Βρετανία: Φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στο σπίτι ενώ κλείνουν τα σύνορα στους Ινδούς λόγω της εκεί μετάλλαξης

 


Σε συζητήσεις με φαρμακευτικές εταιρείες για παροχή ειδικών φαρμάκων βρίσκονται αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης- Ελπίζουν ότι θα έχουν καταλήξει στο καταλληλότερο φαρμακευτικό κοκτέιλ ως το φθινόπωρο, για να προλάβουν νέο κύμα της επιδημίας.

Ασπίδα θωράκισης για το φθινόπωρο προετοιμάζει η Ντάουνινγκ Στριτ υπό τον φόβο αναζωπύρωσης του κορωνοϊού.

Όπως εγινε γνωστό από τα βρετανικά δημοσιεύματα, η κυβέρνηση Τζόνσον προωθεί σχέδιο με βάση το οποίο οι ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή από το σπίτι προτού νοσήσουν βαριά από κορωνοϊό.

Στη Βρετανία ήδη, πάντως, το ιικό φορτίο έχει πέσει σε πολύ σημαντικό βαθμό, με τον δείκτη μεταδοτικότητας R να έχει μειωθεί στο 0,7, έναν στους πέντε ενήλικες να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου, ενώ πάνω από τους μισούς τουλάχιστον τη μία.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης του Λονδίνου έχουν επιδοθεί στην αναζήτηση μεθόδων για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία από το σπίτι.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί το κοκτέιλ φαρμάκων που θα χορηγηθεί, ωστόσο η κυβέρνηση Τζόνσον βρίσκεται σε συνομιλίες με φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η διάθεση των εμβολίων και οι τακτικές εξετάσεις είναι τα κλειδιά για να επανέλθει η κανονικότητα μέχρι το καλοκαίρι, όμως η κυβέρνησή του στηρίζει επίσης την έρευνα για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Η νέα Αντιιική Ειδική Ομάδα (Antivirals Taskforce) θα επιδιώξει να αναπτύξει καινοτόμες θεραπείες που θα μπορείτε να παίρνετε στο σπίτι για να σταματήσουμε την Covid-19», τόνισε ο Τζόνσον.

Τα φάρμακα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν «άλλη μια άμυνα ζωτικής σημασίας απέναντι σε τυχόν μελλοντική αύξηση των μολύνσεων και να σώσουν περισσότερες ζωές», πρόσθεσε.

Στόχος των φαρμάκων, που αναζητούνται, είναι να λειτουργούν προληπτικά σε όσους έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό, ώστε να μην νοσήσουν βαριά και να μην χρειαστεί έτσι εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Οι εικόνες ασφυξίας που επικράτησαν κατά τον προηγούμενο χειμώνα στα βρετανικά νοσοκομεία επιδιώκεται με κάθε μέσο να αποφευχθούν.

Βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το στεροειδές φάρμακο δεξαμεθαζόνη και η τοσιλιζουμάμπη, που χρησιμοποιείται κυρίως για την αρθρίτιδα, μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19.

Ο Πάτρικ Βάλανς, ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, είπε ότι τα αντιιικά σε μορφή χαπιού θα μπορούσαν να προστατεύσουν ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και θα αποτελούσαν μια γραμμή άμυνας απέναντι στις παραλλαγές του ιού.

Την ίδια ώρα «σαρώνει» η ινδική μετάλλαξη: Καίνε τους νεκρούς σε κρεματόρια στο Δελχί - Η Βρετανία κλείνει τα σύνορα



Σοκαριστικές εικόνες από τη μεγάλη χώρα της Ασίας - Προβληματισμός από τους επιστήμονες: «Η ινδική μετάλλαξη ίσως δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια»

Το υγειονομικό σύστημα της Ινδίας βρίσκεται στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης καθώς η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού σαρώνει τη χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων.

Περισσότερα από 200.000 περιστατικά καταγράφονται ημερησίως, 20 φορές περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε τα ταξίδια από την Ινδία, αλλά σύμφωνα με αρμόδιες αρχές που επικαλείται η tabloid Daily Mail, ίσως να είναι πολύ αργά.

