Τα χρυσόψαρα που αφήνουν ελεύθερα οι άνθρωποι είναι επικίνδυνα για το οικοσύστημα



Ένα χρυσόψαρο ζούσε μέσα σε μια γυάλα. Έτρωγε το λιγοστό φαγητό του και το μόνο που ήθελε από τον άνθρωπο που το είχε τοποθετήσει εκεί, ήταν να έχει καθαρό νερό το «σπίτι» του.

Κάποια στιγμή ο άνθρωπος δεν το ήθελε άλλο στο σπίτι. Και έκρινε πως ήταν καλό να το αφήσει ελεύθερο σε μια κοντινή λίμνη στις ΗΠΑ. Μόνο που αυτή του η πράξη προκάλεσε τεράστια διαταραχή στο οικοσύστημα της λίμνης.

Το χρυσόψαρο ξαφνικά βρήκε άφθονη τροφή, μεγάλωσε υπερβολικά και ήταν η αιτία για τη διαταραχή. Δεκάδες άλλα είδη ψαριών, βατράχια και έντομα, ακόμα και υδρόβιες χελώνες, εξαφανίστηκαν.

Η ιστορία έγινε γνωστή επειδή η πολιτεία της Μινεσότα προέτρεψε τους κατοίκους να μην απελευθερώνουν τα κατοικίδια ψάρια τους στη φύση. Ο λόγος είναι κάτι που μάλλον δεν είχε περάσει από το μυαλό μας. Τα κοινά κατοικίδια μεγαλώνουν πολύ περισσότερο στη φύση και προκαλούν βλάβες στα γύρω οικοσυστήματα.

Αυτό συνέβη στην πόλη Μπερνσβιλ. Οι αρχές της πόλης φωτογράφισαν τεράστια χρυσόψαρα που εντοπίστηκαν στη λίμνη Κέλερ και τα έδωσαν στη δημοσιότητα. Τα τεράστια αυτά χρυσόψαρα, ήταν κάποτε μικρά μέσα σε μια γυάλα ή ένα ενυδρείο και οι ιδιοκτήτες τους αποφάσισαν να τα ρίξουν στη λίμνη.
Οι αρχές ανέφεραν πως τα χρυσόψαρα συμβάλλουν στην κακή ποιότητα του νερού, τη διαταραχή των ιζημάτων και το ξερίζωμα των φυτών. «Μην τα απελευθερώνετε μέσα σε λίμνες», αναφέρει το tweet των αρχών, ενώ σύμφωνα με το BBC, η απελευθέρωση των χρυσόψαρων - κατοικίδιων σε δημόσια ύδατα, είναι παράνομη. Ένα χρυσόψαρο που ζει σε ένα ενυδρείο συνήθως μεγαλώνει μέχρι 5,1 εκ. 

Μόλις όμως απελευθερωθεί σε δημόσια ύδατα μπορεί να μεγαλώσει πολύ περισσότερο, αναπαράγεται με ταχύτητα και είναι δύσκολο να απομακρυνθεί από εκεί, οπότε κυριαρχεί επί των άλλων ειδών που ζουν στο φυσικό γι’ αυτά περιβάλλον. 

 Οι αρχές του Μπερνσβιλ αντ’ αυτού, συμβουλεύουν να βρεθεί μια άλλη λύση για το νέο «σπίτι» του κατοικίδιου τους. Ειδικοί στα θέματα άγριας ζωής, επισήμαναν πως το ίδιο έχει συμβεί και στην κοινότητα Κάρβερ, όπου απομακρύνθηκαν περίπου 5.000 χρυσόψαρα τον Οκτώβριο του 2020. 

 Οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα. Το 2017 στο Μόναχο, απομακρύνθηκε ένας μεγάλος αριθμός χρυσόψαρων από λίμνες γιατί οδηγούσαν στη λιμοκτονία άλλα είδη ψαριών. Το πρόβλημα ήταν τόσο σοβαρό που το δημοτικό συμβούλιο απείλησε με την επιβολή προστίμων σε όποιον έπιανε να απελευθερώνει χρυσόψαρα σε δημόσια ύδατα. 

0 Σχόλια