι τουρίστες και οι κάτοικοι των περιοχών της Χαλκιδικής, τις οποίες έπληξε με σφοδρότητα η θεομηνία.

Εκτός της αγωνίας για την ίδια της τη ζωή, ήταν μία από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο σημείο όπου καταπλακώθηκαν από δέντρο ένας άνδρας από τη Ρωσία και ο γιος του, ηλικίας μόλις δύο ετών.

«Πρόκειται για πραγματική καταστροφή» επισημαίνει, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της για αυτό το θλιβερό γεγονός. Συγκλονισμένη από το μέγεθος της κακοκαιρίας και όλα όσα συνέβησαν το προηγούμενο βράδυ, η τουρίστρια τονίζει ότι όταν ξεκίνησε η κακοκαιρία όλοι έτρεξαν να σωθούν. «Όταν φτάσαμε στο δωμάτιο, όλα ήταν σκοτεινά, δεν είχε ρεύμα. Βγήκαμε στο μπαλκόνι και είδαμε όλα τα δέντρα πεσμένα», σημειώνει.

«Λίγο αργότερα, όταν σταμάτησε η βροχή, κάποιος άρχισε να φωνάζει ότι υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα δέντρα, όλοι στρέψαμε το βλέμμα μας προς τα εκεί για να δούμε τι συμβαίνει και να δούμε αν μπορούμε να βρούμε κάποιον (...) Ψάχναμε για περίπου δύο ώρες και ο άνδρας που τους εντόπισε (τον άντρα και το νήπιο), άρχισε να φωνάζει ότι "είναι εδώ" και άμεσα ήρθε ασθενοφόρο, αστυνομία, όλοι» τονίζει.

Προσθέτει ότι, στον αρχικό σχεδιασμό της οικογένειάς της, ήταν να περάσουν διακοπές λίγων ημερών στη Χαλκιδική, όμως έπειτα από αυτή τη θεομηνία θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.


Επίσης δύο ηλικιωμένοι από την Τσεχία, ο γιος τους και ο 19χρονος εγγονός τους, είχαν σταθμεύσει με το τροχόσπιτό τους σε παραλία στην Σωζόπολη. Ο τυφώνας παρέσυρε σαν κούτσουρο το τροχόσπιτο. Το ζευγάρι των ηλικιωμένων βρήκε ακαριαίο θάνατο, ενώ τραυματίστηκε ο γιος, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπως και ο 19χρονος εγγονός, με σαφώς ελαφρύτερα τραύματα.


Πανικός στο κέντρο υγείας Μουδανιών

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Μουδανιών κ. Καλτσάς περιέγραψε μιλώντας στην ΕΡΤ ως «τυφώνα» αυτό που έζησε το βράδυ της Τετάρτης η Χαλκιδική. Ολα έγιναν από τις εννιάμισι έως τις δέκα το βράδυ. Μεταξύ των τραυματιών που διακομίσθηκαν στο Κέντρο Υγείας ήταν και μία γυναίκα, που ο αέρας την είχε πετάξει σε έναν κάδο σκουπιδιών και στη συνέχεια ο κάδος παρασύρθηκε για πεντακόσια μέτρα. Το Κέντρο Υγείας -όπως και όλη η περιοχή- δεν είχε ρεύμα και η προσπάθεια περίθαλψης έγινε με τη λειτουργία των γεννητριών. Οπως είπε ο διευθυντής του Κέντρου στελέχη της Πολιτικής Προστασίας μετέβησαν επί τόπου για να διαπιστώσουν τι ανάγκες υπήρχαν, ενώ υπήρξε και επικοινωνία από το υπουργείο Υγείας.






Πλάνα που σοκάρουν - Δείτε την ένταση του φαινομένου στο βίντεο

 

0 Σχόλια