To podcast της 21ης Μαϊου 2021 με τον Θοδωρή Τσέλα


Η πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, λίγες μόνο ημέρες που άνοιξαν οι μετακινήσεις. Έδειξε πόσο ακριβά πληρώνει αυτή η χώρα τους ανεύθυνους αλλά και τους υπεύθυνους που τα χάνουν με το παραμικρό και εφευρίσκουν δικαιολογίες αντί να παρουσιάζουν αποτελέσματα.

Στα Γεράνεια Όρη κάηκε ένα δάσος μοναδικής ομορφιάς.
Η πυρκαγιά υπολογιζόταν χθες ότι είχε κατακάψει τουλάχιστον 20.000 στρέμματα δάσους, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σε ενημέρωση που πραγματοποίησε, είπε ότι η φωτιά έκαψε πάνω από 40.000 στρέμματα. Προσέξτε! Μια μέτρια φωτιά που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης σε ελαιώνα στις 21.45 υπό "ακραίες καιρικές συνθήκες" όπως λένε...

Ο κ. Χαρδαλιάς, που εξαντλούσε επί έναν και πλέον χρόνο την αυστηρότητά του σε πολίτες που φορούσαν τη μάσκα κάτω από τη μύτη ή έβγαιναν από τα σπίτια τους λησμονώντας να στείλουν SMS, προσπάθησε να καλύψει τις δικές του ευθύνες χρησιμοποιώντας το κλισέ «ακραίες καιρικές συνθήκες». Όπως άλλοτε κάποιος άλλος, σε μια άλλη μεγάλη φωτιά είχε πει το περίφημο "φταίει ο Στρατηγός Άνεμος".

Πέρα από την πρόδηλη κυβερνητική ανικανότητα να ελεγχθεί μια πυρκαγιά σε περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα της χώρας, υπάρχει και η ευθύνη για την περίοδο της καραντίνας. 

Πολλά οικόπεδα στην περιφέρεια είναι απεριποίητα, με κήπους και χωράφια που έχουν γεμίσει ξερόχορτα, διότι οι «άριστοι», μη μπορώντας να βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν την πανδημία, απαγόρευσαν στους Έλληνες τη μετακίνηση από μια περιοχή σε άλλη! Και τώρα που το επέτρεψαν αδυνατούν να εποπτεύσουν το δάσος αξιοποιώντας τα drones της αστυνομίας που τα σήκωναν ώστε να εποπτέυουν πολίτες στην περίοδο του Lockdown.

Δεν αναφέρουμε καν πως λίγες μέρες πριν στο Δ.Σ. Δήμου της περιοχής είχε γίνει χαλασμός για τις ανεμογεννήτριες και τώρα μπήκε η φωτιά. Δεν αναφέρουμε καν την παράταση 6 μηνών για την σύνταξη των δασικών χαρτών. Δεν αναφέρουμε καν πως η ανεξέλεγκτη έκταση που έλαβε η πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας δείχνει πόσο μεγάλη ζημιά έκανε στην κρατική μηχανή το παρατεταμένο «πάγωμα» δραστηριοτήτων.

Οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν και χρειάζεται ακόμα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξαναβρεί το κράτος τα όποια αντανακλαστικά διέθετε. Βλέπετε, την προηγούμενη περίοδο ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, δεν εκπαίδευε το προσωπικό αλλά αναλώνονταν σε πάρτι με εξωτικές χορεύτριες...

Εντάξει, δεν πειράζει...

Εξάλλου, εμείς εδώ, δεν τιμωρούμε τους Διοικητές, δεν τους καταλογίζουμε ευθύνες για την αποτυχία να προστατέψουν δάσος, περιουσίες και ανθρώπους. Ίσα ίσα που τους αναβαθμίζουμε κιόλας, όπως έγινε όταν μετά την απομάκρυνση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη, η κυβέρνηση είχε αναβαθμίσει σε αρχηγό τον έως τότε υπαρχηγό του Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο οποίος όμως ήταν ο αρμόδιος επιχειρήσεων, ο αρμόδιος δηλαδή για την αντιμετώπιση της φωτιάς στο Μάτι! Φυσικά ο κ. Ματθαιόπουλος είναι και αυτός μεταξύ των 20 κατηγορουμένων για την τραγωδία. Αλλά όπως αποκαλύπτεται ο κ. Ματθαιόπουλος φρόντισε να διατηρήσει στη θέση τους όλους όσοι είχαν διαχειριστεί την κρίση της φονικής πυρκαγιάς κατά τη «μαύρη» εκείνη Δευτέρα!

Ή όπως κάναμε με τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα. Ποιος είναι αυτός; Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας την εποχή που συνέβη η τραγωδία στο Μάτι. Είναι αυτός για τον οποίο τότε η Νέα Δημοκρατία ζητούσε μετ' επιτάσεως την παραίτησή του. Τόσοι άνθρωποι κάηκαν που θα έλεγε και ο ΣΚΑΪ, δεν μπορεί ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας να παραμένει ακόμα στη θέση του. Αυτόν λοιπόν που η Νέα Δημοκρατία τότε θεωρούσε υπεύθυνο και ανίκανο κτλ. ζητώντας το... κεφάλι του, τον όρισε Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης.

Δυστυχώς, το προσάναμμα για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού το έχει βάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη... Άρα να περιμένουμε τα χειρότερα!


0 Σχόλια