Εμβόλιο Johnson & Johnson: Στην Ελλάδα σήμερα 33.600 δόσεις, ενώ οι ΗΠΑ το ανέστειλαν!



Στη χώρα μας σήμερα Τετάρτη 14/4 καταφτάνουν 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, ενώ μέχρι τον Ιούνιο η Ελλάδα αναμένει από την εταιρεία 1,3 εκατ. δόσεις.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχει τεθεί θέμα αναστολής του συγκεκριμένου σκευάσματος. Το ζήτημα δεν υπάρχει καν στην ατζέντα.

Μία δεύτερη παρτίδα του εμβολίου της Johnson & Johnson αναμένεται την Μεγάλη Πέμπτη, συνολικά 70.800 δόσεις μέχρι τέλος Απριλίου.

«Οι εξελίξεις με το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ παρακολουθούνται στενά από τον EMA και τους φορείς φαρμακοεπαγρύπνησης, έχοντας ανοικτή γραμμή με τον FDA και άλλες διεθνείς ρυθμιστικές Αρχές. Η διάθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διακοπεί από την εταιρεία. Η ασφάλεια των εμβολίων είναι πάντα υψίστης σημασίας», ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος για την ασφάλεια Φαρμάκων και Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Τι ανακοίνωσε η εταιρεία – Τι συμβαίνει με τις περιπτώσεις θρομβώσεων


Η φαρμακευτική ωστόσο ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Μετά την AstraZeneca, τώρα και η Johnson & Johnson έχει να αντιμετωπίσει την περιπέτεια της εμφάνισης θρομβώσεων σε ανθρώπους που μόλις είχαν εμβολιαστεί.
Τι συμβαίνει στην Αμερική

Στην αναστολή χορήγησής του οδηγήθηκαν οι ΗΠΑ μετά τις νέες αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων, οι οποίες και προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις στις άλλες χώρες, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να ξεκινά έρευνες για το τι πραγματικά συμβαίνει μεταξύ της δραστικής ουσίας του εμβολίου και των θρομβώσεων.

Τα περιστατικά θρομβώσεων


Συνολικά έξι γυναίκες 18-48 ετών εμφάνισαν τη διαταραχή του αίματος, από τις οποίες η μία πέθανε και μια δεύτερη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
AstraZeneca – Johnson & Johnson

Τα δύο εμβόλια, της Johnson & Johnson και της AstraZeneca, υιοθετούν την ίδια τεχνολογία, χρησιμοποιώντας έναν αδενοϊό ως φορέα των γενετικών οδηγιών.

Στην περίπτωση της AstraZeneca, έχουν ανακοινωθεί ως τις 4 Απριλίου 222 περιστατικά με αυτές τις άτυπες θρομβώσεις σε σύνολο 34 εκατομμυρίων εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, με 18 πολίτες να χάνουν την ζωή τους.

0 Σχόλια