Η κυβέρνηση καίγεται για άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα, οι ειδικοί τσακώνονται, τα κρούσματα εκτοξεύονται

Η πρόταση του υπουργείου είναι πλέον επισήμως δεδηλωμένη: Το λιανεμπόριο να ανοίξει από τη Δεύτερα, όχι με click away η click inside αλλά με το σύστημα που έχει σχεδιαστεί, δηλαδή αποστολή SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό στις αγορές των πολιτών.

Το ξεκαθάρισαν σήμερα τόσο ο Αδ. Γεωργιάδης όσο και ο ΓΓ Εμπορίου Π. Σταμπουλίδης.

Την ίδια στιγμή όμως η πολυφωνία στις τάξεις των ειδικών συνεχίζεται ενώ τα κρούσματα έφτασαν χθες στο απίστευτο -μέχρι πριν από λίγους μήνες- ρεκόρ των 4.340 μολύνσεων με τα 2.097 από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική.

Ταυτόχρονα ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 72, τιμή που ειναι μεγαλύτερη πλέον και σε απόλυτους αριθμούς από αυτόν της Βρετανίας που ήδη με το εμβόλιο έχει καταφέρει να τον καθηλώσει.

Το εν αναμονή σχέδιο


Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι δεν επιλέγεται η μέθοδος της παράδοσης εκτός, «γιατί κάποια καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο και κατά συνέπεια δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αθεμίτου ανταγωνισμού».

Για κανονικό άνοιγμα έκανε λόγο από την πλευρά του και ο ΓΓ. Π. Σταμπουλίδης απορίπτοντας το click away. «Αν δοθεί το πράσινο φως, δεν θα ανοίξουμε με click away ή click inside, αλλά με «κανονικό άνοιγμα» καθώς τα δύο αυτά εργαλεία δεν βοηθούν στην παρούσα φάση. Το 13032 θα ισχύσει, αυτό θα είναι το ένα από τα εργαλεία».

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα στην επιτροπή για να εξεταστούν όλα τα σενάρια χαλάρωσης. Ούτως η άλλως, ανέφερε χαρακτηριστικά, η καραντίνα δεν υπάρχει στην πράξη, αφού το περασμένο Σαββατοκύριακο στις πλατείες δεν μπορούσες να διακρίνεις το γκαζόν. Πάντως ξεκαθάρισε ότι οι κλειστοί χώροι εστίασης είναι δύσκολο να ανοίξουν.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα δοθεί γενναία στήριξη στα καταστήματα εστίασης για την τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα, ενώ όλα τα μέτρα στήριξης για την εστίαση θα ανακοινωθούν αύριο η μεθαύριο Παρασκευή.

Επίσης ανέφερε ότι είναι δύσκολη η απόφαση να επιτραπεί σε όσους έχουν εμβολιαστεί να μετακινηθούν προς τα χωριά τους, τη στιγμή που δεν μπορεί ο υπόλοιπος κόσμος. Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι στο τραπέζι της επιτροπής η οποία θα κληθεί να την εγκρίνει. Σε περίπτωση που οι λοιμωξιολόγοι κρίνουν ότι η 3ωρη παραμονή στα καταστήματα είναι επικίνδυνη, ενδεχομένως προκριθούν τα δίωρα ψώνια.

Επιστήμονες ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, όπως ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης ο οποίος χαρακτήρισε την Αθήνα «ένα ηφαίστειο που είναι έτοιμο να εκραγεί και σίγουρα δεν πρέπει να βιώσουμε την έκρηξή του, γι’ αυτό ειδικά για την πρωτεύουσα, το άνοιγμα μπορεί να πάει λίγο πιο πίσω».

Ο Γιώργος Μπουλμπασάκος επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, αναγνωρίζει ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος, ωστόσο εκτιμά ότι η κατάσταση μπορεί να εξορθολογιστεί σε δυο εβδομάδες, και μπορούν να υπάρξουν συντεταγμένα ανοίγματα, με επιτήρηση, για να μην χαθεί ο έλεγχος.

Βατόπουλος: Κανονικά δεν έπρεπε να ανοίξουμε τίποτα


«Η καμπύλη φαίνεται να έχει αυξητική τάση. Σίγουρα, δεν έχει πτωτική τάση» είπε από την πλευρά στο OPEN ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκης Βατόπουλος και πρόσθεσε: «Η επιδημία είναι σε πλήρη εξέλιξη, είναι δύσκολο να μαζευτεί».

Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι «αυστηρά επιδημιολογικά δεν θα έπρεπε να ανοίξουμε τίποτα», ωστόσο, καταλαβαίνει τόσο την ανάγκη του κόσμου να πάρει «ανάσα», καθώς και της κυβέρνησης για ανάταση της οικονομίας.

