Κάνιε Γουέστ: Είχε ζωγραφίσει μια σβάστικα σε παπούτσι στην πρώτη συνάντηση με την Adidas


Η Adidas φέρεται να ασχολήθηκε με τις ακραίες αντισημιτικές απόψεις του Κάνιε Γουέστ για σχεδόν μια δεκαετία πριν διακόψει τους δεσμούς της με τον ράπερ τον Οκτώβριο του 2022.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσίευσαν οι «New York Times» την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, ο διάσημος ράπερ φέρεται να ζωγράφισε μια σβάστικα κατά την πρώτη του συνάντηση με την εταιρεία το 2013.

Αρκετοί πρώην εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι η ομάδα της Adidas συναντήθηκε με τον Γουέστ στα κεντρικά γραφεία της στη Γερμανία για να αρχίσουν να «ρίχνουν ιδέες για το πρώτο παπούτσι», όταν ο ατιμασμένος πλέον ράπερ απογοητεύτηκε όλο και περισσότερο από τα σχέδιά τους.

«Οι υπάλληλοι της Adidas, ενθουσιασμένοι για να ξεκινήσουν, είχαν παρατάξει αθλητικά παπούτσια και δείγματα υφασμάτων σε ένα μακρύ τραπέζι κοντά σε έναν πίνακα καρφιτσωμένο με εικόνες», υποστηρίζει το δημοσίευμα. «Αλλά τίποτα από όσα έδειξαν εκείνη την ημέρα στα γερμανικά κεντρικά γραφεία της εταιρείας δεν συνέλαβε το όραμα που είχε μοιραστεί ο κ. Γουέστ».
«Για να μεταφέρει πόσο προσβλητικά θεωρούσε τα σχέδια, άρπαξε ένα σκίτσο παπουτσιού και έγραψε με έναν μαρκαδόρο στο δάχτυλο του ποδιού», είπαν δύο συμμετέχοντες στο πρακτορείο. «Στη συνέχεια ζωγράφισε μια σβάστικα».

Το υποτιθέμενο σχέδιο προκάλεσε σοκ στην αίθουσα, ειδικά δεδομένου ότι «συναντήθηκαν λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Νυρεμβέργη, όπου οι ηγέτες του Τρίτου Ράιχ δικάστηκαν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ωστόσο, το υποτιθέμενο περιστατικό ήταν μόνο το πρώτο από τα πολλά αντισημιτικά και σεξουαλικά προσβλητικά σχόλια που φέρεται να έκανε ο Γουέστ κατά τη διάρκεια της σχεδόν 10ετούς θητείας του στην εταιρεία, αναφέρουν οι NYT.

Πηγές μοιράστηκαν με το πρακτορείο ότι λίγα χρόνια αργότερα, ο ράπερ φέρεται να «συμβούλεψε έναν Εβραίο μάνατζερ της Adidas να φιλάει μια εικόνα του Χίτλερ κάθε μέρα».
22872231

Φέρεται επίσης να είπε σε κάποιους συναδέλφους της Adidas ότι πίστευε ότι ο Χίτλερ ήταν ένας «μάστορας του μάρκετινγκ» και πραγματικά «θαύμαζε» τη «γνώση της προπαγάνδας» του.

Στη συνέχεια, το 2018, φέρεται να παραδέχτηκε ότι πλήρωσε σε ένα πρώην διευθυντικό στέλεχος της Yeezy έναν επταψήφιο διακανονισμό, αφού «τον κατηγόρησαν ότι επανειλημμένα επαινούσε τον αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος».

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, εκείνη την εποχή φέρεται να ήθελε να ονομάσει το επόμενο άλμπουμ του «Hitler», αλλά τελικά επέλεξε το «Ye».

Ωστόσο, παρά την υποτιθέμενη προβληματική και αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του, η εταιρεία συνέχισε να συνεργάζεται μαζί του, καθώς είδε τα περιθώρια κέρδους της να συνεχίζουν να εκτοξεύονται στα ύψη.

Στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά του, η Adidas φέρεται να συμφώνησε να τριπλασιάσει τον εγγυημένο ετήσιο μισθό του ράπερ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το συμβόλαιο το 2016. Ενώ προσέθεσαν ρήτρα ηθικής στο συμβόλαιο, δεν την επικαλέστηκαν μέχρι πέρυσι.

Η μάρκα αθλητικών ειδών διέκοψε τους δεσμούς της με τον ράπερ στα τέλη του 2022,αφού εκείνος προχώρησε σε πολλές δημόσιες αντισημιτικές δηλώσεις.

Εβδομάδες νωρίτερα, η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι η συνεργασία της με τον σχεδιαστή μόδας Yeezy «επανεξετάζεται», αφού ο ίδιος είχε φορέσει επανειλημμένα ένα μπλουζάκι «White Lives Matter».

Αφού τερμάτισαν τη συνεργασία τους, η καθαρή αξία του Γουέστ μειώθηκε κατά 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια. Άλλες εταιρείες όπως η Gap, η Balenciaga και η Vogue τερμάτισαν επίσης τις συνεργασίες τους μαζί του.

Σε μια δήλωση που μοιράστηκε με τους NYT, η Adidas δήλωσε ότι «δεν έχει καμία ανοχή στη ρητορική μίσους και την προσβλητική συμπεριφορά, γι' αυτό και η εταιρεία τερμάτισε τη συνεργασία Adidas Yeezy».

Εκπρόσωποι του Γουέστ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

0 Σχόλια