Μόλις σήμερα κατεγράφησαν 259.170 κρούσματα, το ψηλότερο ημερήσιο ποσοστό στον κόσμο και 1.761 θάνατοι, το υψηλότερο ημερήσιο ποσοστό στην Ινδία, την ώρα που αρκετοί επιστήμονες θεωρούν ότι η ινδική μεταλλαγή του ιού ενδέχεται να μην αντιμετωπίζεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.



Σε ολόκληρη τη χώρα τα κρεματόρια λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο, ώστε να αποτεφρωθούν οι σοροί των νεκρών από την Covid – 19.

Σύμφωνα με ειδικούς, που επικαλείται η Daily Mail, ενδέχεται η εν λόγω μεταλλαγή να είναι περισσότερο μεταδοτική από τις υπόλοιπες, επηρεάζοντας άτομα κάτω των 45 χρόνων.

Στις αρχές του έτους, οι αρμόδιες αρχές της Ινδίας ευελπιστούσαν ότι θα έχουν «νικήσει» την πανδημία, ξεκινώντας μαζικούς εμβολιασμούς. Ωστόσο οι ίδιοι οι Ινδοί πολίτες είχαν αντίθετη άποψη.

«Σχεδόν κανείς δεν φορούσε μάσκα. Οι κοινωνικές αποστάσεις έπαψαν να ισχύουν στην πράξη και τεράστια πλήθη συγκεντρώθηκαν σε θρησκευτικές τελετές, σε πάρτι, και σε αθλητικούς αγώνες», αναφέρει το βρετανικό μέσο.

Όμως, στα νοσοκομεία της χώρας οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξάνονται διαρκώς ενώ οι ιατροί της χώρας αναφέρουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν ολοένα και πιο νέους ασθενείς , ηλικίας από 12 έως 15 ετών.

Σε αρκετές περιοχές της Ινδίας, η ινδική μεταλλαγή του ιού έχει αλλάξει τα δεδομένα νοσηλείας, καθώς πλέον οι διασωληνωμένοι κάτω των 40 ετών αγγίζουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, το 58%.

Το Δελχί, μια πόλη 29 εκατομμυρίων κατοίκων, επέβαλε χθες το βράδυ αυστηρά περιοριστικά μέτρα διάρκειας μίας εβδομάδας για να δώσει μια ανάσα στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας, καθώς έχουν απομείνει μόλις 100 ελεύθερες κλίνες εντατικής θεραπείας.

Την ίδια στιγμή οι αρχές της χώρας αποτεφρώνουν εκατοντάδες νεκρούς από την νόσο Covid – 19 σε καθημερινή βάση, με τα στοιχεία να κάνουν λόγο για περισσότερες από 80 αποτεφρώσεις την ημέρα, σε δημόσιους χώρους.


Τι ξέρουμε για την ινδική μεταλλαγή του ιού


Η μεταλλαγή αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως ανησυχητική από την ινδική κυβέρνηση στα τέλη Μαρτίου.

Οι πρώτες περιπτώσεις στην Ινδία φαίνεται να χρονολογούνται από τον Οκτώβριο του 2020. Σύμφωνα με τις αρχές έχει 13 διαφορετικές μεταλλαγές από τον αρχικό κορωνοϊό, αλλά οι δύο κύριες ονομάζονται E484Q και L452R.

Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι αυτές οι δύο μεταλλαγές μπορούν να μεταδώσουν ευκολότερα τον ιό. Οι εν λόγω μεταλλαγές μοιάζουν με αυτές της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Η παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής πιστεύεται ότι κάνει τα εμβόλια περίπου 30% λιγότερο αποτελεσματικά.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι εάν η εν λόγω παραλλαγή (ή οι παραλλαγές) είναι περισσότερο θανατηφόρα. Ωστόσο υπογραμμίζουν ότι ο μοναδικός στόχος του ιού είναι να εξαπλωθεί όσο περισσότερο μπορεί, οπότε χρειάζεται άτομα που θα μπορούν να τον μεταδίδουν.


0 Σχόλια