Τεράστια ανησυχία και στην Ευρώπη από την μετάλλαξη του Νεπάλ> Μπορεί να ευθύνεται για το μακελειό στην Ινδία


Τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει μεταξύ των επιστημόνων η ανακάλυψη μίας νέας παραλλαγής κορωνοϊού που βρέθηκε για πρώτη φορά στο Νεπάλ, στη νότια Ασία και η οποία δείχνει να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια. 

Ήδη, οι βρετανικές αρχές υγείας που είναι κοντά στο να προτείνουν την παράταση των περιοριστών μέτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά τα ταξίδια αναψυχής προειδοποιούν για το μεταλλαγμένο στέλεχος που φαίνεται πως έχει έρθει και στην Ευρώπη.

Τα νοσοκομεία στο Νεπάλ βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης μετά την αύξηση των περιπτώσεων του Covid τον περασμένο μήνα. Τα κρούσματα μειώθηκαν σε λιγότερα από 100 την ημέρα το Μάρτιο, αλλά έφτασαν τα 9.000 την ημέρα στα μέσα Μαΐου. Το δεύτερο κύμα στο Νεπάλ οφείλεται στην εξάπλωση της παραλλαγής B.1.167 από τη γειτονική Ινδία. Αλλά χθες το βράδυ οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι από τότε έχει εντοπιστεί μια άλλη παραλλαγή της Covid-19.


Όπως όλα δείχνουν, αιτία του κακού είναι το θανατηφόρο δεύτερο κύμα μολύνσεων στην Ινδία, που έχει προκαλέσει εκατομμύρια κρούσματα, χιλιάδες θανάτους και ένα σχεδόν κατεστραμμένο σύστημα υγείας στη χώρα. Επισήμως, μέχρι τα τέλη Μαΐου, είχαν επιβεβαιωθεί περίπου 27 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι ήταν νεκροί, αλλά οι ειδικοί δηλώνουν ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερα. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες οι επίσημοι αριθμοί δείχνουν σημάδια αποσυμπίεσης.

Οι μεγάλες πόλεις Δελχί και Βομβάη, που χτυπήθηκαν σκληρά στην αρχή του δεύτερου κύματος, ανέφεραν απότομες πτώσεις σε νέες μολύνσεις και θανάτους. Στις 31 Μαΐου, το Δελχί κατήργησε τους περιορισμούς στον κατασκευαστικό τομέα και στη βιομηχανία, κρίσιμοι μοχλοί μιας οικονομίας που έχει πληγεί από την πανδημία. Αλλά η ζωή στην πρωτεύουσα δεν αναμένεται να επανέλθει στο φυσιολογικό αμέσως. Τα σχολεία και οι περισσότερες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστά.

Ωστόσο, ο ιός πιθανότατα εξαπλώνεται σε όλη την υπόλοιπη χώρα και μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Πριν από μήνες, η Ινδία φάνηκε να αντιμετωπίζει με επιτυχία την πανδημία. Μετά από μία σκληρή πρώτη καραντίνα, η χώρα δεν είδε μια έκρηξη σε νέες περιπτώσεις και θανάτους συγκρίσιμους με αυτούς σε άλλες χώρες. Αλλά μετά την άρση των πρώτων περιορισμών, πολλοί Ινδοί σταμάτησαν να λαμβάνουν προφυλάξεις. Μεγάλες συγκεντρώσεις, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών συγκεντρώσεων και θρησκευτικών φεστιβάλ, επαναλήφθηκαν και προσέλκυσαν εκατομμύρια ανθρώπους.

Τον Απρίλιο, κάποια εμβολιασμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων 37 γιατρών σε ένα νοσοκομείο του Νέου Δελχί, βρέθηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό, αφήνοντας πολλούς να αναρωτηθούν αν μια πιο μεταδοτική παραλλαγή ήταν πίσω από το δεύτερο κύμα.

Πολλοί στην Ινδία υποθέτουν ήδη ότι η παραλλαγή του Νεπάλ, B.1.617, ευθύνεται για τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος. Η παραλλαγή ονομάζεται και «διπλό μετάλλαγμα», αν και το όνομα είναι εσφαλμένο επειδή έχει πολλές περισσότερες μεταλλάξεις από δύο. Το συγκεκριμένο όνομα δόθηκε επειδή μία νέα έκδοση περιέχει δύο γενετικές μεταλλάξεις που βρέθηκαν σε άλλες παραλλαγές που είναι δύσκολο να ελεγχθούν.

Ωστόσο, ερευνητές εκτός Ινδίας λένε ότι τα περιορισμένα δεδομένα μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή που ονομάζεται B.1.1.7, η οποία έχει επηρεάσει τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πιο πιθανό να φταίει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το Β.1.617.2 «παραλλαγή ανησυχίας» και είπε ότι οι προκαταρκτικές μελέτες πρότειναν αυξημένο ρυθμό μετάδοσης.

Αυτή η έρευνα, ωστόσο, είναι περιορισμένη και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σφοδρότητα της επιδημίας. Όποια και αν είναι η έκβαση, η παραλλαγή εξαπλώνεται τώρα στη Βρετανία, το Νεπάλ και σε άλλα μέρη. Οι επιστήμονες λένε ότι τα εμβόλια που διατίθενται σήμερα φαίνεται να είναι αποτελεσματικά.

0 Σχόλια