Καλοκαίρι: 6 συμβουλές για όσους έχουν γάτα



Η πιο ξένοιαστη εποχή του χρόνου έχει ήδη έρθει και τα αγαπημένα μας κατοικίδια τη χαίρονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.


Όμως αυτές οι καλοκαιρινές μέρες κρύβουν και κινδύνους, για αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Όσοι έχουν γατούλα, ας κρατήσουν 6 χρήσιμες καλοκαιρινές συμβουλές:

Ενυδατώστε τη


Όπως και εμείς, έτσι και η γάτα μας το καλοκαίρι έχει περισσότερη ανάγκη για νερό για να κρατηθεί ενυδατωμένη. Καλό λοιπόν θα ήταν να τοποθετήσετε μπολάκια σε διάφορα σημεία του σπιτιού, χωρίς να ξεχνάτε τη βεράντα, την αυλή ή τον κήπο σας. Αν θα πρέπει να φύγετε για αρκετές ώρες, βάλτε και 1-2 παγάκια στα μπολάκια ώστε να κρατήσουν όσο γίνεται πιο κρύο το νερό. Ένα ειδικό για γάτες σιντριβάνι θα ήταν επίσης μια καλή λύση.


Προσέξτε τη μεγάλη σε ηλικία γάτα


Το νερό είναι πολύ σημαντικό για τα ηλικιωμένα ζώα. Αν μάλιστα έχουν και προβλήματα με τα νεφρά τους ή με το θυρεοειδή, το νερό είναι κάτι παραπάνω από βασικό για αυτά. Πιο βασικό και από την τροφή τους.

Απομονώστε τα άλλα μέρη με νερό


Ξέρουμε καλά ότι οι γάτες αν βρουν οπουδήποτε νερό, θα το πιουν. Πόσες φορές δεν τις είδατε να πίνουν από αυτό που φεύγει από τις γλάστρες ή το αυτόματο πότισμα; Το ίδιο γίνεται και με το νερό του μπάνιου, κυρίως με αυτό της λεκάνης. Δυστυχώς όμως τα νερά αυτά έχουν διάφορα χημικά από τα καθαριστικά που βάζουμε, βακτήρια και άλλες επικίνδυνες ουσίες. Κλείστε όταν δεν είστε σπίτι αυτούς τους χώρους ώστε το ζώο σας να μην έχει πρόσβαση σε αυτό το νερό.


Ενυδατώστε την επιπλέον


Στον καύσωνα τα πράγματα είναι για όλους δύσκολα. Για αυτό βρέξτε μια πετσέτα και τυλίξτε τη γάτα σας. Σκουπίστε τη με αυτή και μετά χτενίστε τη για να απορροφηθεί η υγρασία από το δέρμα της.

Φροντίστε τη γούνα


Το καλοκαίρι-όπως και την Άνοιξη φυσικά- η γούνα των γατών μεγαλώνει και φουντώνει. Αυτό τις ζεσταίνει πολύ και τις κάνει να νιώθουν δυσάρεστα. Χτενίστε τη λοιπόν με μια ειδική βούρτσα για να φύγουν οι περιττές τρίχες. Αυτή η επιπλέον τρίχα καταπίνεται από το ζώο, δημιουργούνται οι γνωστές τριχόμπαλες και μετά τις κάνει εμετό.

Εντοπίστε πιθανά προβλήματα υγείας


Ενημερωθείτε πάνω σε αυτό από τον κτηνίατρό σας. Η θερμοπληξία στα κατοικίδια είναι κάτι ιδιαίτερα πιθανό αυτή την εποχή. Τα συμπτώματά της είναι: Γρήγορη αναπνοή, γλώσσα σε ανοιχτό κόκκινο χρώμα, αδυναμία, εμετός με αίμα, κατάπτωση, σάλια που κολλάνε, διάρροιες, ζαλάδες, σοκ, κώμα.

Αν υποπτευθείτε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα στη γάτα σας, βάλτε της αρχικά θερμόμετρο. Η θερμοκρασία της θα πρέπει να είναι μεταξύ 37,8 και 38,4. Μια θερμοκρασία άνω των 40 είναι κακό σημάδι και πρέπει να μιλήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

Συμβουλή: Το πρώτο πράγμα που κάνουμε στη θερμοπληξία είναι να δροσίσουμε το ζώο μας με οποιονδήποτε τρόπο. Μετακινούμε τη γατούλα από το μέρος που είναι και την πάμε σε πιο δροσερό. Της δίνουμε νερό-όχι παγωμένο- και τη βρέχουμε στη γούνα και το κεφάλι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και παγάκια. Να ξέρετε ότι οι γάτες που παθαίνουν μια φορά θερμοπληξία ενδέχεται να πάθουν ξανά. Κάποιες μάλιστα είναι και επιρρεπείς σε αυτή, όπως η Περσική και η γάτα των Ιμαλαΐων.

0 Σχόλια