Μιλώντας για την συνεδρίαση των ειδικών, που θα λάβει χώρα τις επόμενες ώρες, έδωσε το στίγμα λέγοντας: «Ολες οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι δύσκολες».

Ο κ. Βατόπουλος χαρακτήρισε «πολιτικές αποφάσεις» το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα καταστήματα κι ακολούθως τα σχολεία αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί και να μην υπάρξει θετική ανταπόκριση από την επιτροπή. «Θα έλεγα να μην ανοίξει τίποτα μέχρι να γίνουν εμβολιασμοί ή να υπάρχουν πολλά rapid test και self test. Μέχρι να στηθούν αυτά τα δύο, είναι πολύ δύσκολο το όποιο άνοιγμα, ωστόσο, υπάρχει και η εξίσου σημαντική παράμετρος, η κοινωνική». Για τις διαδημοτικές μετακινήσεις είπε ότι «δεν προκρίνονται, γιατί υπάρχει πρόβλημα με τη μεταφορά του ιού σε μια άλλη γειτονιά που ενδεχομένως να έχει χαμηλότερο ιικό φορτίο».

Θα φτάσουμε 5.000 κρούσματα


Αντίθετη ήταν η του Μ. Δερμιτζάκη που ανέφερε ότι πρέπει να ανοίξουν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους ώστε να βοηθήσει την ψυχολογία των πολιτών και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, σημείωσε: «Παίρνουμε ένα ρίσκο μήπως δουλέψει άλλο μοντέλο. Αυτή την στιγμή οι πολίτες δεν έχουν κίνητρο να ακολουθούν κανένα μέτρο Αν συνεχίσουμε έτσι μπορεί να φτάσουμε στα 5000 κρούσματα την ημέρα» δήλωσε μεταξύ άλλων και πρότεινε άνοιγμα με ένα υπολογισμένο ρίσκο για συγκεκριμένες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης πρότεινε άμεσα άνοιγμα λιανεμπορίου με ραντεβού, εστίασης, καθώς και άνοιγμα σχολείων με σκοπό την κοινωνική αποσυμπίεση των πολιτών.

Να ανοίξουμε γιατί έτσι όπως πάμε δεν πάμε καλά. Για να μειώσουμε την μετάδοση γιατί αυτό το lockdown δεν δουλεύει, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως αν μείνουμε έτσι θα πάνε 5000-5500 τα κρούσματα μέχρι τον Μάιο και θα έχουμε μια αργή μείωση όποτε τον Ιούνιο δεν θα είμαστε σε μια κατάσταση που θέλουμε.

Παυλάκης: Κίνδυνος να σώσουμε το Πάσχα και να χάσουμε τη χρονιά


«Η χαλάρωση σιγά – σιγά είναι μονόδρομος. Για μερικούς το σιγά – σιγά είναι την επόμενη ημέρα, και για άλλους είναι πολύ πιο μακριά. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο σκληρότερο σημείο της μάχης. Η άμυνα κράτησε μέχρι τώρα, η Αθήνα δεν έγινε Πορτογαλία, ούτε Μπέργκαμο. Η Ελλάδα το έχει αποφύγει αυτό γιατί οι πολίτες κλείστηκαν μέσα τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση πήρε τη σωστή απόφαση να θυσιάσουμε την περίοδο των εορτών, και η Αθήνα γλίτωσε. Το να λέμε ότι δεν έχει δουλέψει η στρατηγική, είναι κρίμα. Μηδενίζουμε τις επιτυχίες της Ελλάδας», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Παυλάκης.

Μιλώντας στο MEGΑ σημείωσε: «Ο ιός θα χάσει τον πόλεμο, μακροχρόνια. Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα, πόσες απώλειες θα έχουμε και αν θα τελειώσουμε με το τρίτο κύμα τώρα ή θα πάει μέχρι τον Ιούνιο, και καταστρέψουμε όχι μόνο το Πάσχα, αλλά και όλη τη σεζόν. Μπορούν να ανέβουν περισσότερο τα κρούσματα, θα μπορούσαν να είναι διπλάσια. Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος, μπορεί να γίνουν λάθος κινήσεις», εξήγησε ο ίδιος.

«Είμαστε στη φωτιά της μάχης, ο ιός πιέζει πολύ αλλά η άμυνα αντέχει. Είναι σωστό τώρα να βαρέσουμε υποχώρηση; Αν υπάρχει σχέδιο και γίνει τακτική υποχώρηση σε αυστηρά προδιαγεγραμμένες θέσεις, ώστε να πάμε στην επόμενη γραμμή άμυνας, έχει καλώς», κατέληξε.

Mε πληροφορίες από OPEN, ΣΚΑΙ, MEGA

0 Σχόλια