Σαν σή­με­ρα ιδρύ­θη­κε η Ρεάλ Μα­δρί­της – Ποια η σχέση της με το βα­σι­λιά και τον Φράν­κο;


Στην Ιστο­ρία του πο­δο­σφαί­ρου υπάρ­χουν πολ­λές ημε­ρο­μη­νί­ες που πα­ρα­μέ­νουν ανε­ξί­τη­λες. Ανά­με­σα τους και η 6η Μαρ­τί­ου 1902, καθώς τότε, «γεν­νή­θη­κε» η πιο διά­ση­μη ομάδα του, η Ρεάλ Μα­δρί­της.Μόνο που τότε έφερε το όνομα «Πο­δο­σφαι­ρι­κός Σύλ­λο­γος Μα­δρί­τη» και από το έμ­βλη­μά της έλει­πε η κο­ρώ­να.


Το όνομα Ρεάλ (δη­λα­δή «βα­σι­λι­κή») το έδωσε ο Βα­σι­λιάς της Ισπα­νί­ας Αλ­φόν­σο ΙΓ΄ με διά­ταγ­μά του το 1920, οπότε μπήκε και η κο­ρώ­να στο έμ­βλη­μα και έγινε «βα­σί­λισ­σα». Η Ρεάλ ήταν ομάδα της Μα­δρί­της και η Μα­δρί­τη πόλη της βα­σι­λι­κής οι­κο­γέ­νειας.

Οι οπα­δοί της Ρεάλ την πε­ρί­ο­δο πριν τον Ισπα­νι­κό Εμ­φύ­λιο ήταν στην πλειο­ψη­φία τους δε­ξιοί και συ­ντη­ρη­τι­κοί, ενώ αρ­γό­τε­ρα υπο­στή­ρι­ζαν τον δι­κτά­το­ρα Φραν­θί­σκο Φράν­κο.

Πρό­ε­δρος της Ρεάλ επί 35 χρό­νια ο Σα­ντιά­γο Μπερ­να­μπέ­ου (τo όνομά του φέρει σή­με­ρα το γή­πε­δο της ομά­δας) ο οποί­ος είχε στε­νές σχέ­σεις του με τον δι­κτά­το­ρα Φράν­κο, συμ­με­τεί­χε στο πλευ­ρό του στον ισπα­νι­κό εμ­φύ­λιο.

Η θη­τεία του Μπερ­να­μπέ­ου στον προ­ε­δρι­κό «θώκο» των «Με­ρέν­χες» δι­ήρ­κη­σε 35 χρό­νια (1943 – 1978) και συ­νέ­πε­σε με την πε­ρί­ο­δο της δι­κτα­το­ρί­ας του Φράν­κο. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κή ήταν η φράση του Μπερ­να­μπέ­ου το 1968 όταν κλή­θη­κε να σχο­λιά­σει τις σχέ­σεις ανά­με­σα στη Ρεάλ Μα­δρί­της και το κα­θε­στώς Φράν­κο. «Το πο­δό­σφαι­ρο προ­σέ­φε­ρε τις υπη­ρε­σί­ες του στην πα­τρί­δα…»

Μία ημέρα σαν σή­με­ρα, πριν από 118 χρό­νια όταν εξε­λέ­γη το πρώτο διοι­κη­τι­κό συμ­βού­λιο της Madrid Foot Ball Clu, ξε­κι­νώ­ντας τo μύθο της στον χώρο του αθλη­τι­σμού ως «Βα­σί­λισ­σα της Ευ­ρώ­πης».

Σή­με­ρα, 118 χρό­νια μετά, η Ρεάλ Μα­δρί­της, που είναι ο σύλ­λο­γος που έχει κερ­δί­σει τα πε­ρισ­σό­τε­ρα ευ­ρω­παϊ­κά Κύ­πελ­λα και τους πε­ρισ­σό­τε­ρους δι­η­πει­ρω­τι­κούς τί­τλους στην Ιστο­ρία του πο­δο­σφαί­ρου. Γι αυτό, ο σύλ­λο­γος είχε την τιμή να ανα­δει­χθεί από τη FIFA στις 23 Δε­κεμ­βρί­ου 2000, ως ο κα­λύ­τε­ρος σύλ­λο­γος του 20ού αιώνα.

Εκτός από το Κύ­πελ­λο Κυ­πελ­λού­χων, τα κέρ­δι­σε όλα και… πολύ. Τα τρία δια­δο­χι­κά Champions League είναι μόνο ένα από τα ρεκόρ που έχει να επι­δεί­ξει στην μακρά δια­δρο­μή της.

Συ­νο­λι­κά, το ρεκόρ της Ρεάλ Μα­δρί­της είναι ακόμα πιο εντυ­πω­σια­κό με 13 Κύ­πελ­λα Πρω­τα­θλη­τριών/Champions League, 4 Πα­γκό­σμια Κύ­πελ­λα, 3 δι­η­πει­ρω­τι­κά Κύ­πελ­λα, 4 Ευ­ρω­παϊ­κά Σού­περ Κύ­πελ­λα, 2 Κύ­πελ­λα UEFA, 2 Κύ­πελ­λα «Latin», 33 Πρω­τα­θλή­μα­τα, 19 ισπα­νι­κά Κύ­πελ­λα, 10 ισπα­νι­κά Σού­περ κύ­πελ­λα και 1 Λιγκ Καπ, με­τα­ξύ άλλων.

Είναι μια από τις τρεις ομά­δες που δεν έχουν υπο­βι­βα­στεί ποτέ από την πρώτη κα­τη­γο­ρία του ισπα­νι­κού πο­δο­σφαί­ρου, μαζί με την Αθλέ­τικ Μπιλ­μπάο και την Μπαρ­τσε­λό­να.


0 Σχόλια