Μετά τον κορωνοϊό και ο τρόμος του Εμπολα απλώνεται πάνω από την Αφρική


Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ανακοίνωσε χθες την «επανεμφάνιση» της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έστειλε ομάδα επιδημιολόγων μετά τον θάνατο μιας γυναίκας, τρεις μήνες αφότου ανακηρύχθηκε το τέλος της πιο πρόσφατης επιδημίας.

Ο υπουργός Υγείας Ετενί Λονγκοντό σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση, διευκρίνισε ότι ένα θανατηφόρο κρούσμα εντοπίστηκε στο χωριό Μπιένα, στην επαρχία Βόρειο Κίβου. «Επρόκειτο για μια αγρότισσα, σύζυγο επιζήσαντα από την ασθένεια που προκαλεί ο ιός Έμπολα, που παρουσίασε την 1η Ιανουαρίου συμπτώματα» της νόσου που προκαλεί ο εξαιρετικά μολυσματικός ιός, εξήγησε ο υπουργός.

Η γυναίκα πέθανε την 3η Φεβρουαρίου και οι αναλύσεις σε δείγμα του αίματός της που πάρθηκε πριν από τον θάνατο έδειξε πως είχε πράγματι μολυνθεί από τον Έμπολα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. Το χωριό Μπιένα βρίσκεται στην περιοχή της πόλης Μπουτέμπο, όπου επιδημιολόγοι του ΠΟΥ «άρχισαν να κάνουν επιτόπια έρευνα» και όπου «έχουν εντοπιστεί σχεδόν 70 επαφές» της γυναίκας που πέθανε, ανέφερε το τμήμα του οργανισμού που είναι αρμόδιο για την Αφρική σε δελτίο Τύπου με χθεσινή ημερομηνία που δημοσιοποίησε στην Μπραζαβίλ.


«Βρίσκεται σε εξέλιξη επίσης η απολύμανση των χώρων που είχε επισκεφθεί η ασθενής», πρόσθεσε ο ΠΟΥ, θυμίζοντας πως η Μπουτέμπο «ήταν ένα από τα επίκεντρα της προηγούμενης επιδημίας του Έμπολα στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό» και ότι «δεν είναι σπάνιο να σημειώνονται σποραδικά κρούσματα έπειτα από μια μείζονα επιδημία». Τη 18η Νοεμβρίου 2020 ανακοινώθηκε το τέλος της 11ης επιδημίας του Έμπολα στην επαρχία του Ισημερινού (βορειοδυτικά), που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 55 από τους 130 ανθρώπους οι οποίοι μολύνθηκαν.

Ο τελευταίος ασθενής με τη νόσο που προκαλεί ο Έμπολα είχε διαγνωστεί πως αποθεραπεύτηκε στην κονγκολέζικη επαρχία αυτή τη 16η Οκτωβρίου 2020. Ο υπουργός Υγείας δεν ανακήρυξε πάντως χθες τη 12η επιδημία του Έμπολα. Πάντως, προειδοποιούσε περί τα μέσα του Νοεμβρίου ότι «παραμένει μόνιμος» ο κίνδυνος «επανεμφάνισης» της νόσου που προκαλεί ο ιός στη ΛΔ Κονγκό.

Η δέκατη επιδημία του Έμπολα, η φονικότερη στη χώρα, είχε κηρυχθεί την 1η Αυγούστου 2018 στο ανατολικό τμήμα της χώρας και το τέλος της ανακηρύχθηκε την 25η Ιουνίου 2020.

Είχαν καταγραφεί «3.481 κρούσματα, 2.299 νεκροί και 1.162 επιζήσαντες», σύμφωνα με τους αριθμούς του ΠΟΥ. Για να περιοριστεί η δέκατη επιδημία, η ΛΔ Κονγκό κατέφυγε, για πρώτη φορά, στον εμβολιασμό 320.000 και πλέον ανθρώπων σε αυτή την ασταθή περιοχή, με προϊόντα που παρήγαγαν δύο φαρμακευτικές εταιρείες (η Merck και η Johnson&Johnson).


Η ίδια στρατηγική ακολουθήθηκε για να αντιμετωπιστεί η 11η επιδημία, που εκδηλώθηκε σε δυσπρόσιτη περιοχή, στην επαρχία του Ισημερινού, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Ο ιός Έμπολα, που εντοπίστηκε το 1976 από διεθνή ομάδα επιδημιολόγων, συμπεριλαμβανομένων του βέλγου Πέτερ Πιό και του κονγκολέζου καθηγητή Μουγέμπε, μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σωματικών υγρών. Τα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί είναι ο πυρετός, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, η διάρροια.

Μετά τη μεγάλη επιδημία του Έμπολα την περίοδο 2013-2016 στη Δυτική Αφρική (11.000 νεκροί) και την εξαγωγή μερικών κρουσμάτων στη Δύση μέσω εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής, ο ΠΟΥ φοβάται σε κάθε επανεμφάνιση του Έμπολα την εξάπλωσή του σε διεθνές επίπεδο. Η υπηρεσία του ΟΗΕ είχε μάλιστα ανακηρύξει την δέκατη επιδημία του Έμπολα διεθνή κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης.

Η ΛΔ Κονγκό είναι ταυτόχρονα αντιμέτωπη με την πανδημία του νέου κορονοϊού. Επισήμως, οι υγειονομικές αρχές κάνουν λόγο για 681 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 23.599 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

0 Σχόλια