Ο πόλεμος της… γκαρσονιέρας: Γιατί νοικιάζονται και πωλούνται "χρυσά" τα μικρά διαμερίσματα


Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του πληθυσμού, το ένα στα τρία νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι μονομελή. 


Μιλάμε για έναν αριθμό που πλέον πλησιάζει το 1,5 εκατομμύριο.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του πληθυσμού, το ένα στα τρία νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι μονομελή. Μιλάμε για έναν αριθμό που πλέον πλησιάζει το 1,5 εκατομμύριο.

Φοιτητές, χωρισμένοι, όσοι τελούν σε διάσταση, χήρες και χήροι, νέοι που εγκαταλείπουν το πατρικό, αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα με την τάση "ζω μόνος μου" να αναπτύσσει ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική. Η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για μικρότερης επιφάνειας διαμερίσματα -σε αυτό έχει συμβάλλει βέβαια και η ενεργειακή κρίση- πιέζει συνεχώς προς τα πάνω τις τιμές των ακινήτων και ιδιαίτερα των μικρότερης επιφάνειας. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που συγκέντρωσε η "Χρυσή Ευκαιρία" μέσω δεκάδων χιλιάδων αγγελιών.

Στο κέντρο της Αθήνας, η τιμή πώλησης των διαμερισμάτων με επιφάνεια έως 80 τετραγωνικά, παρουσίασε το 2023 τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τιμή, ενώ η διαθεσιμότητα μειώθηκε με τη μεγαλύτερη ταχύτητα. Έτσι, ενώ το 2022 υπήρχαν 40968 ακίνητα διαθέσιμα, το 2023, μειώθηκαν σε 36.686 με την ποσοστιαία μείωση να φτάνει στο 10,5%. Στα ακίνητα με επιφάνεια από 81 έως 120 τετραγωνικά, η διαθεσιμότητα μειώθηκε κατά 6,2% και στα διαμερίσματα με επιφάνεια μεγαλύτερη των 120 τετραγωνικών επίσης κατά΄6,2%. Όσο για τις τιμές πώλησης, ένα 80άρι, στο κέντρο της Αθήνας, πωλείται πλέον προς 2.112 ευρώ ανά τετραγωνικό κατά μέσο όρο με την τιμή να έχει αυξηθεί κατά 14%. Στα μεγαλύτερα διαμερίσματα, η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 10-11%.

Στην Πάτρα, και λόγω της ζήτησης από τους φοιτητές, η προσφορά μικρών διαμερισμάτων μειώθηκε κατά 13,9% όταν στα διαμερίσματα επιφάνειας 80 έως 120 τετραγωνικά ήταν σχεδόν αμετάβλητη. Οι τιμές στα μικρά διαμερίσματα αυξήθηκαν κατά 19%, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των υπόλοιπων κατηγοριών ακινήτων.

Υπάρχουν περιοχές ολόκληρες στις οποίες τα μικρά διαμερίσματα ουσιαστικά δεν υπάρχουν πλέον στον χάρτη. Στα Μελίσσια, είναι μόλις 203, στην Νέα Ερυθραία 192, στα Βριλήσσια 201, στον Γέρακα 312 και στην Κηφισιά 328. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στις τιμές πώλησης ανά τετραγωνικό. Ο Γέρακας, είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα: μέση τιμή πώλησης 3041 ευρώ για τα μικρά, μέση τιμή 2182 ευρώ για τα μεγάλα με επιφάνεια πάνω από 120 τετραγωνικά. Όσο πιο μικρό, τόσο πιο ακριβό.

Ίδια η εικόνα και στις ενοικιάσεις. Στην Αθήνα τα προσφερόμενα προς ενοικίαση μικρότερα διαμερίσματα έχουν περιοριστεί κατά 8,8% μέσα σε μια χρονιά και η τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό έχει ανέλθει στα 9,58 ευρώ ανά τετραγωνικό παρουσιάζοντας αύξηση 7,5%. Σε περιοχές που δεν υπάρχουν πολλά μικρά διαμερίσματα, η τιμή ενοικίασης έχει ξεπεράσει τα 10 ευρώ. Για παράδειγμα, η Χρυσή Ευκαιρία μετράει διαθεσιμότητα 526 διαμερισμάτων στην Αγία Παρασκευή με τις τιμές να έχουν φτάσει πλέον στα 10,7 ευρώ ανά τετραγωνικό. Στη Βούλα, εντοπίζεται από τις υψηλότερες τιμές στα μικρά διαμερίσματα: 15,27 ευρώ καθώς τα προσφερόμενα δεν είναι πάνω από 400. Χαρακτηριστικό και το παράδειγμα της Νίκαιας: στα 8 ευρώ το τετραγωνικό η ενοικίαση των μικρών, στα 5,4 ευρώ η ενοικίαση των μεγάλων. Το ίδιο στο Αιγάλεω, το ίδιο και στον Γέρακα.

0 Σχόλια