Μεγάλη φωτιά στην Πάτρα: Με εγκαύματα πολίτης - Στη Δροσιά το πύρινο μέτωπο - Κάηκαν σπίτια στο Άνω Σούλι


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Πάτρα. Το έργο της κατάσβεσης δυσκολεύει καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Την ίδια ώρα σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Αχαϊας Χαράλαμπου Μπονάνου στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η φωτιά προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον τρία σπίτια στο Άνω Σούλι.

Παράλληλα υπήρξε προληπτική εκκένωση της περιοχής, ενώ κάτοικοι παρά τις εκκλήσεις της ΕΛ.ΑΣ αρνούνταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ακόμη χτυπούν και οι καμπάνες των εκκλησιών. Κάποιοι κάτοικοι προληπτικά, μόνοι τους, απομακρύνθηκαν από το χωριό με τα αυτοκίνητά τους ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έχει φτάσει στο Νεκροταφείο του Σουλίου και στη Μόμα.

Στην περιοχή βρίσκεται ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης μαζί με αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες για να συντονίσουν το έργο των εργαζομένων στο Δήμο που με μηχανήματα έχουν ριχτεί στη μάχη με τη φωτιά. Επίσης οι καπνοί έχουν φτάσει μέχρι το Κουκούλι ενώ έκλεισε η Περιμετρική στο ύψος του Γλαύκου, ενώ εκκενώθηκε και ο καταυλισμός των ρομά στον Ριγανόκαμπο.


Στο μεταξύ, έχουν ενισχυθεί περαιτέρω οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στο σημείο επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 25 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού έξι αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Να σημειωθεί ότι πυκνοί καπνοί οι οποίοι είναι ορατοί έχουν ξεσηκωθεί στο κέντρο της πόλης κάνοντας την κατάσταση αποπνικτική.

Η αστυνομία προσπαθεί να απομακρύνει τον κόσμο



Στο νοσοκομείο του Ρίο για τις πρώτες βοήθειες μία κάτοικος του Σουλίου και ένας πυροσβέστης

Δύο άτομα, μια γυναίκα κάτοικος του Σουλίου Πάτρας και ένας πυροσβέστης, μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Τα δύο άτομα αισθάνθηκαν δυσφορία (λιποθυμία και αναπνευστικά προβλήματα) λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Ένας ακόμη πυροσβέστης μεταφέρθηκε από την περιοχή της Ερυμάνθειας, που υπάρχει πύρηνο μέτωπο σε εξέλιξη, αρχικά στο Κέντρο Υγείας της περιοχής και εν συνεχεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Επίσης, στο Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα Πατρών παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε άνδρα κάτοικο της περιοχής με θλαστικό τραύμα.

Ένας ακόμη πυροσβέστης λόγω εισπνοής καπνού στην περιοχή του Σουλίου μεταφέρθηκε από συναδέλφους του στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» Πάτρας αλλά λόγω μη εφημερίας έγινε κλήση για διακομιδή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Έτσι λοιπόν παραλήφθηκε και μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο Ρίο.

Επίσης ένας πολίτης από την περιοχή του Σουλίου έλαβε πρώτες βοήθειες από πλήρωμα του ΕΚΑΒ επί τόπου λόγω εγκαυμάτων που έχει υποστεί στην πλάτη του. Του έγινε περιποίηση του τραύματος και επέστρεψε σπίτι του καθώς αρνήθηκε να διακομιστεί σε νοσοκομείο.

Σε πλήρη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ


Το ΕΚΑΒ έχει δύο ασθενοφόρα σε επιφυλακή στην περιοχή του δήμου Ερυμάνθου, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται πληρώματα και για την περιοχή του Σουλίου. Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας έχει θέσει σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας τις υγειονομικές δομές και το ΕΚΑΒ στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα, επικοινώνησε με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ.Γιάννη Καρβέλη και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ κ. Νίκο Παπαευσταθίου και τους ζήτησε να θέσουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας όλες τις υγειονομικές δομές και το ΕΚΑΒ στην ευρύτερη περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, εκτός από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου που εφημερεύει σήμερα, έχει τεθεί σε ετοιμότητα και το Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας στις ειδικότητες Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής. Τέλος δύο ηλικιωμένα άτομα με κινητικά προβλήματα που διέμεναν στον οικισμό Σούλι με μέριμνα του ΕΚΑΒ παραδόθηκαν στους οικείους τους.


Εκκενώθηκαν Δροσιά και Σκιαδά – Δραματική έκκληση: «Καιγόμαστε»


Εκτός από το πύρινο μέτωπο στο Σούλι σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα την Τετάρτη στην Δροσιά Αχαΐας, με τις φλόγες να απειλούν το χωριό Σκιαδά και την Τριταία.

Επίσης, λίγο μετά τις 13:00 δόθηκε εντολή για προληπτική εντολή εκκένωσης του οικισμού, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι κάτοικοι από τη φωτιά που μαίνεται σε δασική έκταση.

Όσον αφορά στις προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, στην περιοχή επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 35 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού έξι αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, «μετά την προληπτική εκκένωση της κοινότητας Δροσιά, εκκενώθηκε και ο οικισμός της Πτέρης», προσθέτοντας ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχουν προκληθεί ζημιές στην περιοχή της Πτέρης».

Επίσης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενημερώθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Τριβογά και Χριστοπουλέικα, για πιθανή εκκένωση, λόγω της φωτιάς. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε χαράδρα, αλλά οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί.

«Η φωτιά έχει πιάσει όλη την κορυφογραμμή του χωριού και κατεβαίνει προς τα χωριά. Είναι δύσκολη η κατάσταση», σημείωσε νωρίτερα στο pelop.gr ο δήμαρχος Ερυμάνθου

«Επιπλέον, λόγω της πυρκαγιάς που έπιασε στην Ελεκίστρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δρούσαν από το πρωί στην Τριταία έχουν αδυνατίσει καθώς χρειάστηκε να ενισχύσουν την φωτιά της Πάτρας καθώς απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Εχουμε σοβαρό πρόβλημα και δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε μέχρι το βράδυ», πρόσθεσε.

Το ίδιο δύσκολη είναι η κατάσταση και στο χωριό Σκιαδά που αποφασίστηκε η εκκένωση του λίγο μετά τις 15:00. Σύμφωνα με το pelop.gr, οι φλόγες κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και για να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι εκκενώθηκε και αυτός ο οικισμός.

«Απευθύνουμε έκκληση για βοήθεια. Η φωτιά μας απειλεί. Καιγόμαστε…», είπε ο δήμαρχος χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Έφυγαν πολλές πυροσβεστικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την άλλη μεγάλη φωτιά στην Πάτρα κι εμείς εδώ δεν ξέρουμε τί θα κάνουμε. Οι εστίες παραμένουν μεγάλες και το χειρότερο; Δεν ξέρουμε τί θα κάνουμε αν νυχτώσει…», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

«Μέχρι τώρα έχουν εκκενωθεί δύο χωριά. Οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί, ωστόσο το μέτωπο δεν λέει να κοπάσει», κατέληξε.

0 Σχόλια