Φωτιές στην Ελλάδα: Πύρινη κόλαση στο Πευκί - Δεν περιμέναμε ποτέ αυτές τις εικόνες


Η τραγωδία είναι ασύλληπτη. Σε λίγα λεπτά λαμπάδιασε το Πευκί. Ηρωικές προσπάθειες κατοίκων, εθελοντών και πυροσβεστών να σώσουν περιουσίες και ζωές. Η εικόνα μιλάει μόνη της/

Μια ακόμη μαύρη σελίδα γράφεται σήμερα στην Εύβοια και στην καταστροφή που βιώνει το νησί από την πύρινη λαίλαπα. Τα μέτωπα της φωτιάς είναι πολλά, καίνε ανεξέλεγκτα και μετά τον δήμο Ιστιαίας μια τραγωδία ακόμη εξελίσσεται την τελευταία ώρα στο Πευκί.

Κάτοικοι και πυροσβέστες περίμεναν τη φωτιά από άλλη πλευρά της κωμόπολης, όμως αυτή μπήκε μέσα στον οικισμό από άλλη είσοδο, με τις φλόγες να ξεπηδούν και να κάνουν εστίες σε πολλά διαφορετικά σημεία.

Οι κάτοικοι της περιοχής σαν ήρωες με κλαδιά και ότι άλλο βρίσκουν μπροστά τους προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές και να σώσουν τα σπίτια τους.


Εικόνες αποκάλυψης στο Πευκί


Δεν χωράει ανθρώπινος νους αυτό που συμβαίνει εδώ και εφτά ημέρες στην Εύβοια. Η βόρεια πλευρά του νησιού έχει παραδοθεί κυριολεκτικά στις φλόγες και τα μέτωπα είναι τόσα, σε διαφορετικούς οικισμούς που οι πυροσβεστικές δυνάμεις αδυνατούν να ελέγξουν.

Η φωτιά πλέον μπήκε και στο Πευκί και η έκτασή της είναι τέτοια που έχει ήδη φτάσει στη θάλασσα. Τα σπίτια καίγονται και οι εικόνες που μεταδίδει το Open με τους δημοσιογράφους που βρίσκονται εκεί είναι απλά ανατριχιαστικές. Ακούς την απελπισία στη φωνή των ανθρώπων που κάνουν το ρεπορτάζ και σκέφτεσαι πόσο χειρότερη είναι η κατάσταση για τους κατοίκους που βιώνουν αυτή την καταστροφή.


«Η κατάσταση δυστυχώς ειναι ανεξέλεγκτη. Η Βόρεια Εύβοια έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Καίγεται το Όρος Καντήλι», ανέφερε ο Δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης μιλώντας στο Open.


«Οι δύο δήμοι Ιστιαίας - Αιδηψού και του Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας έχουν καεί σε συντριπτικό ποσοστό και τώρα η φωτιά κατευθύνεται προς τον δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων. Θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη», τόνισε.

Καίγονται σπίτια και στις Γούβες


Το χωριό Γούβες βρίσκεται εδώ και αρκετές ώρες σε πύρινο κλοιό, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής τόσο επίγειες όσο και εναέριες να δίνουν μάχη για να αναχαιτίσουν την πυρκαγιά. Εντολή εκκένωσης μέσω του 112 είχε δοθεί νωρίτερα, ενώ μετά τις 15:30 το μεσημέρι, η πύρινη λαίλαπα πλησίασε σε απόσταση αναπνοής τα πρώτα σπίτια και σύμφωνα με πληροφορίες κάποια από αυτά τυλίχτηκαν στις φλόγες.


Σύμμφωνα με τους δημοσιογράφους του Open, όσο βρίσκονται στο Πευκί και παρακολουθούν την πορεία της φωτιάς, βρίσκονται δίπλα τους τηλεοπτικά συνεργεία από την Ελβετία και τη Γαλλία, οι οποίοι κάνουν το αντίστοιχο ρεπορτάζ, μεταδίδοντας το μέγεθος της καταστροφής στην Ευρώπη.

0 Σχόλια