Αυτός είναι ο πιο ασφαλής μήνας του φετινού καλοκαιριού για να κάνουμε διακοπές


Πότε θα μπορώ να πάω για διακοπές με ασφάλεια; Ρωτούν οι πολίτες οι οποίοι θέλουν να προγραμματίσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές αλλά φοβούνται λόγω της εξέλιξης της πανδημίας.


Mελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με ιταλικά πανεπιστήμια, η οποία βασίζεται σε μαθηματικά μοντέλα, οι ερευνητές στοιχειοθετούν ότι μπορεί να μειωθεί ακόμη και 70% η μεταδοτικότητα του νέου κορωνοϊού, σε υψηλές θερμοκρασίες που θα φθάσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υψηλή θερμοκρασία, η υγρασία και η ηλιακή ακτινοβολία εξασθενούν τον κορονοϊό και μειώνουν σημαντικά τη μεταδοτικότητά του. «Εχουμε διαπιστώσει ότι η θερμοκρασία άνω των 28 βαθμών Κελσίου σε συνδυασμό με την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να μειώσει τη μεταδοτικότητα του SARS CoV-2 κατά 47%.


Αν η θερμοκρασία φτάσει στους 35 βαθμούς Κελσίου τότε η μείωση της μεταδοτικότητας θα φτάσει το 70%», είπε στην εφημερίδα Reanews, ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής της σχετικής μελέτης.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας ο ιός θα εξακολουθήσει να βρίσκεται μαζί μας και το καλοκαίρι, εξασθενημένος μεν παρών δε. Όπως αναφέρει ο καθηγητής, ο πιο ασφαλής μήνας για να κάνουμε διακοπές είναι ο Ιούνιος.

«Στο μοντέλο που αναπτύξαμε λάβαμε υπόψη την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επίπτωση που θα έχουν στη διασπορά του ιού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα η επιδημία συνεχίζει την καθοδική της πορεία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ωστόσο από τα μέσα Αυγούστου και μετά θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για να προλάβουμε αναζωπύρωσή της» εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας διευθυντής του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας ΕΟΔΥ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου τονίζει ότι ο ιός θα εξακολουθήσει να κυκλοφορεί το καλοκαίρι ωστόσο με χαμηλότερο δείκτη μεταδοτικότητας. 

«Για να δούμε μείωση κατά 30% στη μεταδοτικότητα θα πρέπει το ποσοστό της απόλυτης υγρασίας να είναι 9 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα κάτι που στη χώρα μας παρατηρείται μετά τα μέσα Μαΐου», δήλωσε ο καθηγητής στην Realnews και πρόσθεσε: «Σε αυτή τη συνθήκη το περίβλημα του ιού δεν μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αέρα καθώς παίρνει υγρασία και τα σταγονίδια μεγαλώνουν και δεν κυκλοφορούν εύκολα. Αντίθετα η χαμηλή θερμοκρασία και η ξηρή ατμόσφαιρα ευνοούν τη μετάδοση του ιού».

0 Σχόλια